Tudomány

Hogyan élheti túl az ember, ha eltalálja egy villám?

Boris Jordan Photography / Getty Images
Boris Jordan Photography / Getty Images

Egy friss tanulmányban azt vizsgálják, mi növelheti a túlélés esélyét, ha közvetlenül a fejet éri villámcsapás – írja az IFLScience. A túlélési arány ilyen esetekben alacsonyabb, mint egyéb villámcsapásos sérüléseknél (ahol az arány 70-90 százalék), de úgy tűnik, így sem lehetetlen az életben maradás.

René Machts, a Technische Universität Ilmenau munkatársa és kollégái arra voltak kíváncsiak, hogy vajon a bőrön lévő nedvesség nem javíthatja-e az esélyeket. A bőrön kialakuló kisülési útvonal a testen áthaladó áram belépési és kilépési pontja között jön létre a nagy feszültségkülönbség miatt, ezt nevezik felületi flashovernek.

Felületi flashover esetén a villám energiájának nagyobb hányada az emberi testen kívülre csatornázódik, és csak néhány amper áramlik be a szövetekbe. A kutatók vizsgálatukhoz három, a fejbőr, a koponya és az agy rétegét is modellező műfejet használtak fel, melyeket egyenként tíz nagyfeszültségű töltésnek tettek ki. Az egyik fej száraz volt, a másikat pedig esővízhez hasonló, sós vízzel permetezték be.

Az elektromosság 92-97 százaléka mindkét fej külső felületén áthaladt, a valódi különbségeket abban találták, hogy az áram mekkora része hatolt be a fej rétegeibe.

Míg a nedves fej bőrrétegébe nagyobb mennyiségű töltés jutott, az agyi réteg 13 százalékkal alacsonyabb átlagos elektromos áramot és 33 százalékkal kevesebb energiát vett fel a száraz fejhez képest.

A károsodásban is jelentős eltérés mutatkozott, a száraz modell jobban sérült.

Érdemes hozzátenni, hogy a kutatásnak számos korlátja volt, a hajat például nem modellezték. Az eredmények ennek ellenére segíthetnek jobban megérteni a villámcsapások testre gyakorolt hatásait.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik