Élő Nagyvilág

Putyin beszédet mondott a győzelem napján, de elmaradt a nagy bejelentés, vörös festékkel öntötték arcon Oroszország varsói nagykövetét

Wojtek RADWANSKI / AFP
Wojtek RADWANSKI / AFP
  • A győzelem napját ünnepli május 9-én Oroszország. Moszkvában katonai parádét tartanak.
  • Vlagyimir Putyin elmondta várva várt beszédét, de győzelmet sem kiáltott ki, ahogy háborút sem hirdetett hivatalosan Ukrajna ellen.
  • Rakétatámadás ért egy búvóhelynek használt iskolát Ukrajnában. 90-en tartózkodtak bent, 27-en jöttek csak ki élve onnan.
  • Váratlanul Ukrajnában látogatott a kanadai miniszterelnök. 
  • A legfontosabb vasárnapi történéseket itt tudja visszaolvasni.

Az ukránok szerint az oroszok Herszon teljes megszállására kézülnek

Oroszország megkezdte a felkészülést a dél-ukrajnai Herszon megye teljes megszállására, ennek érdekében megerősítette tüzérségét az általa 2014-ben önkényesen elcsatolt Krím-félsziget északi részén, jelentette ki Olekszandr Motuzjanik, az ukrán védelmi minisztérium szóvivője hétfői kijevi sajtótájékoztatóján.

A tisztségviselő szerint Oroszország céljai között szerepel a Donyec-medencében lévő két régió, Donyeck és Luhanszk megye teljes elfoglalása, emellett pedig a Krímmel szomszédos Herszont is teljesen el akarja foglalni.

A megyeszékhely, Herszon már több hete orosz ellenőrzés alatt áll. A dél-ukrajnai régióra Motuzjanik szerint elsősorban azért van szüksége Oroszországnak, mert ivóvizet és elektromos áramot a Krím elcsatolása előtt onnan kapott a félsziget.

A szóvivő tájékoztatott arról is, hogy az elmúlt napokban Oroszország több, mint kétszeresére növelte a Kalibr típusú robotrepülőgép-hordozók számát a Fekete-tengeren, és jelenleg hét ilyen hajó tartózkodik ott, összesen legfeljebb 50 lövedékkel. Az Ukrajinszka Pravda hírportál emlékeztetett arra, hogy az ukrán védelmi tárca adatai szerint a múlt héten még csak három ilyen orosz hordozóhajó volt a Fekete-tengeren, legfeljebb 20 robotrepülőgéppel, írja az MTI.

A német kancellár szerint van pozitívum Putyin mai beszédében

Eredmény, de messze nem elég, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nem mélyítette tovább az Ukrajna elleni támadással háborúvá szélesedett orosz-ukrán konfliktust a náci Németország felett aratott győzelem évfordulója alkalmából Moszkvában elmondott beszédével – mondta Olaf Scholz német kancellár és Emmanuel Macron francia államfő hétfőn Berlinben.

A német kormányfő és a második ciklusának első külföldi útján Berlinbe látogató francia elnök a találkozójuk után tartott tájékoztatón egyaránt kiemelte, hogy az újabb “eszkaláció” elmaradása csekély eredmény, jóval többre, mielőbb fegyvernyugvásra és harcok helyett tárgyalásra van szükség a konfliktus rendezéséhez.

Olaf Scholz hangsúlyozta, hogy Vlagyimir Putyinnak ki kell vonnia az összes orosz katonát Ukrajnából. Hozzátette, hogy orosz “békediktátummal” nem lehet befejezni a háborút.

(MTI)

Brit védelmi miniszter: Sem Nagy-Britannia, sem a NATO, sem Kelet-Európa nem akarja megtámadni Oroszországot

A brit védelmi miniszter szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök állításai ellenére senki nem akarja megtámadni Oroszországot, írja az MTI. Ben Wallace hétfőn a brit fegyveres erők londoni múzeumában tartott sajtótájékoztatóval egybekötött előadást az ukrajnai háborúról. Reagált arra is, hogy Putyin a náci Németország felett aratott győzelem 77. évfordulóján rendezett moszkvai díszszemlén kijelentette: Oroszország az ukrajnai katonai fellépéssel saját területei elleni agressziót akadályozott meg.

Wallace a londoni rendezvényen úgy fogalmazott: Putyin az elmúlt hónapokban és években számos mesébe illő kijelentést tett, amelyek „még szórakoztatók is lehetnének, ha nem lennének ennyire tragikusak”.

A brit védelmi miniszter kijelentette: senki nem tervez inváziót Oroszország ellen, és Putyin visszatérő állításaival ellentétben a NATO nem kerítette be Oroszországot. Hozzátette: a NATO-országokkal közös orosz határszakasz Oroszország külső határainak mindössze a hat százalékát teszi ki, és “ez aligha nevezhető bekerítésnek”.

Nyilvánosan és kategorikusan kijelentem, hogy sem Nagy-Britannia, sem a NATO, sem Kelet-Európa nem tervez és soha nem is tervezett Oroszország elleni inváziót

– fogalmazott hétfői sajtótájékoztatóján a brit védelmi tárca vezetője. Kijelentette: az orosz hadsereget a vezérkar felkészületlenül vezényelte Ukrajnába. A brit védelmi miniszter szerint rossz minőségű volt a hadműveleti tervezés és előkészítés, az orosz fegyveres erők felszerelése sem volt megfelelő, és mindezt korrupció tetézte. Wallace szerint az orosz katonáknak egészen az ukrán határ átlépéséig nem mondták meg, hogy mi a feladatuk, így lehetőségük sem volt a felkészülésre.

Macron: Ukrajna EU-s tagságáig még több évtizedek lehetnek hátra

Nem vagyunk háborúban Oroszországgal, ugyanakkor kiállunk Ukrajna függetlensége, önállósága és területi egysége mellett, miközben arra törekszünk, hogy visszaállítsuk a békét a kontinensen

– jelentette ki Emmanuel Macron, az Európai Unió Tanácsának elnökségét betöltő Franciaország elnöke Strasbourgban hétfőn. A francia elnök az MTI tudósítása szerint elmondta: a lehető leggyorsabban le kell zárni az Ukrajna elleni indított orosz háborút és az ukrán nép segítségére kell sietni.

Hangsúlyozta: egyedül Ukrajna feladata, hogy meghatározza az Oroszországgal folytatott tárgyalások feltételeit, Európa kötelessége az, hogy kiálljon Ukrajna mellett és elősegítse a fegyverszünetet.

A francia elnök emlékeztetett, az Európai Unió példátlan szankciókat fogadott el, hogy „elapassza a háborút finanszírozó orosz forrásokat”, továbbá kivételes támogatást mozgósított humanitárius, gazdasági és politikai célok megvalósítására. Kijelentette: fel kell erősíteni az igazság hangját az Ukrajna ellen irányuló példátlan orosz agresszióval szemben.

Továbbra is támogatni fogjuk Ukrajnát, Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt és az ukrán népet. Ott leszünk, hogy európaiként újjáépítsük Ukrajnát

– fogalmazott a francia elnök.

Az EU bővítésével kapcsolatban Emmanuel Macron azt mondta, Ukrajnát Európa már most a szívében hordozza. A tagjelölti státusz esetleges gyors megadása ellenére az uniós tagsághoz vezető folyamat azonban több évet, vagy akár évtizedet vesz igénybe, tette hozzá a francia elnök.

A szlovák államfő hivatalában fogadta Joe Biden feleségét

Zuzana Caputová szlovák államfő hétfőn pozsonyi hivatalában fogadta Jill Bident, Joe Biden amerikai elnök feleségét, és mindketten örömüknek adott hangot a két ország közötti kölcsönös egyetértés kapcsán, írja az MTI.

Látogatásom során személyesen is meggyőződtem, hogy Szlovákia, ez a gyönyörű ország, ugyanazokat az értékeket osztja, mint az Amerikai Egyesült Államok

– írta Jill Biden a szlovák elnöki palota vendégkönyvébe.

„Nagyon örülök a kölcsönös megértésnek és együttműködésnek, és szeretném megköszönni az Amerikai Egyesült Államok támogatását” – hangsúlyozta Zuzana Caputová a sajtó képviselőinek a találkozó során.

Susan Walsh / POOL / AFP

Az amerikai elnök felesége megosztotta tapasztalatait kelet-szlovákiai, illetve vasárnapi ungvári látogatásáról, ahol – előre be nem jelentve – találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnök feleségével, Olena Zelenszkával is.

Saját szememmel tapasztalhattam meg, milyen fontos a háborús agresszió elől menekülő emberek támogatása

– szögezte le a First Lady.

Jill Biden szombaton érkezett Szlovákiába, hogy kifejezze háláját Szlovákiának azért az elkötelezettségéért és szolidaritásáért, amellyel az ország az ukrajnai háború miatti menekülthullám ügyét kezeli.

Az amerikai elnök felesége vasárnap a kelet-szlovákiai Kassára látogatott, hogy megtekintse az ottani menekülttábort és válságközpontot, illetve személyesen találkozzék menekültekkel és önkéntesekkel.

Jill Biden közép-kelet-európai körútja során korábban Romániába látogatott, ahol dicsérettel szólt a bukaresti kormány és a humanitárius szervezetek tevékenységéről és az orosz katonai megszállás elől menekülő ukránoknak nyújtott segítségről.

Moszkva tiltakozik az orosz nagykövetet ért, vörös festékes támadás miatt

Moszkva határozottan tiltakozott hétfőn a lengyel kormánynál a varsói orosz nagykövetet ért támadás és a győzelem napjára tervezett koszorúzási ünnepség megzavarása miatt – közölte az orosz külügyminisztérium.

A tárca által kiadott közlemény szerint a lengyel rendőrség tétlenül nézte, ahogy szélsőségesek megzavarták a varsói szovjet katonai temetőben megtartott koszorúzási ünnepséget, és erőszakot alkalmaztak Szergej Andrejev varsói orosz nagykövet és az orosz diplomáciai képviselet más tagjai ellen. A minisztérium szerint a lengyel hatóságok lényegében neonáci fiatalokkal szemben tanúsítottak engedékenységet.

A TASZSZ hírügynökség beszámolója szerint Oroszország varsói nagykövete hétfőn fellobogózott autóval érkezett a Zwirki i Wigura utcában lévő szovjet katonai háborús emléktemetőhöz. Miután kiszállt a járműből, az orosz külügyminisztérium szerint agresszív tömeg vette körül, amely korábban ukrán zászlókkal, vörössel leöntött lepedőkkel és oroszellenes jelszavakkal gyűlt össze az emlékhelyen.

Ekkor az orosz hírügynökség szerint nem volt rendőr a helyszínen. A sírok felé haladó diplomatákat feltartóztatták, és vörös folyadékkal töltött zacskókkal dobálták meg. A rendőrök idővel visszaszorították a tömeget, és a diplomatákat az autóikhoz kísérték.

Más, a temetőbe virággal érkezett embereknek az egybegyűltek azt kiabálták, hogy szerintük nincs joguk tisztelegni a katonák emléke előtt és megünnepelni a győzelem napját. Követelték, hogy a rendőrség akadályozza meg virágok elhelyezését.

(MTI)

A cseh miniszterelnök szerint Putyin elferdíti a történelmet

Petr Fiala cseh miniszterelnök a történelem és a jelen eseményeinek elferdítésével vádolta meg Vlagyimir Putyin orosz elnököt hétfői, győzelem napi beszédével kapcsolatban.

Értelmetlen tagadni minden egyes hazugságot, amely Moszkvában elhangzott

– mondta az MTI tudósítása szerint Putyin beszédére utalva, amelyben az orosz elnök az ukrajnai inváziót próbálta igazolni. Fiala hozzátette: a beszéd megerősítette, milyen fontos a Nyugat egységes és eltökélt fellépése az agresszorral szemben.

Jan Lipavsky cseh külügyminiszter hangsúlyozta: Oroszország elveszítette az erkölcsi jogot ahhoz, hogy megünnepelje a második világháború végét, mert megszegte az ENSZ Alapokmányát, amely tiltja az agressziót. A tárcavezető a sajtótájékoztatóján úgy vélekedett: az orosz csapatok ukrajnai tevékenysége hasonlít a nácik pusztításához.

Putyin beszéde köszönőviszonyban sincs a valósággal

– jegyezte meg.

Boris Johnson biztos Ukrajna győzelmében

Sosem voltam biztosabb benne, hogy Ukrajna győzni fog – közölte Boris Johnson hétfő délután Twitteren. A brit miniszterelnök egy videót tett közzé, amelyben szót ejtett a Nagy Britannia által nyújtott hadászati és gazdasági támogatásokról Ukrajna felé, illetve többek közt úgy fogalmazott: biztos abban, hogy Ukrajna újra szabad ország lesz, valamint biztos a független Ukrajna újabb felemelkedésében.

https://twitter.com/BorisJohnson/status/1523664772113346560

A kínai elnök nagyon aggódik a háború miatt, és dolgozik a békéért

Hszi Csin-ping kínai elnök hétfőn videokapcsolaton keresztül egyeztetett Olaf Scholz német kancellárral egyebek mellett az ukrajnai háborúról, és kijelentette, hogy meg kell akadályozni, hogy a konfliktus helyrehozhatatlanná fajuljon – tudatta a pekingi külügyminisztérium.

A minisztérium által kiadott közlemény szerint a megbeszélés során Hszi emlékeztetett: Kína mindig is a béke oldalán állt, és a “maga módján” dolgozik a feszültség enyhítésén. Elmondta: az ukrajnai válság ismét válaszút elé állította az európai biztonságot. Az európai félnek történelmi felelősséget és politikai bölcsességet kell mutatnia – fogalmazott. A kínai elnök úgy vélekedett: az érintett feleknek támogatniuk kell Ukrajnát és Oroszországot a béke tárgyalásos megvalósításában. Kína minden nemzetközi igyekezetet támogat a béke előmozdítására – tette hozzá.

Az Európai Tanács elnökének is óvóhelyre kellett vonulnia Odesszában

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke is kénytelen volt egy óvóhelyre vonulni az odesszai látogatása során, írja a BBC egy uniós tisztviselőre hivatkozva. Michel az ukrán miniszterelnökkel, Denisz Smihallal találkozott, a résztvevőknek pedig félbe kellett szakítani a megbeszélést, mert újabb rakétatámadások érték a térséget.

A tárgyalásokhoz Volodimir Zelenkszij ukrán elnök is csatlakozott online Kijevből. A felek arról egyeztettek, hogyan tudná az Európai Unió leghatékonyabban támogatni Ukrajnát az ország humanitárius, gazdasági és katonai kihívásaiban.

Vörös festékkel öntötték arcon Oroszország varsói nagykövetét

Ukrajna-párti tüntetők támadtak rá Oroszország varsói nagykövetére egy győzelem napi koszorúzáson, számolt be róla az orosz propagandamédia.

Sergey Andreev egy varsói temetőben tartott megemlékezést és a második világháborúban elhunyt szovjet katonák tiszteletére akart elhelyezni virágokat a sírjukon.

Ekkor álltak elő demonstrálók, akik vörös festékkel arcon öntötték őt, és azt skandálták:

fasiszták!

A koszorúzásra így végül érthető okokból nem került sor.

Kitüntetést kapott Patron, az ukrán aknakereső kutya

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kitüntette Patront, Ukrajna leghíresebb aknakereső kutyáját, valamint annak gazdáját, Mihajlót – írja a BBC. A két és fél éves Jack Russell terrier eddig több mint kétszáz robbanószerkezetet talált meg a háború sújtotta Ukrajnában, de egyben nemzeti hősség, az ukrán ellenállás szimbólumává is vált. Patron azért is alkalmas a feladatra, mert elég könnyű ahhoz, hogy ha aknára lép, az ne robbanjon fel.

A vasárnapi ceremónián, amelyen részt vett Justin Trudeau kanadai miniszterelnök is, Zelenszkij elmondta:

Szeretném kitüntetni azokat az ukrán hősöket, akik megtisztítják földünket az aknáktól, és velük együtt ezt a csodálatos kis harcost, Patront, aki nem csak a robbanóanyagok semlegesítésében segít, hanem megtanítja a gyerekeinknek azt is, hogy hogyan maradjanak biztonságban az aláaknázott területeken.

Ukrán elnöki hivatal

Sámán által beadott békaméreg okozhatta egy orosz oligarcha halálát – sajtóértesülések

Több sajtótermék, köztük a Moscow Times, is arról ír, hogy a hétvégén meghalt Alekszander Szubbotin orosz oligarcha, az orosz Lukoil egyik korábbi topmenedzsere, a Lukoil korábbi alelnökének, Valerij Szubbotinnak a testvére. A beszámolók szerint Szubbotin egy másnaposság elleni vett részt a Moszkva közeli Mitiscsi településen egy olyan sámánnál, akit már régóta is ismert és aki többször is kezelte őt.

Az eljárás során – írja a Ukraine Today a Mash Telegram-csatornára hivatkozva – a sámán egy kis bemetszést ejt a páciens bőrén, abba békából kinyert mérget csepegtet, ami után a páciens hányni kezd, majd jobban érzi magát. A beszámolók szerint azonban Szubbotin ezúttal rosszul lett, de a sámán ahelyett, hogy hívta volna a mentőket, nyugtató hatású szert adott az üzletembernek, és az alagsorban helyezte el, hogy kialudja magát. Az üzletember azonban meghalt.

Egy héttel ezelőtt Andrej Krukovszkij, a Gazprom tulajdonában álló Krasznaja Poljana síközpont igazgatója halt meg, miután leesett egy szikláról. Áprilisban pedig Szergej Protosenya oligarcha, felesége és lányuk holttestét találták meg spanyolországi villájukban. Január óta már öt vezető beosztású Gazprom-alkalmazott halt meg.

Vasárnap több mint 12 ezren érkeztek Ukrajnából

Az ukrán-magyar határszakaszon 5550 ember lépett be vasárnap Magyarország területére, míg a román-magyar határszakaszon belépők közül 6501-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) hétfőn az MTI-vel.

A beléptetettek közül a rendőrség 789 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Az érintetteknek meg kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – tájékoztatott a rendőrség. Az ukrajnai háború elől vasárnap 721 ember, köztük 253 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

Putyin beszédének vége is

Üdvrivalgás és taps fogadta az elmondottakat, véget is ért Vlagyimir Putyin beszéde. Lejátszották utána az orosz himnuszt is.

Az egész világ tűkön ülve figyelte, hogy vajon mit jelent majd be az orosz elnök a győzelem napján, de semmi komolyabb nem hangzott el.

A különleges hadműveletet szükségesnek nevezte Putyin

Még a megemlékezés előtt azt mondta Putyin, hogy a különleges hadműveletnek nevezett ukrajnai megszállás szükséges és időszerű lépés volt. Mint fogalmazott,

ez egy független, erős, szuverén ország jó döntése volt.

Kitért arra is, az elmúlt években egyre nőtt a feszültség Oroszország és más európai államok, valamint a NATO között. Szerinte a Kreml kompromisszumot akart kötni Európával, de a másik fél nem akarta meghallgatni őket. Arról beszélt, mivel a NATO hozzájuk nagyon közel akart terjeszkedni, már való veszélyt jelentett a szövetség az országukra és a határaikra.

Minden azt súgta nekünk, hogy harcra van szükségünk

– fogalmazott.

Elmarad a légi parádé Moszkvában

A kedvezőtlen időjárás miatt elmarad a győzelem napjára tervezett légi parádé Moszkvában – közölte a Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov a Ria Novosztyi hírügynökséggel. Hriszto Grozev újságíró azt írta a Twitteren, hogy Szentpéterváron sem lesz légi parádé, ugyancsak a „rossz idő” miatt.

A tervek szerint 77 katonai repülő repült volna el a moszkvai Vörös tér fölött, hogy így emlékezzenek a Szovjetuniónak a náci Németország elleni, 77 évvel ezelőtti győzelmére.

Az AFP helyszíni képei szerint egyébként ma délelőtt ilyen volt az idő Moszkvában:

Alexander NEMENOV / AFP

(CNN)

Egyperces néma csönd

A győzelmi napi felvonulás résztvevői egy percre néma csöndben hallgattak az ukrajnai háborúban elesett katonákra emlékezve. Putyin szerint minden áldozat mindannyiuk tragédiája és pótolhatatlan veszteség a családok számára.

A sebesült katonáknak mielőbbi felépülést kívánt, és közölte, ma elrendelte, hogy az elesettek gyermekeinek azonnali segítséget nyújtson az állam.

Putyin azonnal beleállt Amerikába és a „csatlósaiba”

Vlagyimir Putyin orosz elnök azzal kezdte a beszédét a moszkvai Vörös téren, hogy gratulált a 77 évvel ezelőtt a második világháborúban győztes szovjet csapatoknak, majd rögtön rátért Ukrajnára.

Hasonló időket élünk. Most a honfitársainkért, az anyaföld biztonságáért harcoltok Donbászban. A győzelem napja mindannyiunk szívéhez közel áll. Nem volt olyan család Oroszországban, amit ne perzselt volna meg a hazafias háború. Büszkék vagyunk a győztesek generációjára

– mondta.

Azzal folytatta, tavaly a nyugat támadásra készült a Donyec-medencében és a Krím-félszigeten, Kijevben pedig nukleáris fegyverért könyörögtek, amivel elfogadhatatlan veszélyt teremtettek volna az orosz határnál.

Azzal vádolta az Amerikai Egyesült Államokat és a „csatlósait”, hogy a fenyegetéseikkel veszélyt okoznak, amely napról napra nőtt.

Z betűs tanknak és repülőnek öltöztettek orosz kisgyerekeket

A győzelem napja alkalmából tanknak és vadászrepülőnek öltöztetett orosz kisgyerekekről készült videót tett közzé a Twitteren Ani Cskikvadze, a Voide of America riportere. A felvételen a tankon a Z betű látható, amely az Ukrajna ellen indított háború és az orosz nacionalizmus szimbóluma lett.

Cskikvadze felidézte, hogy három évvel ezelőtt interjút készített Leon Aron Oroszország-szakértővel, aki 1978-ban menekült el Moszkvából az Egyesült Államokba. Aron a beszélgetés során azt mondta az újságírónak, attól fél a legjobban, hogy Putyinból háborúzó elnök lesz, hogy a(z orosz) gyerekek katonai egyenruhában fognak majd rohangálni, hogy rehabilitálják majd a sztálinizmust és visszahozzák annak jelképeit, és a hogy a Nyugat szemet fog hunyni mindezek felett.

Putyin megérkezett az ünnepségre

A moszkvai Vörös téren készült fotók szerint Vlagyimir Putyin megérkezett a győzelem napi ünnepségre, ahol beszédet is fog mondani hamarosan.

Kirill KUDRYAVTSEV / AFP

Hogy mit fog mondani, azt sokan találgatják. Több opció is van: ha háborút hirdet, azzal olajat tesz a tűzre és eszkalálódhat a konfliktus, ha viszont kikiáltja a győzelmet, valamelyest enyhülhet a feszültség Oroszország és Ukrajna között. Az viszont a legesélytelenebb forgatókönyv, hogy a beszéd hatására hirtelen vége lesz a háborúnak.

A kormányablakokban is lehet kérelmezni a menedékes státuszt

Újabb, az ukrajnai háború elől menekülőket segítő jogszabályt fogadott el a kormány: hétfőtől a kormányablakokban is benyújtható a menedékeskénti elismerés iránti kérelem, nemcsak az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóságnál – közölte a Miniszterelnökség hétfőn az MTI-vel.

Menedékes státusz iránti kérelem előterjesztésekor először egy elektronikus rendszerbe kell feltölteni az adatokat, majd személyesen megjelenni a menekültügyi hatóság előtt.

Hozzátették, egy kormányrendelet értelmében május 9-től ezt már nemcsak az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság (OIF) ügyfélszolgálatain, hanem valamennyi kormányablakban el lehet intézni.

Az Ukrajnából menekülőnek az adatait előzetesen elektronikusan fel kell töltenie a Menedékes applikáció (OIF mobil alkalmazása) vagy az Enter Hungary (enterhungary.gov.hu) felületén keresztül, de ha erre nincs lehetősége, akkor ezt személyesen is megteheti egy kormányablakban.

Ezt követően az ügyintéző ellenőrzi a feltöltött adatokat, és ha a személyazonosság kapcsán nem merül fel kétség, a szükséges biometrikus adatokat (ujjnyomat, fénykép, aláírás) rögzíti a rendszerben – ezzel a kérelmet benyújtottnak tekintik.

Az ezt igazoló dokumentumot az ügyfél által előzetesen megadott e-mail-címre továbbítja az OIF Menekültügyi Információs Rendszere – áll a közleményben.

Olvasói sztorik