Élő Nagyvilág

Ukrán startup cégek mesterséges intelligenciával forradalmasítják a harci drónok bevetését

Pablo Miranzo / ANADOLU / Anadolu via AFP
Pablo Miranzo / ANADOLU / Anadolu via AFP

Az orosz-ukrán háború előző napi eseményeiről szóló hírfolyamunk itt olvasható.

Szorosabb európai együttműködést ígér az új brit miniszterelnök

A korábbinál szorosabb együttmködést ajánlott csütörtökön az európai országoknak a munkáspárti Keir Starmer brit miniszterelnök, aki Rishi Sunak konzervatív kormányának bukása után nemrég lett az ország kormányfője.

Vezetésem alatt Nagy-Britannia barát és partner lesz, kész együttműködni. Jóllehet, nem az Európai Unió része, de nagyon is része Európának

– fogalmazott a kormányfő az Európai Politikai Közösség (EPC) negyedik csúcstalálkozóján, amelyet az angliai Oxford közelében lévő Blenheim-kastélyban, Wintson Churchill szülőhelyén tartanak csütörtökön.

„Egyesít bennünket az az eltökéltség, hogy megvédjük [a közös értékeket], és biztosak vagyunk abban, hogy együtt mindent elérhetünk” – tette hozzá az EPC tagság előtt, melyet az EU-tól elkülönülten, annál jóval szélesebb körben a 2022-es orosz ukrajnai invázió nyomában hoztak létre európai államok. A brit miniszterelnök kijelentette: „az első feladat”, hogy a közösség tagjai megerősítsék, „szilárdan támogatják Ukrajnát”.

(Reuters)

Az orosz birodalmi ambíciók veszélyére figyelmeztetett a dán kormányfő

Mette Frederiksen dán miniszterelnök szerint Ukrajna megsegítése érdekében még erőteljesebb beavatkozásra – több fegyverre és lőszerre, ezek sürgős leszállítására van szükség, hogy képes legyen kiszorítani Oroszországot a területeiről. A dán kormányfő erről az Európai Politikai Közösség (EPC) negyedik csúcstalálkozóján beszélt, amelyet az angliai Oxford közelében lévő Blenheim-kastélyban tartanak csütörtökön.

Frederiksen elmondta, hogy ukrajnai orosz invázió csak egy lépés Oroszországnak a birodalmi álmai és ambíciói megvalósítása felé vezető úton. A dán miniszterelnök a Krím 2014-es annektálására utalva óva intett a Vlagyimir Putyinnal való tárgyalásoktól, mondván, hogy

Oroszországban akkor sem lehetett megbízni, és Oroszországban most sem lehet megbízni.

A kormányfő arra is figyelmeztet, hogy ne bátorítsuk a jövőbeli agresszorokat a területszerzésre, valamint Winston Churchill második világháborús brit miniszterelnököt idézve azt mondta:

Nem elég, ha megtesszük a tőlünk telhetőt. Olykor azt is meg kell tennünk, ami elvárható.

A csütörtöki EPC csúcsra Orbán Viktor magyar miniszterelnök is elment, ha a sajtófőnöke, Havasi Bertalan korábbi tájékoztatásának hinni lehet.

(BBC)

Bajban az ukrán költségvetés: a eurókötvények törlesztését átütemeznék

Az adósságtörlesztés felfüggesztésére vonatkozó törvényjavaslat elfogadására tett javaslatot az ukrán parlamentnek a költségvetési bizottság – közölte csütörtökön Rokszolana Pidlasza, a bizottság vezetője.

Az ukrán kormánynak erre azért van szüksége, mert augusztus 1-én lejár a kötvénytulajdonosokkal szembeni fizetési moratórium. A parlament honlapján közzétett törvénytervezet ugyanakkor lehetővé teszi, hogy az ukrán kormány számára, hogy szükség esetén felfüggessze a külső adósságok törlesztését.

Arra fogjuk kérni a parlamentet, hogy a következő plenáris ülésén támogassa a törvényjavaslatot, mivel ez fontos eleme az átszervezésnek, amely 2027 végéig több mint 10 milliárd dollár megtakarítást tesz lehetővé az eurókötvények adósságszolgálatán

– közölte Pidlasza a Facebookon közzétett posztjában.

Az ukrán pénzügyminisztérium szerint elfogadása esetén a törvény lehetővé tenné külső hitelezőkkel szembeni összes állami és államilag garantált adósság törlesztésének felfüggesztését mindaddig, amíg a Nemzetközi Valutaalap paramétereivel összhangban lévő adósság-átütemezési megállapodást nem véglegesítik.

Ukrajna 19,7 milliárd dollárnyi nemzetközi kötvényállománnyal rendelkezik, és 2,6 milliárd dollárnak megfelelő GDP-warranttal tartozik. Utóbbi ez egy olyan fix kamatozású eszköz, amelynek kifizetései a gazdasági teljesítmény növekedésének erősségéhez vannak kötve.

Ukrajna korábban, 2015 májusában, a szerkezetátalakítási tárgyalások részeként törlesztési moratóriumról szóló törvényt fogadott el. Abban az évben augusztus végén elvi megállapodásra jutott a befektetőkkel, és novemberben bejelentette az ügylet rendezését.

(Reuters)

Mesterséges intelligenciával forradalmasítanák a harci drónok bevetését ukrán startup cégek

Közel kétszáz olyan technológiai cég működik ma Ukrajnában, amelyek már a 2022-ben indított orosz katonai invázió kezdete után jöttek létre. A startup cégek egy része olyan mesterséges intelligencián (AI) alapuló rendszereket fejleszt, amelyek hatalmas drónflották összehangolt repülését teszik lehetővé.

Ez a hadviselésnek egy olyan – eddig ismeretlen – területe, amely hatalmas előnyt hozhat a fejlesztésben élen járó harcoló félnek.

Az ukrán fejlesztők ambíciója, hogy az AI-képes drónok elterjedése a frontvonalon segít majd leküzdeni az oroszok által egyre gyakrabban alkalmazott jelzavarást.  A másik – és talán fontosabb – cél, hogy a pilóta nélküli eszközök nagyobb csoportokban, összehangoltan tudjanak tevékenykedni.

A mesterséges intelligenciával működő drónok fejlesztése Ukrajnában nagyjából a következő célterületekre összpontosít:

  • a célpontok azonosítását és a drónok berepülését segítő vizuális rendszerek,
  • a navigációt segítő tereptérképezés,
  • valamint a drónok összekapcsolt „rajokban” való működését lehetővé tevő összetettebb programok.

Az egyik ezzel foglalkozó ukrán cég a Swarmer, olyan szoftvert fejleszt, amely a drónokat hálózatba kapcsolja. A döntéseket így azonnal végre lehet hajtani a csoporton belül, és az ember csak akkor lép közbe, ha zöld utat kell adni az automatizált csapásoknak.

Egy tíz vagy húsz drónból vagy robotból álló raj esetében gyakorlatilag lehetetlen, hogy ember irányítsa őket

– érzékeltette a fejlesztés jelentőségét Reutersnek adott nyilatkozatában a Szerhij Kuprijenko vezérigazgató. A cégvezető elmondta, hogy míg az emberi pilótáknak nehézséget okoz ötnél több drónt érintő műveletek végrehajtása, addig a mesterséges intelligencia több száz drónt képes lesz feldolgozni.

A cég által fejlesztett Styx  rendszer kis- és nagyméretű felderítő és csapásmérő drónok hálózatát képes irányítani már most a levegőben és a földön egyaránt. Minden drón képes lesz megtervezni a saját lépéseit, és megjósolni a rajban lévő többi drón viselkedését – állította a fejlesztésről a cégvezető. Kuprijenko szerint az automatizálás a műveletek fejlesztése mellett ugyanakkor segít megvédeni a drónpilótákat is, akik a frontvonal közelében tevékenykednek, és az ellenség kiemelt célpontjai. A Swarmer technológiája még fejlesztés alatt áll, és egyelőre csak kísérleti jelleggel próbálták ki a harctéren – tette hozzá a startup vezetője.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik