Üzleti tippek

Nem kellett a támogatás a vállalatoknak

Alig néhány munkáltató vette igénybe 2004-ben a foglalkoztatást segítő járulékkedvezményt. A kormány támogatásának növekedése, és az igénylés egyszerűbb módja már felkeltheti a vállalkozók érdeklődését.

2004 január elsejétől jelentős járulékkedvezményt kaphattak azok a munkáltatók, akik 25 év alatti pályakezdőt vagy gyermekvállalás után munkába álló fiatal nőket foglalkoztattak. Az ajánlat már akkor nagylelkűnek tűnt: a 29 százalékos társadalombiztosítási járulék felének megfizetésétől mentesültek a munkaadók 9 hónapon keresztül, valamint a gyesben, gyedben és gyetben részesülők után a tételes egészségügyi hozzájárulást sem kellett megfizetniük. Mindezek ellenére az adóhatóság adatai szerint az elmúlt évben összesen 133 munkáltató igényelt járulékkedvezményt, és összesen 157 főt foglalkoztatásánál vették igénybe ezt a támogatást. A többtízezer magyarországi gazdasági szervezet és a közel négymillió foglalkoztatott számát tekintve nem mondhatni, hogy a vállalkozók és a vállalkozók ugrottak volna a lehetőségre, pedig jelentős summát spórolhattak volna meg havonta.

Idén még nagylelkűbb ajánlattal állt elő a kormány: a 250 főnél kevesebb főt foglalkoztató vállalatok egy évig járulékmentességet kapnak, ha legalább 3 hónapja regisztrált munkanélkülit vesznek fel, akit legalább két évig foglalkoztatnák. Így tehát nem kell megfizetniük a 29 százalékos tb-járulékot, a 3 százalékos munkáltatói járulékot, és a novemberig még létező tételes egészségügyi hozzájárulást.

A tavalyi szerény igényléseket tekintve azonban kérdéses, hogy a munkaadók mennyire élnek majd a lehetőséggel. Vadász György, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) alelnöke úgy látja, hogy idén jóval nagyobb érdeklődés várható a vállalkozók részéről, ugyanis nem csak a támogatás mértéke nőtt, hanem az igénylés feltételei is megváltoztak. A 2004-ben biztosított járulékkedvezmények igénybe vétele túlságosan bürokratikus volt, pályázni kellett rá, valamint utófinanszírozással működött, vagyis 9 hónapnyi foglalkoztatás után igényelhették vissza a munkáltatók a korábban már befizetett járulékot. Ennek köszönhetően nem volt nagyon népszerű a munkáltatók körében – mondta el a FigyelőNetnek Dr. Vadász György a BKIK alelnöke.

A mostani járulékkedvezményt pályázat helyett csak igényelni kell a munkaügyi központoknál, és „azonnal” jár, vagyis nem utólag kell visszaigényelni az államkasszába már egyszer eljuttatott összeget, ami jelentős könnyebbség lesz a vállalatoknak. Vadász György szerint az új támogatási forma nem csak a vállalkozókat, hanem a foglalkoztatási szerkezet átalakulását is segíti majd, hiszen az álláskeresőket érdekeltté teszik a regisztrációban, így csökken az inaktívak száma, és a rendszerbe kerülőkön már könnyebben tudnak segíteni.

A fekete foglalkoztatás visszaszorulása azonban nem feltétlenül lesz egyenes következménye a bérterhek csökkenésének, hiszen a kérdésben leginkább érintett ágazatokban, így például az építőiparban a működés sajátságos módja miatt feltehetően nem fog kifehéredni a foglalkoztatás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik