Tudomány zöldövezet

Elpusztulhat a világ egyik legszebb természeti csodája

Grant Faint / Getty Images
Grant Faint / Getty Images

Egy friss tanulmány alapján az elmúlt 400 év legmagasabb tengerfelszíni hőmérsékletével néz szembe a Nagy-korallzátony – írja a Live Science. A gyors felmelegedés súlyos korallfehéredést okoz, ami veszélyezteti a tengeri ökoszisztémát és a biológiai sokféleséget.

Szomorúan látjuk majd a Föld egyik leglátványosabb természeti csodájának pusztulását

– mondta Benjamin Henley, a Melbourne-i Egyetem paleoklimatológusa és a csapat tagja.

A Nagy-korallzátony több mint 3480 ezer négyzetkilométeres, ez a bolygó legnagyobb korallzátony-rendszere. Az új adatok azt mutatják, hogy a régióban a tengerfelszín hőmérséklete 2024 első három hónapjában 0,19 Celsius-fokkal haladta meg az elmúlt 400 év rekordját.

A példátlanul magas hőmérséklet a korallfehéredés fő mozgatórugója. Ez akkor következik be, amikor valamilyen környezeti stressz következtében kilökődnek a korallokból a velük szimbiózisban élő színes algák. Bár a fehéredés visszafordulhat, ha túl sokáig kitart, az a korallok pusztulásával jár.

A csapat a zátony keleti részének felszíni hőmérsékleteit rekonstruálta 1618 és 2024 között. Az elemzéshez hajók és műholdak adatait, valamint régi korallokból származó mintákat használtak fel, utóbbiakban a stroncium és kalcium arányait, illetve az oxigén izotópjait mérték fel.

A kutatók az ausztrál nyárra, a január és március közötti időszakra összpontosítottak. Azt találták, hogy az általuk vizsgált területen a tengerfelszín hőmérséklete 2016 és 2024 között 0,77 Celsius-fokkal volt magasabb, mint 1970 és 1990 között.

A friss eredmények ismét megerősítik, hogy a klímaváltozás hatalmas veszélyt jelent a Nagy-korallzátonyra. Idén júniusban az UNESCO Világörökség Bizottsága elutasította azt a kérést, hogy veszélyben lévő helyszínné nyilvánítsa a zátonyt, részben azért, mert a természetvédők jó munkát végeztek a terület megóvása érdekében.

Helen McGregor, a Wollongongi Egyetem szakértője és a csapat tagja szerint ugyanakkor az új tanulmány rámutat a döntéssel kapcsolatos problémákra. „A tudomány nagyon egyértelműen arra mutat, hogy a zátony veszélyben van” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik