Élő Nagyvilág

Putyin beszédet mondott a győzelem napján, de elmaradt a nagy bejelentés, vörös festékkel öntötték arcon Oroszország varsói nagykövetét

Wojtek RADWANSKI / AFP
Wojtek RADWANSKI / AFP
  • A győzelem napját ünnepli május 9-én Oroszország. Moszkvában katonai parádét tartanak.
  • Vlagyimir Putyin elmondta várva várt beszédét, de győzelmet sem kiáltott ki, ahogy háborút sem hirdetett hivatalosan Ukrajna ellen.
  • Rakétatámadás ért egy búvóhelynek használt iskolát Ukrajnában. 90-en tartózkodtak bent, 27-en jöttek csak ki élve onnan.
  • Váratlanul Ukrajnában látogatott a kanadai miniszterelnök. 
  • A legfontosabb vasárnapi történéseket itt tudja visszaolvasni.

Zelenszkij: Hamarosan két győzelem napja lesz Ukrajnában

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közleményt adott ki nem sokkal azelőtt, hogy Vlagyimir Putyin megtartja Moszkvában a győzelmi napi beszédét.

Telegram-csatornáján közzétett írásában úgy fogalmazott, a gyermekeik szabadságáért harcolnak, ezért is fognak győzni.

Nem felejtjük el, mit tettek az őseink a második világháborúban, amikor több mint nyolcmillió ukránt öltek meg. Hamarosan két győzelem napja lesz Ukrajnában. Valahol pedig egy sem. Győztünk akkor. Győzni fogunk most is. És a Krescsatyikon győzelmi parádé lesz, Ukrajna győzelméé

– fogalmazott.

A Krescsatyik Kijev főutcája.

Brit védelmi minisztérium: Megcsappanhatott az oroszok precíziósfegyver-készlete

Jelentősen csökkenhetett az oroszok precíziós fegyvereinek száma – írta hétfő reggeli jelentésében a brit védelmi minisztérium. Közlésük szerint a háború elhúzódása miatt a precíziós irányítású fegyverek helyett az orosz csapatok kénytelenek a könnyen hozzáférhető, de elöregedő lőszereket használni, amelyek kevéssé megbízhatók és könnyebben semlegesíthetők. Ráadásul a precíziós fegyverek utánpótlása is nehéz lesz.

A brit védelmi minisztérium emlékeztetett, hogy Oroszország az ukrajnai invázió elején nyilvánosan reklámozta azt, hogy képes igen pontos csapásokat végrehajtani, és ezzel csökkenteni a járulékos károkat. A háború azonban rávilágított arra, hogy az oroszoknak hiányosságai vannak ezen a téren, és intenzív és válogatás nélküli bombázásoknak vetette alá az ukrán városokat.

Mit mondhat a beszédében Putyin?

Moszkva egészen mostanáig csak különleges hadműveletként hivatkozott az Ukrajna elleni támadásra, ugyanakkor nyugati tisztviselők szerint Putyin a győzelem napi beszédében jelentheti be a katonai beavatkozás eszkalálódását és egyúttal elismerheti, hogy háborúban áll egymással a két ország, írja a BBC.

Ugyan a Kreml korábban nonszensznek nevezte, hogy Oroszország háborút hirdetne a győzelem napján Ukrajna ellen, emlékezetes, az invázió február 24-i kezdete előtt a megszállást is nyugati hisztériának és propagandának hívták, aztán mégis támadásba lendültek.

Éppen ezért kiszámíthatatlan, mit mond majd Vlagyimir Putyin a moszkvai Vörös téren elmondott beszédében, de arról valószínűleg ejt néhány szót, milyen eredményeket sikerült mostanáig elérniük. Papírforma szerint a NATO-t és a nyugati országokat ismételten felszólíthatja majd, hogy ne segítsék Ukrajnát a védekezésben semmilyen formában.

Bármire is készül Putyin, az a legelképzelhetetlenebb forgatókönyv, hogy a háború végét jelentené ma be.

Az orosz elnök magyar idő szerint várhatóan 9 órától mond majd beszédet.

Felbukkant a Z betű a vlagyivosztoki ünnepségeken

Mivel a Csendes-óceán partján fekvő Vlagyivisztokban már kora délután van, ott már túl vannak a győzelem napját ünneplő felvonulásokon. Az AFP fotói szerint a civilek nem csak a második világháborúban harcolt felmenőik képét mutatták fel a felvonulás során, de a Z betűt ábrázoló zászlók is felbukkantak. A Z az ukrán háború és az orosz nacionalisták szimbóluma lett, amelyről itt írtunk bővebben, és amely minden bizonnyal a moszkvai ünnepségen is központi szerepet fog kapni.

Pavel KOROLYOV / AFP
Pavel KOROLYOV / AFP
Pavel KOROLYOV / AFP
Pavel KOROLYOV / AFP
Pavel KOROLYOV / AFP

Bombatámadás egy iskola ellen, 60 áldozat

Volodimir Zelenszkij tájékoztatása szerint 60 halálos áldozata van egy iskola ellen intézett bombatámadásnak Ukrajna keleti részén, írja a BBC.

Korábban Serhiy Haidai, Luhanszk régió kormányzója arról beszélt, összesen 90-en kerestek menedéket a Bilohorivka városában található épületben, közülük 30-an élték túl a támadást.

Hozzátette, egy orosz harci gép dobta le a bombát az iskolára még szombaton. Ezt egyelőre Oroszország nem kommentálta.

Mivel egy kis településről beszélünk, gyakorlatilag az összes helyi lakos az iskolában bújt meg.

A bombarobbanás után hatalmas lángok csaptak fel az épületben, ezt három óra után sikerült csak megfékezniük a tűzoltóknak.

A kanadai miniszterelnök a saját szemével láthatta a borzalmat

Váratlanul Ukrajnába látogatott vasárnap Justin Trudeau kanadai miniszterelnök, aki Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott megbeszélése után bejelentette, hogy országa további fegyvereket és felszereléseket küld Ukrajna támogatására az Oroszország elleni háborúban, és Kanada egy évre felfüggeszti az ukrán termékekre kiszabott vámokat.

Zelenszkijjel közösen tartott kijevi sajtótájékoztatóján Trudeau elmondta: Kanada újabb szankciókat vet ki orosz személyek és vállalatok ellen.

Világos, hogy Vlagyimir Putyin (orosz elnök) felelős ezekért a borzasztó háborús bűntettekért

– mondta a kanadai kormányfő.

Trudeau közölte továbbá, hogy Kanada újra megnyitja nagykövetségét az ukrán fővárosban. A kanadai kormányfő vasárnap Zelenszkij elnök társaságában kapcsolódott be a G7-országcsoport vezetőinek videokonferenciájába.

Justin Trudeau korábban a Kijev melletti Irpinybe látogatott. Az Ukrinfrom ukrán hírügynökség közzétett egy fényképet, amelyen Trudeau látható Irpinyben, a háborúban romba dőlt házak előtt. Olekszandr Markusin, Irpiny polgármestere Facebook-bejegyzésben számolt be arról, hogy Trudeau azért látogatott el a településre, hogy

a saját szemével láthassa mindazt a borzalmat, amelyet az orosz megszállók idéztek elő a városban.

A Kijev melletti Irpinyt az orosz erők hetekre megszállták a háború február 24-i kezdete után. Április eleji kivonulásukat követően a településen több száz civil holttestére bukkantak, akinek halálával az ukrán hatóságok az orosz katonákat vádolják.

A kanadai kormányfőt elkísérte Chrystia Freeland kormányfő-helyettes és pénzügyminiszter, illetve Mélanie Joly külügyminiszter is.

Kanada a kezdetektől fogva széles körű támogatást nyújt Ukrajnának Oroszországgal szemben: Moszkva-ellenes szankciók sorát vezette be, humanitárius segélyt és pénzügyi támogatást nyújtott Kijevnek, valamint fegyvereket is szállított az ukrán hadsereg támogatására.

Katonai parádé várható Moszkvában

Vlagyimir Putyin vezetésével tartják meg a központi rendezvényt a győzelem napján Moszkvában, számolt be róla a Reuters.

A második világháború végén ezen a napon kiáltotta ki a győzelmét a Szovjetunió a náci Németország felett. Az ünnepségnek viszont most aktualitása lesz az Ukrajnában zajló háború is.

A moszkvai felvonuláson egyfajta katonai parádénak is beillik majd, hiszen már a szombati főpróbán is számtalan katona vonult fel tankokkal a Vörös téren, miközben helikopterek és harci gépek repkedtek felettük. Várhatóan egy interkontinentális ballisztikus rakétát is felvonultatnak majd a helyszínen hétfőn.

Az eseményen beszédet mond majd az orosz elnök is.

Egy kis háttér még hozzá: Ferenc pápa szerint Orbán Viktor azt mondta neki, amikor találkoztak, hogy az oroszok terve szerint május 9-én vége lesz a háborúnak.

Olvasói sztorik