Belföld

Még a biztosítóknak is kockázatos a több-biztosítós rendszer

Túl sok politikai és pénzügyi kockázattal kell szembenézniük azoknak a biztosítóknak, akik a több-biztosítós egészségügyben piacra akarnának lépni – derül ki a Népszabadság birtokába jutó elemzésből. A dokumentum szerint a betegek évente egyszer válthatnának biztosítót.

Január 10-én tárgyalnak a több-biztosítós modellben érdekelt üzleti biztosítók képviselői arról a frissen elkészült tanulmányról, amely piacra lépésük optimális feltételeit taglalja – írja a Népszabadság. A Magyar Biztosítók Szövetsége ugyanis arra adott egy cégnek megbízást: mérjék fel a lehetséges piacot, s elemezzék: milyen feltételek mellett érdemes szerepet vállalniuk a több-biztosítós rendszerben.

A Népszabadság birtokába jutott dokumentum szerint: túl sok politikai és pénzügyi kockázattal kell szembenézniük az üzleti biztosítóknak, ha a piacra lépés mellett döntenek. Így csak akkor szabad ezt megtenniük, ha a politikusokkal előre meg lehet alkudni az új rendszert szabályozó törvényekről, valamint a kezdeti problémák orvoslását szolgáló további szabályozásról. Emellett garanciát kell kérniük többek között a járulékbeszedésre, a pénzügyi kockázatok közös viselésére, és a kórházaknak fizetendő díjtételekre is.

A dokumentum szerint az állampolgárok évente egyszer – éppúgy, mint a kötelező gépkocsi-biztosítások esetében – biztosítót válthatnának. A tanulmány azt is tartalmazza, csak azokkal a háziorvosokkal kötnének szerződést a biztosítók, akik elég költséghatékonyan gyógyítanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik