Kultúra

Ewan McGregor folytatást szeretne az Obi-Wan Kenobi sorozatnak

Jeff Spicer/Getty Images for Disney
Jeff Spicer/Getty Images for Disney
A színész a Star Wars Celebrations eseményen, egy érzelemdús panelbeszélgetés során ismét megerősítette, hogy nagyon szeretné újra eljátszani a száműzetésben élő jedi szerepét.

Bár a négynapos Star Wars Celebration keretében a legnagyobb figyelmet az új filmek bejelenetései (Londonban háromról rántották le a leplet) és a közeljövőben érkező sorozatos újdonságok kapják, azért külön panelbeszélgetések szólnak a már bemutatott, de a Lucasfilm és a rajongók életében fontos szerepet játszó alkotások is. Ennek megfelelően a 2023-as eseményen ismét előtérbe került az Andor, az idén 15 éve indult Star Wars: A klónok háborúja, a 40 éve bemutatott Star Wars VI. rész – A Jedi visszatér, illetve a 2022-es Obi-Wan Kenobi sorozat is.

A Star Wars III. rész – A sithek bosszúja és a Star Wars IV. rész – Egy új remény között játszódó hat részes Obi-Wan Kenobi panelbeszélgetésen részt vett a Disney+-ra készült széria rendezője, Deborah Chow, illetve Ewan McGregor, Hayden Christensen, az ifjú Leia hercegnőt alakító Vivien Lyra Blair, illetve Indira Varma, aki a Birodalom ellen forduló Tala Durith-ot keltette életre.

Bár az ilyen beszélgetések sokszor arról szólnak, hogy az alkotók körbedícsérgetik egymást, és áradoznak arról, mennyire fantasztikus volt a közös munka – amiből természetesen most sem volt hiány –, de az április 9-én, nem kevesebb, mint 4500 fős közönség előtt tartott, illetve online is közvetített esemény azért tartogatott érdekes és valóban szórakoztató pillanatokat.

Nehéz szülés volt

Ewan McGregor például emlékeztetett mindenkit, hogy a Lucasfilm eredetileg egy Obi-Wan Kenobi mozifilm ötletével kereste meg, valamikor 2016 környékén, és a projekt csak később alakult át azzá a sorozattá, ami végül a képernyőkre került. Bár erről konkrétan nem esett szó, de az eredeti terv elvetésének köze lehetett a Solo: Egy Star Wars-történet csúfos bukásához, illetve ahhoz is, hogy időközben a Lucasfilmet és a Star Wars-franchise-t birtokló Disney úgy döntött, elindítja a saját streamingszolgáltatását, ami Disney+ néven azóta már hazánkban is elérhető.

Jeff Spicer/Getty Images for Disney Deborah Chow, Ewan McGregor, Vivien Lyra Blair, Hayden Christensen és Indira Varma.

A skót színész kitért arra is, hogy a széria fejlesztése során volt egy olyan időszak, amikor a készülő forgatókönyvben az ifjú Luke Skywalker (a sorozatban láthatónál) sokkal hangsúlyosabb szerepet kapott, de a sztori végül más irányt vett, és ekkor került a képbe a még szintén gyermek Leia hercegnő, akinek a szerepét az idén 11 éves Vivien Lyra Blairre osztották.

A panelbeszélgetés legnagyobb meglepetése amúgy pont a fiatal színésznő volt, aki a korához képest elképesztő profizmussal és lazasággal válaszolt a kérdésekre, vagy éppen cukkolta idősebb kollégáit. Az Obi-Wan Kenobi egyik legnagyobb erénye pont a címszereplő és az ifjú Leia közti kémia volt, és ez ugyanúgy működött a színpadon, mint a képernyőn.

Jeff Spicer/Getty Images for Disney

Bár a fiatal hercegnő szerepeltetése már azelőtt eldőlt, hogy Deborah Chow megkapta volna a rendezés feladatát, de a színésznő kiválasztásáról már ő döntött, és elmondása szerint a legnehezebb feladat az volt, hogy olyan gyerekszínészt találjanak, aki nemcsak megpróbálja lemásolni Carrie Fishert, hanem ugyanolyan személyiség, mint a Leiát eredetileg alakító ikon.

Vivien a beszélgetés során elárulta, hogy a kiválasztása közel egy éven át zajlott, és nagyon élvezi az olyan eseményeket, mint a Star Wars Celebration, mert többé nem kell titkolnia, hogy része a sorozatnak. A 11 éves színésznő a széria indulása előtt nem volt részese egyetlen sajtóeseménynek sem, hiszen a karakterének felbukkanását a sorozat premierjéig sikerült titokban tartani. McGregor ehhez hozzátette, hogy neki mindenkinél tovább kellett titkolóznia, és rendkívül idegesítette, mikor olyan pletykák kezdtek terjedni, hogy más fogja alakítani a Jedi mester karakterét.

Jeff Spicer/Getty Images for Disney

Újra együtt

Az Anakin Skywalkert és Darth Vader szerepét újra magára öltő Hayden Christensen arról mesélt, hogy igencsak meglepődött, mikor a sorozat kapcsán megkeresték a Lucasfilmtől, és mámoros érzésként írta le, hogy ismét részese lehetett a Star Wars-franchise-nak. A beszélgetés során az is kiderült, hogy a McGregorral közös első felvételük a sorozat ikonikus, fénykardpárbajos flashbackje volt, ami a forgatás során a szokásosnál sokkal nagyobb figyelmet vonzott: rengeteg olyan munkatárs is megjelent a felvételen, akinek akkor semmi dolga nem volt a helyszínen.

Amikor besétáltunk a díszletbe az előzménytrilógia ruháiban… több száz ember állt a kamerák mögött.

– mesélte Ewan McGregor, hozzátéve, hogy mindenki rendkívül izgatott volt, hogy Christensen visszatért. „Olyan volt, mint egy időutazás, felvenni ezt a visszaemlékezést veled” – reagálta erre Hayden, és a beszélgetés ezen részénél érződött, hogy a két színész nemcsak rutinból dícsérgeti egymást, hanem tényleg meghatározó élmény volt számukra, hogy ismét együtt szerepelhettek.

Jeff Spicer/Getty Images for Disney

Ezt bizonyította az is, mikor levetítették Hayden Christensen kedvenc részét a szériából, mikor a fénykardpárbajt követően Obi-Wan magára hagyja a törött maszkú, legyőzött Darth Vadert. A jeleneteket látva a két színész megölelte egymást, Ewan McGregor pedig már-már könnyes szemmel arról beszélt, mennyire meglepte mindkettőjüket, hogy milyen érzelemdús élmény volt leforgatni a szóban forgó részeket. A színész elmondása szerint nagyon rég ismerik és imádják egymást, de a forgatás előtt hosszú időn át nem találkoztak, és a jelenetek felvételekor érezték ennek a súlyát, ami a skót színész szerint egy gyönyörű élmény volt.

És a folytatás?

Bár az Obi-Wan Kenobi a rajongók és a kritikusok részéről is vegyes fogadtatásban részesült, de a beszélgetés során világossá vált, hogy McGregor számára tényleg fontos a karakter, és igazi szerelemprojekt volt a sorozat. A színész kedvenc jelenete az utolsó epizód búcsúja Obi-Wan és Leia között, amiről elmesélte, hogy először egy vágószobában látta, teljesen egyedül, elsírta magát közben, és a szemeit törölgette ült, mikor valaki rányitott az epizód végeztével.

A Star Wars újra az életem része, és nagyon jó érzés. Remélhetőleg valaki úgy fogja gondolni, hogy folytathatnánk

– mondta a panelbeszélgetés végén McGregor, valószínűleg ezzel a Lucasfilm elnökére, Kathleen Kennedyre utalva, aki a Star Wars Celebration során több interjúban is hangsúlyozta, hogy az Obi-Wan Kenobi második évada egyelőre nincs tervben, ugyanakkor a stúdió nem zárkózik el a folytatás gondolatától. A címszereplőt alakító színész a múltban, és a mostani eseményen is megerősítette, hogy szívesen alakítaná újra a karaktert, és a fenti mondatot követő hatalmas ováció alapján a rajongók sem bánnák. Hogy tényleg lesz-e újabb Obi-Wan Kenobi, az most még nem tudható, de ha igen, remélhetőleg nem kell majd ismét hat évet várni rá.

Kapcsolódó
Újabb Star Wars-film készül Daisy Ridley főszereplésével
Érkeznek az első információk a Lucasfilm és a Disney jövőbeni terveiről.

A 24.hu a Disney vendégeként vesz részt az eseményen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik