Élő Nagyvilág

Koraszülött babák ragadtak egy ostromlott gázai kórházban

Dawood NEMER / AFP
Dawood NEMER / AFP

Az Izrael és a Hamász háborújáról szóló szombati közvetítésünket itt olvashatja el.

Több mint 182 ezren tüntettek az antiszemitizmus ellen Franciaországban

Több mint 182 ezren vettek részt az antiszemitizmus elleni és a Hamász szélsőséges palesztin szervezet által fogva tartott túszok szabadon engedéséért meghirdetett békés tiltakozó meneteken vasárnap a francia nagyvárosokban – közölte a francia belügyminisztérium.

Az antiszemitizmus elleni legnagyobb felvonulást Párizsban tartották, ahol a rendőrség összesítése szerint a több mint 105 ezer fős tömeg több mint három órán át vonult a két parlamenti ház vezetőjének felhívására a nemzetgyűlés épületétől, a Bourbon-palotától a szenátusig, a Luxembourg-palotáig. A tömeg többször elénekelte a Marseillaise-t, a francia nemzeti himnuszt, és hosszan tapsolt.

A fővároson kívül 110 településen 77 650-en vonultak utcára, sehol nem történt említésre méltó incidens – jelezte a belügyi tárca. A déli Marseille-ben 7500-an, a keleti Strasbourgban ötezren, a délkeleti Grenoble-ban 3700-an, a délnyugati Bordeaux-ban 3500-an, Nizzában és Lyonban mintegy háromezren, Nantes-ban és La Rochelle-ben kétezren tüntettek.

Egy olyan Franciaország, ahol zsidó honfitársaink félnek, nem Franciaország

írta vasárnap reggel közzétett levelében Emmanuel Macron államfő, aki személyesen nem volt jelen a menetben, de előre jelezte, hogy lélekben ott lesz és tisztelettel üdvözli a résztvevőket.

A párizsi menet élén Yaël Braun-Pivet, a nemzetgyűlés és Gérard Larcher, a szenátus elnöke vonult „A köztársaságért, az antiszemitizmus ellen!” feliratú molinó mögött, Élisabeth Borne miniszterelnök – akinek az apja holokauszttúlélő volt – és a kormány több mint harminc tagja, valamint a két korábbi köztársasági elnök, a jobboldali Nicolas Sarkozy (2007-2012) és a baloldali Francois Hollande (2012-2017) társaságában.

A polémiák sem szennyezhetik be ezt a példátlan kezdeményezést

jelentette ki Yaël Braun-Pivet, utalva Marine Le Pen és pártjának, a szuverenista jobboldali Nemzeti Tömörülésnek (RN) a részvételére a párizsi menetben. Olivier Véran kormányszóvivő úgy vélte korábban, hogy a Nemzeti Tömörülésnek nincs helye a menetben.

A francia igazságszolgáltatás antiszemitizmus miatt elítélte a pártalapító Jean-Marie Le Pent, az RN-nek így nincs helye ezen a megmozduláson

mondta szerdán a kormányszóvivő, aki amiatt is sajnálatát fejezte ki, hogy Jordan Bardella pártelnök nem képes szakítani pártja antiszemita gyökereivel, miután a BFM hírtelevízióban újságírói kérdésre tagadta az alapító antiszemitizmusát.

A kormányszóvivő emlékezett arra, hogy az RN-t „a náci Németországgal kollaboráló Vichy-rezsim örökösei alapították”, ugyanakkor „nemzeti egységre szólított fel az antiszemitizmus és az erőszak minden formájával szembeni küzdelemben”.

Egy baloldali zsidó szervezet, a Golem aktivistái megpróbálták megakadályozni, hogy Marine Le Pen csatlakozzon a tömeghez, de a rendőrség feltartóztatta őket. „Pontosan ott vagyunk, ahol lennünk kell” – mondta Marine Le Pen pártja nemzetgyűlési képviselőinek gyűrűjében a tüntetésen francia újságíróknak.

Valamennyi parlamenti párt, jobb- és baloldalról egyaránt képviseltette magát a megmozduláson, egyedül a radikális baloldali Engedetlen Franciaország jelezte, hogy nem kíván olyan rendezvényen részt venni, amelyet az RN is támogat. A baloldali párt nemzetgyűlési képviselői közül ugyanakkor többen is megjelentek a strasbourgi felvonuláson.

Yonathan Arfi, a franciaországi zsidó intézmények képviseleti tanácsának (CRIF) elnöke üdvözölte, hogy a franciák ilyen nagy számban vettek részt a megmozduláson. Ugyanakkor úgy vélte, hogy az államfő jelenléte még inkább történelmi jelentőségűvé tette volna az eseményt.

Több vallás képviselője is jelezte részvételét a menetben, de a párizsi nagymecset és a Muzulmán Vallás Tanácsa képviselői nem kívántak csatlakozni, és sajnálkozásukat fejezték ki amiatt, hogy az iszlamofóbia ellen nem emeltek szót a szervezők.

A felvonulásokon, amelyeken nem voltak beszédek, „a lelkiismeret kiáltása, hogy megmutassuk a világnak, hogy a Francia Köztársaság nem engedi, és soha nem is fogja engedni, hogy az antiszemitizmus erőre kapjon” – írták felhívásukban a parlament vezetői.

A Hamász által október 7-én Izraelben elkövetett terrortámadás, a holokauszt óta példátlan gyalázatos mészárlás, amely 40 honfitársunk halálát okozta, az antiszemita cselekmények száma veszélyesen megnőtt hazánkban. Alig négy hét alatt több mint ezer esetet regisztráltak, kétszer annyit, mint tavaly egész évben

írták a kezdeményezők.

A belügyminisztérium összesítése szerint az elmúlt hónapban 1247 antiszemita cselekményt regisztráltak az országban, és 539 embert állítottak elő rendőrkapitányságra. Összehasonlításképpen: tavaly egész évben 436 antiszemita cselekmény történt a hatóságok adatai szerint.

Franciaországban él Európában a legnagyobb – 500-600 ezresre becsült – zsidó közösség, és muszlimok is Franciaországban élnek a legnagyobb számban Európában, számuk 5 és 6 millió közötti.

Thomas SAMSON / AFP

(MTI)

Josep Borrell: Az EU elítéli, hogy a Hamász kórházakat és civileket használ emberi pajzsként

Az EU elítéli, hogy a Hamász kórházakat és civileket használ emberi pajzsként, lehetővé kell tenni, hogy a polgári lakosság elhagyhassa a harci övezetet – hívta fel a figyelmet vasárnapi sajtóközleményében Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő.

Borrell hangsúlyozta, hogy a harcok a kórházakat is érintik, áldozatokat szedve a civilek és az egészségügyi személyzet körében. Mint írta, a nemzetközi humanitárius jog előírja, hogy a kórházakat, az egészségügyi infrastruktúrát és a kórházakban tartózkodó civileket meg kell védeni. A kórházakat azonnal el kell látni a szükséges felszerelésekkel, és a sürgős orvosi ellátást igénylő betegeket biztonságosan el kell szállítani.

Felszólítjuk Izraelt, hogy a polgári lakosság védelmének biztosítása érdekében tanúsítson maximális önmérsékletet ezen a téren

jelentette ki.

Az EU csatlakozik a harcok azonnali szüneteltetésére és humanitárius folyosók létrehozására irányuló felhívásokhoz, többek között a határátkelőhelyek kapacitásának növelésével és egy külön tengeri útvonalon keresztül, hogy a humanitárius segélyek biztonságosan eljuthassanak a Gázai övezet lakosságához – tájékoztatott.

Megerősítette továbbá: Izraelnek joga van, hogy a nemzetközi joggal és a nemzetközi humanitárius joggal összhangban megvédje magát, de felhívta a figyelmet, hogy az EU nagyon komolyan aggódik a gázai humanitárius helyzet súlyosbodása miatt,  sürgeti a humanitárius segélyekhez való gyors és akadálytalan humanitárius hozzáférést.

Borrell az EU névében ismét felszólította a Hamászt, hogy azonnal és feltétel nélkül engedje szabadon az összes túszt.

(MTI)

Koraszülött babák ragadtak az áram nélkül maradt Sifa kórházban

39 koraszülött csecsemő ragadt a gázavárosi Sifa kórházban, amely az izraeli légitámadások miatt áram nélkül maradt.

A kórház dolgozói kénytelenek voltak a babákat kivenni az inkubátorokból és átvinni őket egy másik részlegre, ahol megfelelő eszközök hiányában sima ágyakra fektették az újszülötteket, hogy így próbálják meg őket meg melegen és életben tartani – számolt be a Guardian.

Marvan Abu Szada, a sebészet főigazgatója elmondta, a három gyerek meghalt, és a többiek állapota is egyre romlik és attól tart, hogy a harminckilenc gyerekből egy sem fogja túlélni az ostromot.

Finnország légvédelmi rakétarendszert vásárol Izraeltől

Finnország Dávid parittyája típusú légvédelmi rakétarendszert vásárol Izraeltől – közölte vasárnap az izraeli védelmi minisztérium. A tárca történelminek nevezte a 317 millió euró (120 milliárd forint) értékű szerződést, amelyet most írtak alá az újdonsült NATO-tagországgal.

Az amerikai hadiipari cégekkel közösen kifejlesztett rendszer a gyártó szerint képes ballisztikus rakéták, manőverező robotrepülőgépek, drónok és egyéb légi eszközök megsemmisítésére.

Finnország, amely idén csatlakozott az észak-atlanti szövetséghez, már nem sokkal később bejelentette azon elhatározását, hogy vásárolni akar a szóban forgó izraeli légvédelmi rendszerből.

Szeptemberben Izrael Németországgal is aláírt egy szándéknyilatkozatot a Nyíl 3 nevű izraeli légvédelmi rendszer németországi telepítéséről. Németország tavaly elindította az Európai Égi Pajzs Kezdeményezés (ESSI) elnevezésű programot, amelynek célja a légvédelmi együttműködés fokozása a NATO védelme alá tartozó európai térségben.

(MTI)

Több civilt megsebesített egy Libanonból Izraelbe lőtt páncéltörő rakéta

Többeket megsebesített egy Libanonból Izraelbe átlőtt páncéltörő rakéta, miközben Izrael tovább folytatja a harcokat a Gázai övezet mellett az északi, libanoni határon és Ciszjordániában is a szélsőséges palesztin iszlamisták ellen – közölte az izraeli hadsereg vasárnap.

  • Egy ember életveszélyesen, öt másik civil pedig súlyosan megsebesült a Libanonból indított páncéltörő rakéta miatt. Munkáltatójuk szerint az áldozatok a helyi elektromos művek dolgozói voltak, akik a megrongálódott villanyvezetékeket javították a korábban már kiürített határvidéken. Az izraeli média közlése szerint a palesztinokat segítő, libanoni síita Hezbollah vállalta a felelősséget a lövedékért.
  • Felső-Galileában egy páncéltörő rakéta repeszeitől egy nyolcvan év körüli férfi közepes súlyosságú sebesüléseket szenvedett, őt a cfati Ziv kórházba szállították. Ezt követően a Hula-tótól északra fekvő utakat biztonsági okokból lezárták a civil forgalom elől. A felső-galileai települések lakóit arra utasította a polgári védelem, hogy zárkózzanak be otthonaikba.

Az izraeli hadsereg harci repülőgépei szombaton „számos terroristacélpontot” támadtak meg libanoni területen, és megsemmisítették a Hezbollah katonai infrastruktúrájának különböző részeit és állásait az előző napon Izrael ellen indított lövedékekre válaszul. Az izraeli hadsereg azt is bejelentette, hogy a ciszjordániai éjjeli razziákon „több tucat terroristát tartóztattak le”, köztük a Hamász sok fegyveresét.

A Sin Bét belbiztonsági szolgálat, a hadsereg és a határőrség alakulatai megöltek egy ciszjordániai terrortámadásokért felelős palesztint Kefar-Burkában, és őrizetbe vették osztagának három tagját. A beszámolók szerint a Náblusz melletti Burka faluban élő Muntaszar Szif „pokolgéppel a kezében” próbált megszökni, ezért lőtték agyon. A hadsereg közlése szerint Szif korábban 17 évet töltött korábban börtönben Izraelben terroristatevékenység miatt. Megsemmisítették az autójában és a házában talált robbanószerkezeteket, valamint két Carlo típusú lőfegyvert.

Egyiptom eközben újra megnyitotta a rafahi átkelőt, ahol kettős állampolgárságú palesztinok és sebesültek egy csoportja kimenekülhetett a Gázai övezetből. Nyolcvan kettős állampolgárságú palesztin mellett néhány sebesült palesztin már korábban átkelhetett egyiptomi gyógykezelésre. Pénteken azonban leállították a forgalmat a rafahi átkelőnél a sebesült palesztinok Gázai övezetből történő kiszállításában adódott problémák miatt.

(MTI)

Oroszország megkezdte polgárainak kimenekítését a Gázai övezetből

Oroszország megkezdte állampolgárainak kimenekítését a palesztin ellenőrzésű Gázai övezetből a moszkvai rendkívüli helyzetek minisztériuma vasárnapi közleménye szerint.

A tájékoztatás szerint több mint hatvanan lépték át a határt Egyiptom felé orosz útlevéllel.

Az Oroszországi Föderáció azon állampolgárai, akik el akarják hagyni a konfliktusövezetet, jelenleg átkelhetnek az ellenőrzőponton

fogalmaz a minisztérium közleménye.

„Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának szakemberei orvosi és pszichológiai segítséget nyújtanak a helyszínen, valamint élelemmel és vízzel látják el az érkezőket”. A minisztérium tájékoztatása szerint az érkező orosz állampolgárokat Kairóba szállítják, és segítenek nekik a szükséges adminisztráció elvégzésében.

A minisztérium nem közölte, hogy hány orosz állampolgár távozására számít a Gázai övezetből. Médiaértesülések szerint a volt Szovjetunió köztársaságainak állampolgárai közül mintegy ezren jelezték távozási szándékukat.

A külföldi útlevéllel rendelkezők és a sürgős kórházi ellátásra szoruló palesztinok evakuálása november elsején vette kezdetét Egyiptom felé, de a harci cselekmények miatt a művelet fennakadásokkal zajlik.

Vasárnap az izraeli hadsereg közép-európai idő szerint reggel 8 és délután 3 óra között nyitotta meg a lehetőséget a polgári személyeknek menekülési folyosó igénybe vételére a Gázai övezet harcok sújtotta északi részéről a tengerparti régió déli területei felé.

Az illetékes egyiptomi hatóságok is közölték, hogy a rafahi határátkelőhely közép-európai idő szerint vasárnap reggel nyolc órakor megnyílt a külföldi útlevéllel rendelkezők és kórházi ellátásra szoruló palesztin sebesültek számára.

(MTI)

BBC-tudósító: „Ezúttal nagyon közel volt a halál”

Drámai videót tett közzé a bbc.com, amelyet az egyik újságírójuk készített a Gázai övezetben. Rushdi Abualouf arról számolt be, hogy elment vásárolni néhány dolgot a gyerekeinek Bani Suhaila faluban, Khan Yunistól keletre.

Egy kedves férfi meghívott egy csésze forró teára. Hirtelen négy bomba csapódott be körülöttünk gyors egymásutánban. Kövek repültek a fejünk felett. Sikoltozás hallatszott, és üvegek repkedtek körülöttünk. Ekkor azt éreztem, hogy ezúttal nagyon közel volt a halál. Egy nagyjából 10 házból álló tömb megsemmisült. Az embereket por és vér borította. Egy férfi egy sérült kislányt cipelt, és azt kiabálta: »Hívj mentőt!«

Az újságíró tudósítása szerint ebben a támadásban négyen haltak meg, több mint százan megsebesültek.

A videón az látható, ahogy a környéken élők a robbanás után megpróbálják megtalálni a romok alá került túlélőket.

A WHO és a Vöröskereszt is helytelenül jár el az izraeliek szerint

Eylon Levy szerint a Palesztinában tevékenykedő civil szervezetek palesztinok életét sodorják veszélybe. Az izraeli kormány szóvivője – a Guardian közlése szerint – az Egészségügyi Világszervezetet (WHO) és a Nemzetközi Vöröskeresztet egyaránt bírálta, amiért szerinte egy hónappal ezelőtt elutasították az evakuálás lehetőségét, ám most, amikor élénk harcok zajlanak, követelik az evakuálást.

Levy később arról is írt, hogy az érintetteknek tükörbe kell nézniük, minthogy bűnrészesek a Hamasz civileket pajzsként használó stratégiájában.

Elesett Gázában a Fauda filmsorozat producere

Az iszlamista Hamász terrorszervezet fokozatosan elveszti az ellenőrzést a Gázai övezet északi része felett – idézi az MTI az izraeli katonai szóvivő vasárnapi közlését.

Az izraeli csapatok az övezet északi részén lévő Badr erődítményért folytatott hétvégi csatában mintegy százötven palesztin fegyverest öltek meg, köztük a terrorszervezet magasabb rangú vezetőit is. A menekülttábor közelében, lakóépületek mellett fekvő erődöt a légierő, a harckocsizó és a tüzérségi egységek közös támadásával vették be. A harcokban megtaláltak és  megsemmisítettek egy lőszergyártó műhelyt, rakétakilövő-állomásokat és egy föld alatti alagúthálózatot.

Péntek óta hat izraeli katona vesztette életét, öten közülük egy aláaknázott mecsetben az ott elhelyezett fegyverek hatástalanítása közben. Köztük volt a 38 éves Matan Meir mozgósított tartalékos katona is, a Fauda filmsorozat gyártásvezetője is.

Felszámoltak egy az övezet északi részén, a Blue Beach nevű szállodában működő Hamász-osztagot. Az épületben mintegy harminc terrorista barikádozta el magát, és lőtt páncéltörő rakétákat az izraeli erőkre. A szállodai szobákat menedékként, valamint föld feletti és alatti támadások tervezésére használták. A  hadsereg kiterjesztette a harcokat a Sifa Kórház melletti Sati menekülttáborra, Gáza város északi szélén. Az ottani csatákban több mint tíz palesztin fegyveres vesztette életét, miközben civilek százai menekültek el a táborból.

A haditengerészet szétlőtte a Hamász haditengerészeti felszereléseinek raktárát az övezet északi részén. Palesztin sajtóértesülések szerint az egyik izraeli támadásban életét vesztette a Hamász Katarban élő politikai vezetőjének, Iszmáil Hanijének az unokája. Az izraeli erők megölték Ahmed Sziamot, a Hamász századparancsnokát, aki megakadályozta, hogy az észak-gázai Rantiszi kórház mellett menedéket kereső mintegy ezer gázai délre menekülhessen a biztonságos humanitárius zónába. Sziam egy iskolában bujkált, ahol a parancsnoksága alatti fegyveresekkel együtt végeztek vele.

A Hamász vezérkara az izraeli hírszerzés szerint a Sifa kórház alatti bunkerekből irányítja harcosait. Daniel Hagari, az IDF szóvivője szombat este tagadta a korábban  evakuálásra felkért kórház megtámadását.

Beszéltünk a Sifa kórház munkatársaival, és világosan elmondtuk nekik, hogy az izraeli hadsereg nem támadja meg a kórházat. Továbbra is lehetővé fogjuk tenni a betegek és az egészségügyi személyzet, valamint a Gázai övezet északi részének lakosai számára, hogy biztonságosan eljussanak dél felé

– nyilatkozta Hagari.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) bejelentette, hogy megszakadt a kapcsolata az övezet északi részén található Sifa kórház több munkatársával, és félelmének adott hangot az ott rekedtek biztonsága miatt, miközben azonnali beavatkozást kért a tűzszünetért. „Nagyon aggódunk az egészségügyi dolgozók és több száz beteg és sebesült, köztük a kórházban maradt csecsemők és lakóhelyüket elhagyni kényszerültek biztonságáért” – közölték. Az egészségügyi szervezethez érkezett legújabb jelentések szerint tankok vették körül a kórházat.

Izrael katonai szóvivője szombat esti tájékoztatóján azt mondta, hogy a Hamász háborús bűnt követ el a kórházak használatával. Cáfolta, hogy Izrael támadná az intézményt, de bejelentette, hogy harcok folynak a kórház közelében tartózkodó terroristákkal. A katonai jelentések szerint az elmúlt két napon gyalogos, mérnöki és páncélos erők kezdték körülvenni a kórházat, hogy szakaszosan elszigeteljék azt az oda tartó fegyveresektől.

Lassan és alaposan lehámozzák a kórház védelmi rétegeit, mely a Hamász számára tulajdonképpen egy katonai parancsnokság, s csak azután kórház

– a Walla hírportál jelentése szerint. „ Shifa kórház a terrorizmus szíve” – közölte a Déli Parancsnokság egyik magas rangú tisztje a Wallával. (MTI)

A Földközi-tengerbe zuhant egy egy amerikai katonai repülőgép

Lezuhant egy amerikai katonai repülőgép a Földközi-tenger keleti medencéjében gyakorlatozás közben – közölték az amerikai védelmi minisztérium, a Pentagon illetékesei szombaton.

Az amerikai hadsereg térségért is felelős európai parancsnokságának bejelentése szerint „baleset történt, amelynek következtében a gép lezuhant.”

A katonai jármű kizárólag gyakorlat miatt volt a levegőben, „ellenséges cselekményre utaló jelek nincsenek” – tudatták. A szerencsétlenül járt gép típusával, az incidens pontos helyével és idejével kapcsolatban, valamint a gép személyzetének sorsáról nem közöltek részleteket.

Az Izrael elleni október 7-i nagyszabású Hamász támadás nyomán az Egyesült Államok fokozta katonai jelenlétét a térségben, többi között ott tartózkodik két repülőgép-hordozó és kísérő hadihajói, valamint a Közel-Keleten állomásozó amerikai tengerészgyalogságot is készenlétbe helyezték. Szombat hajnalban újabb dróntámadást intéztek az amerikai hadsereg által használt egyik létesítmény ellen Szíria északkeleti részén. Az egyik pilóta nélküli katonai eszközt lelőtték, a másik az amerikai légitámaszpont területén ért földet, de nem robbant fel, így sérülést sem okozott – közölték a védelmi erők. (MTI)

Hat embert tartóztattak le New Yorkban a palesztinpárti tüntetésen

New Yorkban hat embert tartóztattak le a nagylétszámú palesztinpárti tüntetésen – közölte a nagyváros rendőrsége szombaton.

A hivatalos bejelentés szerint négy ember ellen „helytelen viselkedés” miatt indul eljárás, az ötödikkel szemben fiatalkorúként járnak el, míg a hatodik letartóztatott elleni vádat nem közölték, róla annyit tudni, hogy előállítását megelőzően kórházba vitték, ahol kisebb sérülések miatt kellett ellátni.

A tömeg péntek kora este gyűlt össze Manhattan forgalmas belvárosában, majd a Grand Central vasútállomáshoz vonult, amelynek működését is akadályozta csaknem éjfélig. A beszámolók és felvételek szerint a gázai tűzszünetet követelő tüntetők a Hamász által foglyul ejtett túszok plakátjait megsemmisítették, valamint amerikai zászlót téptek, egy izraeli zászlót pedig felgyújtottak.Szombaton több száz fős tüntető tömeg jelent meg Joe Biden elnök Delaware állambeli otthonának közelében is palesztin zászlókkal, és tűzszünetet, valamint önálló Palesztinát követelő táblákkal. Az elnök szombat délután tért vissza Wilmingtonba, ahol a hétvégét tölti. A tüntetők az elnököt „népirtással” vádolták, amiért ő és kormánya támogatja a Gázai övezetet uraló Hamász elleni izraeli katonai akciót. (MTI)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik