Tudomány zöldövezet

Ismét megdőlt a globális melegrekord

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Az Európai Unió műholdas Föld-megfigyelési programja, a Copernicus szerint hétfőn, július 22-én is megdőlt a globális melegrekord – írja az MTI. Legutóbb egyetlen nappal korábban mértek új csúcsot, július 21-én 17,09 Celsius-fok volt a globális átlaghőmérséklet.

A hétfői, új rekord 17,15 Celsius-fok.

Carlo Buontempo, a Copernicus igazgatója szerint bár nem lehet kizárni további rekordokat sem, az előrejelzések alapján az elkövetkezendő napokban kissé csökken az átlaghőmérséklet. Mindazonáltal felhívta a figyelmet arra, hogy az éghajlatváltozás egyre erősebb, gyakoribb és hosszabban tartó szélsőséges időjárási jelenségeket hoz magával, példaként pedig az áradásokat említette.

A mostaniakat megelőzően legutóbb 2023. július 6-án mértek rekordot, akkor 17,08 Celsius-fokot mértek. A globális értékekről 1940 óta készítenek feljegyzéseket.

A Copernicus két hete jelentette be, hogy 2024 júniusa melegebb volt, mint bármely korábbi június a feljegyzések kezdete óta: a globális átlag 1,5 Celsius-fokkal meghaladta az iparosodás előtti szintet. A klímaváltozást figyelő szolgálat figyelmeztetett arra is, hogy a globális átlaghőmérséklet júniusban már 13. hónapja volt egyfolytában rekordmeleg.

Kapcsolódó
Extrém hőséget okozhat a bolygó semleges állapota
Példátlan időket él az emberiség: immár 13. hónapja, hogy a globális átlaghőmérséklet egyfolytában havi rekordot dönt, és nem kérdéses, hogy a forróságért nagyrészt magunkat okolhatjuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik