Gazdaság

Így kaphatja vissza a családi fogyasztó a közösségi kérelemhez tévedésből bekért illetéket

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

A „családi fogyasztói közösségekről” szóló jegyzői hatósági bizonyítvány igénylése kapcsán az óbudai önkormányzat pár napig azt kérte az igénylőktől, hogy az igénylés beadása előtt fizessenek be háromezer forint illetéket a Magyar Államkincstár (MÁK) 10032000-01012107 számú Eljárási illeték bevételi számlájára. Ám, mint írtuk, a Miniszterelnökség tájékoztatása szerint az eljárás nem illetékköteles. Az óbudai önkormányzat hamar korrigált, azonban így is voltak ügyfelek, akik befizették a tévedésből előírt illetéket.

Azt nem tudjuk, más önkormányzatoknál is voltak-e hasonló tévedések, és kértek-e illetékfizetést az eljárás kapcsán, viszont arra kíváncsiak voltunk, hogy az érintettek miként kaphatják vissza a háromezer forintot.

Első körben a Magyar Államkincstárt kerestük meg, ahonnan azt a választ kaptuk, hogy ugyan az Elektronikus eljárási illeték bevételi számla a kincstár kezelésében van, de arról visszautalást, illetve átvezetést nem tud teljesíteni a MÁK. Hozzátették, a tévesen utalt összegek visszaigényléséhez a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) területileg illetékes igazgatóságához lehet fordulni. Írtunk a NAV-nak is, hogyan megy a visszaigénylés, vajon automatikus-e, de választ még nem kaptunk.

Közben olvasónk – akitől az illetékszedésről tudomást szereztünk – jelezte, a budavári önkormányzattól tájékoztatták őt, hogy a főépítészi és várostervezési iroda megkeresésére fogja visszautalni a NAV az illeték értékét. Türelmét kérték, mondván első körben az igen jelentős mennyiségű, rendkívül rövid ügyintézési határidejű hatósági bizonyítvány iránti kérelmeket dolgozzák fel, de azután intézkednek a visszatérítésekről.

Jó hír azoknak a családoknak, amelyek már megkapták a földgáz átlagfogyasztás többszörözéséhez a családi fogyasztói közösségről szóló hatósági bizonyítványt a helyi jegyzőtől, hogy már megvan, hogyan, hova lehet benyújtani a bizonyítványokat, és az MVM Next honlapjáról letölthető, hiánytalanul kitöltött és aláírt nyomtatványt az energiaszolgáltatóhoz.  Sietni azért érdemes, hogy már az októberi számlánál figyelembe vegyék a megtöbbszörözött fogyasztást azoknál az ingatlanoknál, ahol csak egy gázmérő van, ám több (legalább kettő, legfeljebb négy) lakás tartozik az egyetlen mérőhöz.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik