Gazdaság

Megtöbbszörözhető a rezsicsökkentett árú gázmennyiség

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
Adott még egy rezsikedvezményt a kormány a gázhasználóknak. Az együtt lakó többgenerációs családok kaptak segítséget.

Azokra a többlakásos, de egy mérőórás ingatlanokra is vonatkozik a többszörös kedvezményes árú gázmennyiség, amelyek nem társasházakban vagy lakásszövetkezetekben vannak – írja a Bank360.hu. Egy új rendelet bevezeti ugyanis a családi fogyasztói közösségek fogalmát, amit  akkor lehet alkalmazni, ha egy társasháznak/lakásszövetkezetnek nem minősülő ingatlanon több, de legfeljebb négy „lakás rendeltetési egység” van.

Erről a település jegyzője kérelemre 8 napon belül hatósági bizonyítvány köteles kiállítani.
Az igazolás csak a kedvezményes rezsicsökkentett gázár igénybevételéhez használható fel. A hatósági bizonyítvány birtokában egy (azaz közös) mérőóra esetén is annyiszor jár a kedvezményes árú gázmennyiség, ahány lakás az okiratban szerepel.

Az igazolás birtokában a gázszolgáltatótól lehet igényelni a többletmennyiséget, ami a kérelem benyújtását követő hónap elsejétől jár időarányosan (ez az évi mennyiségre vonatkozik augusztushoz képest). Az éves kedvezményes mennyiség jelenleg mérési helyenként 63 645 MJ/év (1729 köbméter/év).

A kérelmezőnek büntetőjogi és kártérítési felelősséget kell vállalni azért, hogy a kérelemben szereplő lakásszám valós. Ha a szolgáltató kérésére lefolytatott ellenőrzésnél az eljáró hatóság (jegyző, építésügyi hatóság) kideríti, hogy ez nem így van, akkor súlyos büntetésre számíthat, a jogosulatlanul igénybe vett mennyiséget a piaci ár másfélszeresén kell kifizetni.

Az új rendelet plusz kedvezményes gázmennyiséget ad azoknak is, akik a családi otthonteremtési támogatást (csok) tetőtér-beépítésre veszik igénybe. Ezt a lakáscélú állami támogatásról szóló támogatói okirat bemutatásával kaphatják meg a jogosultak. Ezzel praktikusan megduplázható az ilyen, egy mérőórás, de plusz tetőtérbeépítéses lakóingatlanokban a kedvezményes mennyiség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik