Gazdaság

Tévedésből háromezer forintot kértek a gázárkedvezmény jegyzői igazolásáért

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

A földgázfogyasztás megtöbbszörözhető, ha egy gázórához több lakás is tartozik – ehhez a jegyzőtől kell „családi fogyasztói közösségre” hatósági bizonyítványt kérni. Arról értesültünk azonban, hogy Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata illetéket kért azoktól a többgenerációs ingatlanokban élőktől, akik kérvényezték a jegyzőtől a családi fogyasztói közösségről szóló hatósági bizonyítvány kiadását.

Olvasónk múlt hét kedden töltötte le a kérelmet az önkormányzat oldaláról. A dokumentumban – amelyet el is küldött nekünk – valóban az szerepel, hogy 3000 forint illetéket kell befizetni a Magyar Államkincstár számlájára. Be is fizette az összeget, majd a banki átutalás bizonylatát mellékelte kérelméhez. Az illetékesek ezután meg is tartották a helyszíni ellenőrzést, és jövő hétre ígérték neki a hatósági bizonyítvány kiállítását.

A Miniszterelnökség megkeresésünkre azonban közölte, nem kell illetéket fizetni:

A családi fogyasztói közösségek földgáz kedvezményének igénybevételéhez szükséges hatósági bizonyítvány igénylésekor – az illetékekről szóló törvény alapján – nem kell illetéket fizetni, azt a település jegyzője kérelemre, 8 napon belül, ingyenesen állítja ki, amennyiben az ingatlanon a lakások kialakítása a vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelel

– írták.

Valószínűleg az önkormányzat is észlelte közben, hogy tévedtek, mert a weboldalukon található tájékoztatásban pénteken reggel már ezt írták: „A hatósági bizonyítvány kiállítása az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény 28. § (1) bekezdése és 1. melléklete alapján illetékmentes.” A  linkelt kérelemmintában sem szerepelt már ekkor, hogy illetéket kellene fizetni a Magyar Államkincstár (MÁK) felé.

Kérdeztük az önkormányzatot, mi lesz azokkal, akik már befizették az illetéket. Azt mondták, mivel az összeg nem hozzájuk folyt be, hanem a MÁK-hoz, azt csak a MÁK tudja visszautalni. Megkerestük az államkincstárt is, hogyan kaphatják vissza tőlük az igénylők a háromezer forintjukat. Amint válasz érkezik, frissítjük cikkünket.

A jegyzők, mint írtuk, csak helyszíni szemle után adhatják ki a hatósági bizonyítványokat, nyolc napon belül.

Kapcsolódó
Jegyzői csapatokat vezényelnek a családi házakhoz, hogy igazolják, jogos-e az igény a kedvezményes gázra
Bár a vonatkozó rendeletben erről nincs szó, csak helyszíni szemle után adhatják ki a jegyzők a gázszámla csökkentéséhez a többgenerációs családok hatósági bizonyítványát.

Azt azonban továbbra sem tudni, hogy az MVM-hez hogyan lehet benyújtani ezeket, weboldalukon továbbra is „hamarosan” ígérik a tájékoztatást. Ahány önálló lakás egységre kiadják a jegyzők a hatósági engedélyt (kettő, három, de maximum négy lakásra adható ki), annyival szorzandó az 1729 köbméter (63 645 mJ), és ez lesz az a megtöbbszörözött átlagfogyasztás, ameddig a kérelmezők rezsicsökkentett áron kaphatják a földgázt, de majd csak a következő hónaptól, azaz legkorábban az októberi fogyasztásukra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik