Belföld

Beszervezés: tönkretett élet

Egy beszervezés hátterébe enged bepillantást az Élet és Irodalom legújabb számában Gervai András. Teuchert József élete nagy álma volt, hogy filmrendező lehessen, de végül dolgozott figuránsként, élt tanyahajón, megjárta Ausztráliát is. Élete utolsó éveiben a teleket Lipótmezőn vészeli át.

Ő az, aki 1956-ban filmeztet és fotóztat, majd archívum létrehozását kezdeményezi. Erre a filmgyár akkori vezetőjétől, Bányász Imrétől megbízást is kap. Végül ez lesz a veszte is.


Pedig „Teuchert József 1945-ben beiratkozik Gertler Viktor Első Magyar Filmiskolájába, de elégedetlen annak színvonalával, s ezért az első félév után átmegy a Színház és Filmművészeti Főiskola rendezői szakára, ahol Bacsó Péterrel, Banovich Tamással, Fehér Imrével, Kovács Andrással, Makk Károllyal, Nádasy Lászlóval jár együtt”. Ő lesz a Valahol Európában felvételvezetője, majd önálló felvételvezetővé nevezik ki. Első munkájáért, a Talpalatnyi földért – a stáb tagjaként – Köztársasági Érdemrenddel tüntetik ki.


Mellékvágányon?

A főiskola rektora, Hont Ferenc pályamódosításra beszéli rá, így lesz gyártásvezető. „1950-től kinevezett felvételvezetőként tíz film – többek között a Ludas Matyi, a Feltámadott a tenger, a Rákóczi hadnagya, az Ütközet békében – készítésében vesz részt. 1954 júliusától gyártásvezető. Ilyen minőségében ő jegyzi a Hintónjáró szerelem, az Egy pikoló világos, az Eltüsszentett birodalom, a Keserű igazság, A nagyrozsdási eset című filmeket: utóbbi három rövidebb-hosszabb ideig dobozban marad.”

Gervai András, aki az elmúlt hónapok során ügynökök leleplezésével szerzett ismertséget, s egyebek közt Szabó István múltját fedte fel, ebben az írásában azt mutatja meg, hogyan teheti tönkre valakinek a sorsát a beszervezés, még akkor is, ha az illető maga valójában nem is „szolgálja meg a bizalmat”.


Teuchert ebből a szempontból is minta, amilyenből nyilván nem egy volt. Példája érdekes azonban másért is: „…amikor október 26-án bemegy a filmgyárba, az igazgató, Bányász Imre megbízza, hogy legyen a forradalmi eseményekről készítendő, illetve addig elkészült felvételek gyártásvezetője. Megalakul a dokumentumfilm-gyártó csoport – írja Gervai. – Többször ő maga is jelen van a forgatási helyszíneken, így például a Köztársaság téren, a Kilián laktanyánál, a külügyminiszter ferihegyi elutazásánál, egy Ferenc téri temetésnél, a Parlament Goblein termében egy sajtótájékoztatón. November 4-én már nem dolgozhatnak, Teuchert november 8-án azt javasolja Bányásznak, hogy későbbi dokumentálás, felhasználás céljából hozzanak létre fotógyűjteményt. A megbízást megkapja, s ezután három amatőrrel hét-nyolcszáz képet készíttet, illetve vásárol tőlük, később a gyűjteményt leadja a gyárban”.


Nincs kegyelem

December 29-én névtelen feljelentés alapján házkutatást tartanak nála, ahol lefoglalnak három doboz, harminc méter hosszú 16 milliméteres filmet. De bizonyíték hiányában nem lehet ellene eljárást indítani, mert a filmek a rendőrségen eltűnnek. „Balogh József r. nyomozó hadnagy 1957. április 17-i jelentésében (…) megállapítja azonban, hogy Teuchert több jelentés szerzője szerint is reakciós beállítottságú, elég nagy tekintélye van a szakmában, széles ismeretséggel rendelkezik”, ezért operatív szempontból tanácsos a tevékenységével foglalkozni. Ezután május 16-án – korábbi rendszerellenes magatartására hivatkozva – elbocsátják a filmgyárból, május 28-án pedig lakásában házkutatást tartanak. Letartóztatják, s elszállítják a Fő utcába, ahol szeptember elejéig tartják fogva. Közben ötször kihallgatják.

A tanuk, köztük Bányász Imre igazgató nem állnak ki mellette, vagy a mentő tanúi meghallgatását feleslegesnek tartják. Végül elítélik, s ezzel kezdetét veszi kálváriája.

A sok megpróbáltatás végül felőrölte személyiségét. 1981-ben, 59 évesen halt meg.

(Az írás teljes terjedelmében az ÉS legfrissebb számában olvasható!)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik