Belföld

Árvíz: 716 kilométeren vészhelyzet

A veszélyhelyzetnek megfelelő rendkívüli készültségi fokozat összesen 716 kilométer hosszúságú védvonalon érvényes a Tiszán, a Zagyván, a Maroson és a Hármas-Köröson. vasárnap hajnalig 566 embert telepítettek ki. Eddig mintegy 8 milliárd forintot fordítottak védelemre. Gyurcsány Ferenc szerint pénz vagy anyaghiány sem akadályozhatja a munkát.

Ötszázötven katonát mozgósítottak


Ötszázötven katonát mozgósítottak a Tisza középső szakaszán a védvonalakra újabb árvízvédelmi munkákra, közülük 150 Szolnokon, 400 pedig Szelevény és Tiszasas között dolgozik majd végig a húsvéti ünnepeken – közölte a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság. A katonákat azért kellett kivezényelni, mert az elmúlt napokban lehullott csapadékmennyiséget is figyelembe vevő számítások szerint módosultak az eddig tetőzési értékek.

Antók Gábor, az Országos Műszaki Irányító Törzs törzsvezető-helyettese reggel az MTI-nek elmondta, hogy a lehullott csapadék mennyisége területi átlagban vasárnap reggelig még sehol sem érte el az 5 millimétert, de a következő 24 órában a Tisza, Szamos és Maros vízgyűjtőjén meghaladhatja a 10 millimétert.

A Duna vízállása vasárnap reggel Bajánál 780 cm, Mohácsnál pedig 801 cm volt apadó ágban. A Tisza Tiszabecsnél apad, a Vásárosnamény-Záhony közötti szakaszon enyhén árad. Tokajnál a folyó vízállása 809 cm volt, a tetőzés óta 83 centimétert apadt.

Tiszafürednél továbbra sem következett be a tetőzés. Tiszafüredtől a déli országhatárig továbbra is áradó tendencia érvényesül, Szolnoknál vasárnap reggel a folyó vízállása 983 centiméter, Szegednél 947 centiméter volt. Szegednél szombaton átmeneti vízszintcsökkenés volt tapasztalható a vajdasági gyálai nyári gáton történt víz-átbukás apasztó hatása miatt, de vasárnap tovább folytatódik az áradás. A Bodrogon folytatódik a lassú apadás, Sárospataknál a vízállás 636 centiméteres volt. A Körösök vízrendszerében mindenütt az áradó tendencia érvényesül. A Maros a hazai szakaszon szintén árad.

Az elmúlt 24 órában az ár- és belvízvédekezés becsült költsége 433 millió forint volt. az elmúlt időszakben pedig összesen 8 milliárd forintot fordítottak védekezésre, amelyből a belvízvédelem 5,4 milliárdot, míg 2,6 milliárdot emésztett fel.

Gyurcsány Ferenc miután vasárnap a szolnoki Tisza-parton megtekintette az árvíz elleni védekezési munkát elmondta, hogy megvédik a Tisza menti településeket, az ott élőket akkor is, ha a legutolsó előrejelzések szerint a tetőzéskor várható vízszint meg fogja haladni az elmúlt napokban becsülteket. A kormányfő szerint ezt pénz vagy anyaghiány sem akadályozhatja.

17 ezer ember veszélyben

Vasárnapra virradóan 566-ra emelkedett az ár- és belvíz miatt kitelepítettek száma – tájékozatta Dobson Tibor az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-t, hozzátéve, hogy legutóbb egy embernek a belvíz következtében kellett elhagynia otthonát a Békés megyei Battonyán, két hajléktalant pedig Szegeden kellett “kitelepíteni” a Tisza árteréből. Több mint 17 ezer ember továbbra is közvetlen veszélyben van az ár- és belvíz miatt, közel 40 településen számolnak kitelepítéssel.

Az ár- és belvíz elleni munkákban összesen mintegy 11 ezren vesznek részt, és közel ugyanennyien készenlétben állnak. Szombattól 550 katona is dolgozik a gátakon a Szolnokon, Szelevénynél és Kunszentmártonnál, ezeken a helyeken a lakosságot is mozgósítani kellett. Kilencven elítélt is részt vesz a munkálatokban, ők Csongárd megyében homokzsákokat töltenek. A védekezést összesen ezer technikai eszköz segíti, a védelmi szervek és a civilek traktorai, markolói és billencsei mellett katonai páncélozott úszójárművek is felvonultak a Tiszához. Eddig több mint négymillió homokzsákot használtak fel a gátak megerősítéséhez.

Érvényben a vészhelyzet

A kormány által szombaton 13 órától kihirdetett árvízi veszélyhelyzet érvényben van. A veszélyhelyzet Heves megyében a Tisza folyó partvonala által érintett települések, Jász-Nagykun-Szolnok megyében a Tisza folyó partvonala és a Zagyva folyó torkolati része által érintett települések, Bács-Kiskun megyében a Tisza folyó partvonala által érintett települések, Csongrád megyében a Tisza, a Maros, a Hármas-Körös folyók partvonala által érintett települések közigazgatási területére terjed ki. A veszélyhelyzetnek megfelelő rendkívüli készültségi fokozat összesen 716 km hosszúságú védvonalon érvényes – áll az Országos Műszaki Irányító Törzs közleményében.

A Berettyó alsó szakaszán és a Sebes-Körös torkolati szakaszán és a Kettős-Körösön harmad fokra, a Fehér-Körösön másodfokra emelték a készültséget az elmúlt huszonnégy órában. Első fokra csökkent a készültség szintje a Berettyó felső szakaszán, A Duna-völgyben, a Sión és a Nádor-csatornán megszűnt a készültség.

Készültség 2166 kilométeren

A magyarországi folyók fővédvonalain összesen 2166 km hosszon van készültség. Rendkívüli készültségi fokozat van összesen 716 kilométer védvonalon a Tisza folyó Kisköre és a déli országhatár közötti szakaszán, továbbá a mellékfolyók közül a Zagyva, a Hármas-Körös és a Maros folyó torkolatához csatlakozó védelmi szakaszain.

Harmadfokú a készültség a Tiszán a Lónyay főcsatorna torkolata és Kisköre között, a Zagyván Szolnok és Újszász között, a Taktán, a Bodrogon, a Kettős-, Hármas- és Fekete-Körösön, a Berettyó alsó és a Sebes-Körös torkolati szakaszán, valamint a Hortobágy-Berettyón összesen 910 km védvonalon.
Másodfokú készültséget tartanak 175 km védvonalon a Lónyay főcsatornán és a Fehér-Körösön. Első fokú a készültség 365 km hosszon, a Dunán Kalocsa alatt, a Krasznán és a Berettyó felső szakaszán.

Árvízvédelmi munkák jelenleg három dunai és mind a hat tiszai Kövizig védvonalain folynak. A védvonalakon változatlanul növekszik az árvízi jelenségek száma a tartósan magas vízállások következtében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik