Tudomány az élet nagy kérdései

Mi történik, ha vízbe csap a villám?

Sara Evans / 500px / Getty Images
Sara Evans / 500px / Getty Images

Különböző jelentések szerint sokan lettek villámcsapás áldozatai az évek során úgy, hogy közben horgásztak. Felmerülhet tehát a kérdés, mi van akkor, ha nem az emberbe, hanem a vízbe talál utat az ütés, írja az IFLScience.

Amikor a villám becsap a vízbe, az áram a felszínen halad végig, nem áramlik át a víztömeg egészén, így az élővilág többsége, lényegében, nem is érzékeli a jelenséget. Ugyanez a hatás látható, amikor a villám egy autót vagy más vezetőképes tárgyat talál el: az áram a felületen folyik keresztül, így a sofőr nincs veszélyben.

Amikor a villám becsap a vízbe, nagy valószínűséggel csak az adott pillanatban a felszín közelében lévő élőlényekre lesz hatással.

Az azonban nem világos, hogy a csapások pontosan milyen mélységig is hatolhatnak le. A víz kiváló hőelvezetést is biztosít, így, annak ellenére, hogy egy villámcsapás közel ötször magasabb hőmérsékletet is elérhet, mint a Nap felszíne, nem kell félni attól, hogy a víz elkezdene felforrni.

Az éppen a vízben úszó vagy azzal érintkező emberek azonban komoly sérüléseket szenvedhetnek, ugyanis a villámcsapás akár 10 millió voltos feszültséget is generálhat. Ha tehát látjuk, hogy vihar közeleg, valamint a villanások és a dörgések is 30 másodpercnél közelebb vannak egymáshoz, érdemes elhagyni a vizet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik