Belföld

Koncz Zsófia nem árulta el, egy közalkalmazott miként tudja megfogadni Orbán Viktor tanácsait

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Az államtitkár érdemben nem válaszolt arra kérdésre, „hogyan keressen többet egy közalkalmazott”?

Kanász-Nagy Máté (LMP) nem is tőle, hanem Pintér Sándor  belügyminisztertől várta a választ. Az ellenzéki képviselő felidézte, hogy Orbán Viktor kormányfő az állami rádióban július végén úgy fogalmazott, hogy aki az átlagfogyasztás felett fogyaszt,

annak gondoskodnia kell arról, hogy csökkentse a fogyasztását, vagy keressen annyi pénzt, hogy ki tudja fizetni az átlagfogyasztás fölötti részt.

Az LMP politikusa szerint a kormányfő tanácsa több kérdést is felvet.

  • Hogyan keressen többet egy állami alkalmazott, mikor a közszférában a bértáblákat a kormány évek óta befagyasztotta? Egy közalkalmazott bére a bizonytalan bérpótlékokból, a minimálbér és a garantált bérminimum korrekciójából, illetve a nagyon is kiszámítható, 2008 óta változatlan közalkalmazotti bértáblából áll össze.
  • Hogyan keressen többet egy állami alkalmazott, mikor a Kata-törvény módosítása szinte ellehetetlenítette a másodállások vállalásának lehetőségét?
  • Tervezik-e módosítani a közalkalmazotti bértáblát végre?
  • Számíthatnak-e az állami alkalmazottak béremelésre a közeljövőben, hogy ne legyenek megélhetési gondjaik, hogy ne kelljen adósságba verniük magukat a megemelt rezsiárak miatt?

A belügyminiszter helyett Palkovics László miniszter  megbízásából ezúttal is Koncz Zsófia államtitkár válaszolt.

A miniszterhelyettes a felvetések egyikére sem reagált érdemben, viszont arról tájékoztatta Kanász-Nagy Mátét, hogy a reálkeresetek a 2010-es kormányváltás óta nemzetgazdasági szinten, kedvezmények nélkül közel 70 százalékkal nőttek.

Ennél is nagyobb mértékben emelkedett a gyermeket nevelő családok reálkeresete.

Az általános intézkedések mellett elsősorban életpálya-programokkal és egyéb ágazati bérintézkedésekkel járulnak hozzá a közszférában dolgozók keresetének növeléséhez. A gazdaság teljesítőképességétől függően a jövőben is törekednek a közszférában foglalkoztatottak anyagi megbecsülésének további növelésére.

Az államtitkár végül arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar háztartások az átlagfogyasztásig változatlanul az európai összevetésben a legolcsóbbak közé tartozó, rezsicsökkentett áron juthatnak hozzá a földgázhoz és az áramhoz.

A háború és az elhibázott brüsszeli szankciók okozta energia-veszélyhelyzetben a Kormány többféle intézkedéssel járul hozzá a biztonságos ellátás feltételeinek megteremtéséhez.

Kapcsolódó
KutatóCentrum: A magyarok 62 százaléka elégedetlen az Orbán-kormány válságkezelésével
Az aktív korú magyarok kétharmada úgy gondolja, többet kell majd fizetnie a rezsiért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik