Tudomány zöldövezet

Fiókát nevel egy azonos nemű flamingópár

Sikeresen kikeltetett egy tojás egy azonos nemű flamingópár az angliai Paignton Zoo-ban – írja a BBC. A mostani volt 2018 óta az első alkalom, amikor chilei flamingók jöttek világra az állatkertben.

A Curtis és Arthur nevű hímeket az év elején mutatták be.

Nem tudni, hogy a madarak hogyan jutottak hozzá a tojáshoz, a legvalószínűbb, hogy azt egy másik pár hagyta el.

Pete Smallbones, az állatkert munkatársa kiemelte: korábban is megfigyelték már a fajnál és más madaraknál az azonos nemű párok összeállását. Az nem teljesen tisztázott, hogy a folyamat miként zajlik, a legvalószínűbb, hogy a párok más egyedek által hátrahagyott tojásokat fogadnak be.

A Paignton Zoo-ban több flamingó is él, ezeket idén nevezték el azzal a céllal, hogy nyári párba állásuk jobban nyomon követhető legyen. A kezdeményezést a Love Island című népszerű valóságshow-sorozat után Love Lagoonnak nevezték el, a programról rendszeresen tesznek közzé frissítéseket az állatkert közösségi oldalain.

A flamingók sárból álló fészekben keltetik fiókáikat, a munkában mindkét szülő részt vesz. A kicsik nagyjából 28 nap után kelnek ki. Smallbones szerint a személyzet elégedett az idei tenyésztési program eddigi sikereivel, a csapat pedig abban bízik, hogy az elkövetkező időszakban további kicsik kelnek majd ki.

A chilei flamingók Dél-Amerikában őshonosak, és sekély tavakban élnek. A faj vadon élő állománya több tényező, köztük a tojásgyűjtést, az idegenforgalom okozta zavarás és a bányászat miatti élőhely-pusztulás miatt csökken.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik