Belföld

KutatóCentrum: A magyarok 62 százaléka elégedetlen az Orbán-kormány válságkezelésével

Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI
Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI
Az aktív korú magyarok kétharmada úgy gondolja, többet kell majd fizetnie a rezsiért.

A gazdaságilag aktív 18-64 év közti magyarok 94 százaléka hallott róla, hogy a kormány módosított a rezsicsökkentés szabályain – írja az Index a megbízásából készített közvélemény-kutatás alapján, amit a KutatóCentrum készített. A megkérdezettek 52 százaléka a rezsicsökkentés bejelentett módosításával egyáltalán nem, 30 százalék csak részben értett egyet. A feltétel nélkül egyetértők aránya 8 százalék volt, 10 százalék nem nyilvánított véleményt.

A Fidesz-szavazók 61 százaléka indokoltnak, az egykori hatpárti ellenzéki összefogás támogatóinak 62 százaléka, és a Mi Hazánk híveinek 63 százaléka indokolatlannak találta az intézkedéseket. 57 százalék szerint a kormány hibás gazdaságpolitikája, a felelőtlen túlköltekezés vezetett oda, hogy a rezsicsökkentést nem lehetett tovább fenntartani. 26 százalék fogadta el, hogy az orosz-ukrán háború miatti nemzetközi energiaválság áll a háttérben.

Az Orbán-kormány válságkezelésével 62 százalék volt elégedetlen. 18 százalék szerint rosszul, 44 százaléka szerint nagyon rosszul kezeli a kérdést, még súlyosbítja is az energiaválságot. 22 százalék szerint a kormány jól kezeli az energiaválságot. 16 százalék nem válaszolt.

(A fideszesek 78 százaléka, a nem fideszesek 10 százaléka véli úgy, hogy a kormány jól kezeli az energiaválságot.) Ez is hozzájárulhatott, hogy a Fidesz támogatottsága – a KutatóCentrum mérése szerint – 2022 júniusa és júliusa között az összes megkérdezett körében 12 százalékpontot zuhant.

A megkérdezettek 37 százaléka szerint háztartása sem gázból, sem áramból nem fogyaszt a kormány által bejelentett kedvezményes értékhatárok felett. Tizenhat százalék erre nem tudott válaszolni. A válaszadók 47 százaléka úgy tudja, vagy gázból (27%) vagy áramból (35%) meghaladják a kedvezményes értékhatárokat. 16 százalék mindkét energiahordozóból a bejelentett érték feletti fogyasztással számol.

A gazdaságilag aktív népesség kétharmad (67%) úgy gondolja, az eddiginél többet kell fizetnie a rezsiért, 14 százalék véli úgy, hogy  nem változik a rezsije. A mintában nem szerepelnek a 64 évesnél idősebbek, így az adatok nem tükrözik az összes magyar háztartás helyzetét.

11 százalék kizártnak tartja, hogy a téli fűtési szezonban ne legyen  elég gáz. Ezt 34 százalék nem tartja valószínűnek, 38 százalék viszont valószínűsíti, míg 17 százalék nem válaszolt. 26 százalék kifejezetten aggódik amiatt, hogy nem lesz elég vezetékes gáz, 22 százalék pedig amiatt, hogy nem lesz elég áram a következő 12 hónapban.

Módszertan 

A Kutatócentrum 2022 augusztusában végzett 1000 fős, reprezentatív felmérést a 18-64 év közötti, online népesség körében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik