Belföld

Molnár lemond, ha nem lesz több biztosító

Jövőre a több-biztosítós rendszer kialakítása lesz az egészségügyi reform terítékén. Amennyiben mégis megmaradna a jelenlegi rendszer, Molnár elgondolkodik hogy részt vesz-e egy olyan rendszer megvalósításában, amellyel nem ért egyet.

A vizitdíj és a kórházi struktúra átalakítása után jövőre megindul a vita a több-biztosítós rendszer kialakításáról. Molnár Lajos egészségügyi miniszter ezzel kapcsolatban közölte: várhatóan jövő év elején hoz döntést a kormány arról, hogy egy, vagy több-biztosítós rendszer legyen-e. Hozzátette: elgondolkodna azon, hogy részt vesz-e egy olyan rendszer megvalósításában, amellyel nem ért egyet.

Munkaügyi kérdéseket is rendeznének

Molnár Lajos elmondta: a rendszer átalakítása mellett számos más kérdést is rendezni kívánnak. Példaként említette, hogy ha megoldás születik az európai munkaerő-direktíva kérdésében, ahhoz hozzá kell igazítani a magyar szabályozást, valamint szeretnék szabadabbá tenni az orvosi munkavállalás feltételeit, rendeznék az ápolásbiztosítás helyzetét és új, mentést szabályozó törvényre is szükség van.

A kormány idén egyébként már elfogadta a több-biztosítós rendszer alapjait, a biztosítási csomagokat. Eszerint az alapcsomag mindenkinek járna, ebbe tartozik például a mentés, a járványügyi ellátás vagy a kötelező védőoltás. A biztosítási csomagban a befizetett járulékokért mindenki hozzájut a szükséges és általános ellátásokhoz. A kiegészítő csomag pedig a kényelmi többletszolgáltatásokat tartalmazza.

Kuncze elégedett

Az SZDSZ elnöke egyébként teljesen elégedett miniszterével, mint Kuncze Gábor mondta, az új kormány az egészségügy területén érdemi, valóságos fordulatot hajtott végre. Mint mondta, a kórházfejlesztési törvény azért váltja ki a legtöbb vitát, mert a legtöbb érdeksérelemmel jár, és a legtöbb kapcsolatrendszert ez fogja szétszakítani.

A másik oldalon azonban a gyógyulási lehetőségek jelentősen javulnak majd, egy átmeneti időszakot követően – tette hozzá. Véleménye szerint a támadások fő üzenete, hogy “ne csináljunk semmit, minden maradjon a régiben”. Az SZDSZ szerint azonban a rendszert jelenlegi állapotában sem fenntartani sem finanszírozni nem lehet – fűzte hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik