Élő Belföld

„Tisztességes keresztény, konzervatív ember nem szavazhat tiszta lelkiismerettel a Fideszre” – Márki-Zay évértékelője élőben

Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor után Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje is évértékelőt tart, ahol az ellenzéki pártok elnökei is felszólalnak. Élőben közvetítjük.

Vége

Márki-Zay Pétert és a hat párt vezetőit drámai zenére tapsolja meg a hat márt 106 jelöltje. A kettő között átfedés is van, mert többen a vezetők közül is jelöltek, így ez egy tapsoló kis közös halmaz.

Simon András elköszönésként elmondta, hogy ezt azt az évértékelőt többek követték a közösségi médiában, mint Orbán Viktor évértékelőjét a Facebookon. Valójában ezeknek az embereknek járna igazán a taps, mert az például egyszer sem szakadt meg.

Viszontlátásra.

Sajnos az Atv körülbelül egy perccel a beszéd vége előtt lekeverte Márki-Zay évértékelőjét

Ezért nekem is Márki-Zay Péter oldalán kell tovább követnem a közvetítést, ami viszont továbbra is kissé akad. Márki-Zay egyébként azt a rá jellemző retorikai fordulatot használja ismét, hogy legalább tízszer mond olyan mondatokat, mintha éppen befejezné, majd tovább folytatja. Most alapvetően arról beszél, hogy mindenki menjen el szavazni.

Március 15-ére pedig kormányváltó naggyűlést hirdetett meg.

A lekeverésről az Atv valamivel később ezt írta:

Sajnos Márki-Zay Péterék a megbeszéltekkel ellentétben bőven túllépték a műsoridőt, a csatornának pedig szerződéses kötelezettségei miatt muszáj volt befejeznie a közvetítést. Az ATV elnézést kér a nézőktől a lekeverés okozta kellemetlenségekért és ma 22.45-kor megismétli a teljes beszédet.

Magyarországot szeretné megszabadítani a gonosztól

Mondja Márki-Zay arra utalva, hogy először szűkebb hazáját, Hódmezővásárhelyt képviselte, de most egész Magyarországot szeretné.

Mögcsináltuk.

– mondja Hódmezővásárhelyre utalva, hol szerinte a fideszesek is jobban jártak azzal, hogy leváltották a Fideszt. Szerinte most ugyanez az érdeke a Fideszeseknek.

A régi, korrupt világot most Orbán Viktor képviseli, de itt az ideje az őszinteség korának. Szerinte lehet, hogy ez sokaknak furcsa lesz, mert az egymondatos üzenetekhez szoktak hozzá.

Márki-Zay arra kér mindenkit, hogy szavazzanak rá

Mert nem az iskolapadból került a közéletbe. Választhatott volna magának nyugodtabb életet, olyat, amelyben békénhagyják a családját, és a gyerekeknek nem kell olyan plakátok között sétálnia, amelyeken egy kistermetű főgonoszként ábrázolják. De ő inkább a hazáját választotta.

Az Európai Unióról beszél

Márki-Zay szerint az EU annyi pénzt vonhat el Orbánék miatt, mintha minden állampolgár számlájáról leemelnének másfél millió forintot. Szerinte ezen egyféleképpen lehet változtatni, kormányváltással.

Hol van a pénz?

Teszi fel a kérdést Márki-Zay, majd meg is válaszolja, degeszre tömött zsebekben van. Szerinte az a pénz, amit elloptak, ott lehetne most is az oktatásban, vagy utak épülhetnének belőle.

Márki-Zay felsorolta, elég hosszan, hogy mit lopott el eddig a Fidesz

És szerinte még nem végeztek, ezért az Orbán Viktor programja, hogy

Folytatjuk!

Szerinte mára a hétköznapjainkat is ellopták, hogy már a hétköznapi dolgainkat se tudjuk elintézni politikai kapcsolatok nélkül. Arról is beszélt, hogy most, hogy az ellenzéki összefogás megteremtette a lehetőséget a kormányváltásra, Orbán elkezdte nem ellopni, hanem visszaadni a pénzt. Szerinte az osztogatást csak az ellenzéki összefogásnak köszönhetik az emberek. Ezután megtapsolta a mögötte ülő politikusokat.

Márki-Zay a golyóálló mellényben óvodát látogató Orbánról beszélt

Magyarországon ma egy magát kispénzűnek hazudó miniszterelnök a leggazdagabb kiváltsátos.

– mondja Márki-Zay Péter, majd hozzáteszi, hogy

Orbán még óvodások közé is csak golyóálló mellényben mer elmenni. Erre egyébként semmi bizonyíték nincsen, ahogy Márki-Zay korábbi hasonló állításaira sincs.

Kiábrándult Fideszesek: megszólítva.

Tisztességes keresztény, konzervatív ember nem szavazhat tiszta lelkiismerettel a Fideszre

– mondta Márki-Zay. És ezután azokhoz beszél, akik még hisznek a Fidesznek. Szerinte Orbán Viktor 12 év kétharmadával tönkretette az egész országot.

Márki-Zay Péter azzal kezdi, hogy 12 éve Orbánra szavazott

Bízott abban, hogy a kétharmados felhatalmazással élni fog és nem visszaélni. Bízott benne, hogy béke lesz és nem lopnak majd. Szerinte soha senki nem kapott még olyan lehetőséget, mint Orbán Viktor, most mégis az EU legkorruptabb országai közé tarozunk.

Kicsit arról is beszél, mik voltak Orbán jó döntései:

  • A játékgépek betiltása
  • A közmunka
  • A családtámogatások

És rájuk is ígér, több családtámogatást, erősebb határvédelmet, a fideszes pedofilok elszámoltatását.

Márki-Zay Péter jön

Alig 35 perccel azután, hogy elkezdődött az évértékelője. Lakáshitel-törlesztő hétgyermekes apaként mutatta be Simon András.

Dobrev hosszabban beszél a többieknél

Amit a közvetítés akadozása az átlagós tévénézésnél nehezebben megugorható akadállyá tesz. Arról beszél egyébként, hogy mikor lesz vége a pszichózisnak, amelynek a terrorja rányomja a bélyegét minden napunkra.

Dobrev megígérte, hogy a legerősebb fogaskerék és a legstabilabb láncszem szeretne lenni a gépezetben.

A DK-t Dobrev Klára képviseli

Miután Gyurcsány Ferenc, a férje és pártjának elnöke már tartott egy évértékelőt. Szerinte tisztességtelenek lesznek a választások, de a Fidesz is érzi, hogy sorsdöntő lesz ez a szavazás. Tisztességtelen lejáratókampányok soráról beszél és a demokrata politikusok, a civilek és a szabad sajtó elleni hadjáratról.

Jakab Péter: A 2018-asok elkövettek egy hatalmas hibát

Mert azt hitték, egyedül is menni fog, de nem ment. Itt a Jobbikra gondolt, ami 2018-ban nem volt hajlandó az összefogásra. Jakab elmondta, hogy ő nem fog most évértékelőt mondani, mert azt minden nap elmondja. Most csak arról akar beszélni, hogy együtt kell csinálni tovább. Majd belengette, hogy a többit majd hétfőn a parlamentben.

Donáth és a közvetítés is folytatja

Újraindult a közvetítés, Donáth most éhbérért dolgozó tanárokról beszél. Szerinte a rendszer az emberi méltóságot veszi el a tanároktól, és ezáltal mindannyiunktól. Kiállt a polgári engedetlenséggel üzenő tanároknak.

Donáth Anna: Milliók szegényednek el.

A Momentum új elnök szerint ha hiszünk abban, hogy Magyarország mindenkié, akkor abban is hinnünk kell, hogy mások baja és szenvedése a mi bajunk és szenvedésünk. Apokaliptikus képet fest arról, hogy milliók szegényedtek el az országban, és nem nagyon van már család, akiknek nem fogy el a pénze a hónap végére. Itt a közvetítés sajnos megszakadt.

Kunhalmi szerint ott van a nézőtéren még 105 jelölttársa

Az MSZP társelnöke beszél, aki egyéniben is indul. Azokat a vezetőket, akik befejezték a beszédet, félkörben a többiek mögé ültetik, hogy onnan hallgassák a többi beszédet. A kamera időnként a fém vizespalackok mellett ülő Karácsonyt mutatja. A közvetítés viszont eléggé akad, egyszer meg is szakadt.

Kunhalmi egyébként arról beszél, hogy véget kell vetni a megosztó politikának. Az MSZP társelnöke ezután Orbánnak üzent az Európai Unió államainak egy főre jutó GDP-jét összehasonlító idézettel, de nem tudni, hogy vásárlóerő-paritáson értette-e, mert megakadt a közvetítés.

Kanász-Nagy Máté következik

Ő egyébként az LMP egyik társelnöke, ha valaki nem követné olyan mélységben a politikát, hogy ezzel a ténnyel tisztában legyen. Kanász-Nagy szerint sok embernek okoz álmatlan éjszakákat az, ha elromlik a hűtő. Szerinte ez nem azért van, mert Magyarország nem elég gazdag, hanem a Fidesz politikája miatt, ami nem csökkenti, hanem növeli a különbségeket.

Kanász-Nagy szerint az a legnagyobb baj a Fidesszel, hogy végül elhitte a saját propagandáját és elvesztették a kapcsolatot a valósággal. Szerinte ideje egy olyan kormánynak, ami nem elhazudja, hanem megoldja az egyenlőtlenségeket.

Szerinte a Fidesz olyan, mint a kellemetlen kommentelő, aki minden hó után kiírja a Facebookra, hogy látjátok, nincs is klímaváltozás.

Karácsony Gergely kezdi a felszólalók sorát

Üdvözöl mindenkit Magyarország következő miniszterelnökének első országértékelő eseményén. Utána a Föld megkerüléséről beszélt rövid ideig, majd váltott arra, hogy mi szakítja szét a családokat.

Szívtájékon üt legnagyobbat a győlöletkeltés.

– mondja. Szerinte Magyarországon a változás nem csak lehetőség, hanem kényszer is. Egy évtizedet elvesztegettek, mondja Karácsony, amikor felfelé mehettek volna. Szerinte Orbán Viktor és kormánya elherdálta és ellopta az elmúlt évtized esélyeit.

Elmondott egy viccet egy emberről, akit mindenki ismer, és mindenen nyerészkedik, majd valahogy egy másik vicc poénjával zárta le:

Kicsit sok lett, maradhat?

Majd elmondta, hogy nem maradhat. Karácsony szerint a következő 44 napot arra kell használni, hogy szívől a szívekhez szóljunk.

Olvasói sztorik