Élő Nagyvilág

Az ukránok napokon belül elérhetik az orosz határt Harkiv térségében

MTI / EPA
MTI / EPA
  • A civileket kimentették, most a sebesültek és az egészségügyi személyzetet hoznák ki az ukránok a mariupoli bunkerrendszerből.
  • Kilencven ember volt az iskola pincéjében, amikor rommá lőtték.
  • Csecsen hadúr egy ukrán város elfoglalásáról számolt be.
  • Több mint 14 ezren érkeztek egy nap leforgása alatt Ukrajnából.
  • Az ukránok hamarosan elérhetik az orosz határt Harkivnál.
  • Csata dúlt a Kígyó-szigetért.
  • Magyarország nem támogatja Kirill pátriárka ellen tervezett szankciókat.

A szombati nap eseményei itt találhatóak.

170 civil érkezett Zaporizzsjába a mariupoli Azovsztal acélművekből

A sikeresen kimenekített civilek hetek óta az orosz erők által ostom alatt tartott mariupoli acélműben vesztegeltek borzalmas körülmények között. A Nemzetközi Vöröskereszt a Twitteren tett közzé videófelvételt a Zaporizzsjába érkező újabb menekültekről vasárnap este.

Volodimir Zelenszkij szombaton azt mondta, hogy több mint 300 civilt mentettek ki Azovstalból. A Reuters azonban arról számolt be, hogy Szvjatoszlav Palamar, az ukrán Azov ezred parancsnokhelyettese nem tudja biztosan megmondani, hogy minden civilt evakuáltak-e az erőműből, mivel az ukrán harcosok nem tudják ellenőrizni és biztonságossá tenni az összes, ellenséges tűz alatt álló területet.

A Nemzetközi vöröskereszt posztja szerint ez a harmadik hasonló művelet, amikor az ENSZ közreműködésével biztonságosan sikerült civileket kimenekíteni a veszélyes üzem területéről.

Mélységesen megkönnyebbültünk, hogy több civilnek segíthettünk biztonságosabb helyre eljutni

– áll a bejegyzésben.

(Guardian)

Egy kijevi óvóhelyen lépett fel a U2 frontembere és gitárosa

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök személyes meghívására Bono és The Edge vasárnap Kijevbe látogatott, hogy akusztikus koncertet adjon a város egyik óvóhellyé alakított metróállomásán.

„Az ukrán emberek nem csak a saját szabadságukért harcolnak, hanem mindannyiunkért, akik szeretjük a szabadságot” – mondta Bono a közönségnek, amely között katonák is voltak. „Imádkozunk, hogy hamarosan élvezhessék ezt a békét.”

A bensőséges szett során a U2 duóhoz a rögtönzött színpadon ukrán zenészek is csatlakoztak, akik az orosz invázió miatt katonai szolgálatra kényszerültek.

Újabb szankciókat jelentett be a Fehér Ház Oroszország ellen a vasárnapi online G7-csúcson

A G7-országcsoport vezetői vasárnap online egyeztettek Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, és az első hírek szerint újabb szankciókra határozták el magukat Oroszországgal szemben.

Ennek keretében

  • büntetőintézkedéseket vezetnek be a három legnagyobb orosz televíziós csatorna ellen, amelyek tavaly több mint 300 millió dollárnyi reklámbevételre tettek szert nyugati országokból;
  • a G7 összes tagja kötelezettséget vállalt az orosz olajimport fokozatos megszüntetésére;
  • az Egyesült Államok vállalkozásai a továbbiakban nem nyújthatnak gazdaság szolgáltatásokat, például vezetési vagy vállalati tanácsadást, illetve könyvelési szolgáltatást orosz cégeknek;
  • új exportellenőrzési szabályokat vezetnek be az oroszokkal szemben az ipari szektorban;
  • szankció alá helyezik a Gazprombank több vezetőjét;
  • az orosz banki vagyon egyharmadát birtokló Sberbank nyolc vezetőjéve szemben alkalmaznak szankciót;
  • A Moszkvai Ipari Bank és tíz leányvállalata szintén szankciós listára került;
  • vízumkorlátozást vezetnek be nagyjából 2600 orosz és fehérorosz tisztségviselőre.

Az Európa Oroszország felől érkező gázellátásában kulcsszerepet ellátó Gazprombankot sújtó szankciókról a Fehér Ház illetékese a következőket mondotta:

Nem fagyasztjuk be a Gazprombank vagyonát, és nem tiltunk meg semmilyen tranzakciót a Gazprombankkal. Csak azt kívánjuk jelezni, hogy a Gazprombank nem biztonságos. Emiatt szankcionálunk néhány felsővezetőt, akik a szervezet élén ülnek, hogy ezzel is elrettentő hatást keltsünk.

A G7-csoportba az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Franciaország, Japán, Németország és Olaszország tartozik, de képviselteti magát itt az Európai Unió is.

(CNN/Reuters)

Elkezdődött a G7 és Zelenszkij online találkozója

A Fehér Ház forrása közölte, hogy megkezdődött a G7 vezetőinek és Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek a vasárnapra tervezett online találkozója.

A találkozó, amelyet szándékosan egy nappal az oroszországi győzelem napjának ünnepsége előtt tartanak, az ukrajnai orosz invázió legújabb fejleményeire, Ukrajna támogatására és a „folyamatos G7-egység” felmutatására összpontosít.

(CNN)

Váratlanul felbukkant Ukrajnában Justin Trudeau is

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök vasárnap be nem jelentett látogatást tett az ukrán Irpinben.

Irpint az ukrán erők március végén, heves harcokat követően visszafoglalták az orosz csapatoktól.

A város polgármestere, Olekszandr Markusin a Telegramon jelentette be Trudeau látogatását:

Az imént abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy találkozhattam Justin Trudeau kanadai miniszterelnökkel, aki azért jött Irpinbe, hogy saját szemével lássa, milyen szörnyűséget okoztak városunknak az orosz megszállók.

A polgármester képet is közölt Trudeau-ról, amelyen lerombolt lakóházakkal a háttérben látható.

A nap folyamán ő már a második magas rangú személyiség az amerikai kontinensről, aki előzetes bejelentés nélkül nyilvánosan felbukkan a háború sújtotta országban. Jill Biden, az amerikai elnök felesége szintén vasárnap találkozott Ungváron az ukrán elnök feleségével.

(Guardian)

Ungváron váratlanul találkozott az amerikai és ukrán first lady

Előre be nem jelentett látogatást tett a kárpátaljai Ungváron vasárnap Jill Biden, az amerikai elnök, Joe Biden felesége. A first lady egy iskolába látogatott el, ahol menekülteknek, közöttük negyvennyolc gyereknek alakítottak ki ideiglenes szálláshelyet. Biden asszony itt találkozott Olena Zelenskával, az ukrán first ladyvel. Utóbbi a háború kezdete óta most lépett először a nyilvánosság elé.

Susan Walsh / POOL / AFP

Fontosnak tartjuk elmondani az ukrán népnek, hogy ennek a háborúnak véget kell vetni

– fogalmazott Jill Biden hozzátéve, hogy az Egyesült Államok népe kiáll Ukrajna népe mellett.

A találkozóról videófelvételt is rögzítettek, ezt az amerikai first lady sajtótitkára osztotta meg a Twitteren:

15:09

Több ember meghalt, másokat eltűntnek nyilvánítottak egy civil járművekből álló konvoj megtámadását követően Harkiv közelében – írja az ukrán rendőrségre hivatkozva a CNN.

A menekültkonvojhoz tartozó járművek roncsait még pénteken találták meg. A helyszínre érkezve a nyomozók egy orosz tank roncsát és két orosz katona holttestét is megtalálták.

Háromszáz méterre innen hat gépkocsit is találtak, amelyeken golyó ütötte nyomok voltak, az autókból pedig négy civil áldozat holtteste került elő. A rendőrség szerint egy tizenhárom éves lány maradványait sikerült azonosítani.

A tizenöt járműből álló konvoj a harcok elől próbált menekülni, amikor rájuk lőttek. A civilek az ukránok által ellenőrzött területekre próbáltak eljutni. A rendőrség arról nem közölt részleteket, hogy a konvojhoz tartozó többi járművel mi töténhetett.

Csata a Kígyó-szigetért

Heves harcok dúltak az oroszok által a háború elején elfoglalt fekete-tengeri Kígyó-sziget körül a szombati napon. Mind az ukrán, mind az orosz fél a saját magát hirdette győztesnek. Az ukránok szerint egy orosz helikoptert, egy kisebb partraszálló hajót és két raptor-típusú járőröző hajót pusztítottak el, és mintegy 40 orosz katonával végezhettek.

Az orosz védelmi miniszter két ukrán Szu-24-est és egy Mi-24-es helikoptert lőtt le a légvédelmük. Az oroszok lőtték Odesszát is: tíz rakétát lőttek ki, a lakóterületeket és a reptérre vezető utat érte találat.

Magyarország nem támogatja Kirill pátriárka elleni szankciókat

Magyarország nem támogatja vallási vezetők szankcionálását – mondta az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkár a köztévén. Azbej Tristan azzal kapcsolatban beszélt erről, hogy az EU az ukrajnai háborúval összefüggésben orosz ortodox egyház vezetője, Kirill pátriárka szankciós listára helyezését tervezi, amiért  Vlagyimir Putyin orosz elnök hű szövetségeseként eltökélten támogatja Oroszország Ukrajna elleni háborúját, Ferenc pápa pedig egyenesen Putyin ministránsfiújának nevezve őt.

Kapcsolódó
Magyarország nem támogatja Kirill pátriárka szankcionálását
Ez az ötlet káros, nem vezet megbékéléshez az államtitkár szerint.

Az ukránok hamarosan elérhetik az orosz határt Harkivnél

Egy amerikai elemzőintézet, az Institute for the Study of War szerint az ukrán erők a következő napokon vagy heteken belül elérhetik az orosz határt Harkivnél. A második legnagyobb ukrán város, amely az ország észak-keleti részén, közel az orosz határtól fekszik, volt az egyik fő célpontja a február 24-én indított orosz inváziónak, és bár majdnem teljesen körbekerítették, elfoglalni nem tudták.

Az elmúlt hetekben az ukránok ellentámadásba lendültek és egyre másra foglalták vissza a környező településeket a város körül, különösen keleten és nyugaton értek el sikereket. Az oroszok több hidat is felrobbantottak, Harkiv környékén, hogy ezzel is akadályozzák az ukránok előrehaladását.

Hatvan halott lehet az iskola romjai között

Újabb részletek jöttek a bilohorivkai iskola lebombázásáról, ahol mintegy kilencvenen húzták meg magukat a bombázások elől, lévén az az egy pincével ellátott épület maradt a faluban. Eszerint huszonhét túlélőt találtak a romok között, a mentőcsapatok még hatvan embert keresnek, akiknek „túlélési esélyei” rendkívül csekélyek, így a hatóságok attól tartanak, hogy hatvan halottja is lehet a légi csapásnak.

A bombát egy orosz gépről dobták le az iskolára szombat délután, amely nagyjából tíz kilométerre lehet a frontvonaltól. A légicsapás miatt hatalmas tűz is keletkezett, amelyet négy óra alatt sikerült eloltani.

225 gyerek halt meg a háborúban

Az ukrán főügyészség legfrissebb adatai szerint 225 gyerek vesztette életét az orosz invázió kezdete óta a háborúban, és 413-an sérültek meg. Az ügyészség felhívja a figyelmet, hogy a valós számok ennél lényegesen magasabb lehetnek, mivel az oroszok által elfoglalt területekről nincsenek hiteles információik.

A csecsen vezér hadi sikereiről számolt be

Ramzan Kadirov csecsen hadúr bejelentette, hogy harcosai elfoglalták Popászna városának túlnyomó részét. „A főbb utakat és a városközpontot megtisztítottuk” – adta hírül a Telegramon, állításait azonban független forrásból nem sikerült hitelesíteni a Reuters szerint.

Az ukránok szerint azonban a város még nem esett el, továbbra is heves harcok zajlanak a településen.

Popászna Kelet-Ukrajnában, Luhanszk tartományban található, április közepe óta ostromolják az oroszok.

Az iskola pincéje maradt az egyetlen menedék, azt is szétlőtték

Egy iskolába csapódott egy bomba a kelet-ukrajnai Bilogorivkán, ahol a falu lakosai meghúzták magukat a tüzérségi és légicsapások elől. Ez maradt az egyetlen, pincével ellátott hely a településen, miután a faluház is elpusztult. A legtöbb ember már elmenekült a harcok elől, de voltak akik maradtak. Összesen kilencven ember tartózkodott az épületben, eddig 30 embert sikerült kihozni a romok alól.

A település Luhanszk tartományban van, mindössze 7 kilométerre az orosz fronttól.

A sebesülteket és az egészségügyi dolgozókat is evakuálnák az Azovsztalból

Miután szombatra sikerült az gyerekeket, nőket és időseket kimenekíteni a mariupoli Azovsztal bunkereiből, most jöhet az evakuálás második etapja Volodmir Zelenszkij ukrán elnök szerint. Jelenleg azon dolgoznak, hogy a sebesült katonákat és az ápolószemélyzetet is kihozzák a két hónapja orosz ostrom alatt álló épületkomplexumból.

Az elnök megköszönte a Nemzetközi Vöröskeresztnek és az ENSZ-nek a civilek kimentésében nyújtott segítséget. Szombaton ötven civilt mentettek ki az ott található bunkerekből, az elmúlt napokban pedig összesen félezer embert tudtak kihozni.

Olvasói sztorik