Élő Belföld

„Itt pogány barbárokkal állunk szemben, akik a kereszténység szent ügyébe burkolják magukat” – évet értékelt Gyurcsány Ferenc

Demokratikus Koalíció
Demokratikus Koalíció

Február 11-én pénteken tartja évértékelőjét Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke, pontosan egy nappal azelőtt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök is évet értékelne. Élőben közvetítjük.

Nekik lejárt az idejük,

Nekünk pedig eljött.

– mondja Gyurcsány, és azzal zár, hogy higgyék el róluk, hogy tisztességgel fogják szolgálni a hazát és Európát.

Gyalog sétált ide,

Kabát nélkül, mondja Gyurcsány, de két mondattal később kvantumfizikáról és szubatomi részecskékről beszél azzal kapcsolatban, hogy nyerni fognak-e. A lényeg az, hogy nem dőlt el a választás.

Van egy kérése a Demokratikus Koalíció támogatóihoz

Most tíz éve indulnak, ma pedig vitathatatlanul őket támogatják a legtöbben az ellenzéki oldalon, mondja Gyurcsány. Szerinte azért nem hallanak a DK-ból vitákról, mert megbeszélik a dolgaikat, és vigyáznak egymásra. Szerinte egy nagyobb pártnak nagyobb felelőssége van, hogy a kormányzás működjön. Büszkék, hogy ne nekik van a legtöbb támogatójuk, de ez a büszkeség nem lehet bántó. Szerinte a haza ügye ma összekapcsolódik a kormányváltás és Márki-Zay Péter sorsával is, és ők ezeket egyben is tartják, mert össze vannak kötve.

Az ellenzékről

A DK elnöke szerint hatalmas dolgot tesz az ellenzék azzal, hogy együtt indulnak, főleg, ha belegondolunk, honnan indultak ezek a pártok korábban. Szerinte most is különböznek dolgokban, de abban nem, hogy normális, demokratikus ellenzéket akarnak. Szerinte ezt az ellenzéket arra teremtette a sors, hogy kihívást intézzen Orbán rendszerével szemben. Szerinte nem az fog dönteni, hogy egyetértenek-e az emberek a politikájukkal, hanem hogy maradjon-e a mai kormányfő, vagy ne.

Ők vagy nem ők, kelet vagy nyugat.

Szerinte Márki-Zay Pétert választották az emberek miniszterelnök-jelöltnek, ők pedig őt fogják támogatni, és ha nyernek, megválasztani miniszterelnöknek. Szerinte azzal, hogy egy embert támogatnak, egy politikát is támogatnak, és kitartanak a politika mellett.

Arról is beszélt, hogy nem kell félni a koalíciós kormányzástól, mert a demokrácia egy vitatkozós dolog. Feltette a kérdést a közönségnek (nincs közönség), hogy otthon azt szeretik-e, ha meg vannak beszélve a dolgok.

Mi lesz a választások után, teszi fel a kérdést Gyurcsány

Most van nagyjából 2,5 millió szavazó, akik a Fideszt támogatják, és van ugyanennyi, akik az ellenzéket. Hunnia és Pannónia együttéléséről van szó szerinte, és fontos, hogy mi lesz a két és félmillió emberrel a választások után. Történelmi példákat hozott arról, hogy esett egymásnak az ország két oldala a magyar történelem során, de szerinte meg kell tanulnunk együtt élni, mert nem tehetünk mást. Szerinte azt a hibát, amit a Fidesz elkövetett, nem lehet újra elkövetni. Aki kormányzik, annak a hazát kell képviselni.

Mi nem revansot akarunk, hanem egy tisztességes Magyarországot.

Élni kell hagyni az embereket

A DK elnöke arról beszél, mit tud ajánlani az ellenzék. Szerinte nem arra kérik őket, hogy beleszóljanak az emberek életébe, hanem hagyni a magánéletet, és szeretnének olyan országot teremteni, ahol hagyják élni az embereket.

Demokratikus Koalíció

Erős mondatok sora

Ez a hatalom nem erős, bár ilyen mokánynak mutatja magát, de valójában csak agresszív

– mondja.

Ez a hatalom nem keresztény, mert a kereszténység leglényege az emberré vált isten tanításának elfogadása, és nem lehet egyszerre két urat szolgálni, a keresztények istenét, és Mammont, a pénz urát.

– mondja Gyurcsány, aki szerint, ha ez így van, akkor a kormány nem egyszerűen hazudik, hanem gyalázza a kereszténységet. Szerinte ebből nem antihumanizmus, hanem humanizmus következik. A keresztények nem ágaskodnak, hanem lehajolnak, nem büntet, hanem megbocsát, teszi hozzá.

Itt pogány barbárokkal állunk szemben, akik a kereszténység szent ügyébe burkolják magukat, hogy elfelejtsük a sok disznóságot, amit tesznek velünk.

– mondta.

Amikor a teremtő Isten szétválasztotta a fényt és a sötétséget, akkor nem az Elios Zrt.-re gondolt, ami sötétséget teremtett a fény helyett a városokban, mondja Gyurcsány. Nem az volt a szándéka, hogy Semjén Zsoltnak kilövési engedélyt adjon az állatokra, amelyeket Isten teremtett.

A hatalom és a kultúra viszonyáról

Gyurcsány Ferenc szerint normális esetben a kultúra dönt arról, milyen hatalmat szeretne, de ma Magyarországon a hatalom akarja megmondani, milyen kultúrát akar.

Kiderült az is, miért feslett a kormány

Mert, mint egy széteső zakót, nem tartják már össze elvek vagy bármi más. Szerinte ennyi köztörvényes disznóságot a kormány környékén soha nem követtek el.

Majdnem biztos vagyok benne, hogy ez a kormány az elmúlt évszázad legkorruptabb kormánya

– mondta Gyurcsány.

Gyurcsány lendületesen beszél

A húszfős közönségnek kifejezetten tetszik, de mondjuk meglepő lenne, ha nem tetszene, mert a DK-nak dolgoznak. A DK elnöke azért majdnem az értelmezhetőség határán táncol abban, hogyan és milyen sebességgel kapcsol össze gondolatmeneteket.

Nem ilyen menyecskét akartak

Gyurcsány szerint az átlagos házasság 14 évig tart, hogy ne lenne elege az embereknek 12 év után egy olyan házasságból, amelyet eleve nem is akartak.

Mi nem ilyen menyecskét akartunk.

– mondja, hozzátéve, hogy a hatalom elfáradt és festett. Szerinte azért fáradt, mert híján van új gondolatoknak, ideáknak, frissítő eszméknek.

A hangulat kicsit furcsa

Mert megpróbálták úgy berendezni a stúdiót, mintha közönség előtt beszélne a volt miniszterelnök, de valójában nem. Ettől kicsit évértékelő-paródia lesz az egész hangulata.

Demokratikus Koalíció

Nem lehet a hátramaradottak Magyarországát építeni

Mondja Gyurcsány Ferenc, mert szerinte egyenlőségre van szüksége a boldogsághoz.

Mondhatják, hogy ez egy baloldali gondolat, bánom is én, szerintem egy tisztességes gondolat ez.

– mondja.

Gyurcsány szerint óvatosan kell bánni szavakkal, mondja ezt arra, hogy valaki azt mondta neki, hogy ez egy gyilkos kormány. Szerinte ez a kormány barbár és felelőtlen, mert nem értik, hogy a feladatuk az, hogy vigyázzanak az emberekre. Ehelyett ők jelentenek veszélyt az emberekre.

Lopnak-e?

Teszi fel a kérdést a DK elnöke. Igazából nem válaszolja meg, csak elmondja, hogy a Fidesz szerint ez az ország építése, nem lopás.

Melyik évet értékeli Gyurcsány Ferenc?

Gyurcsány elmondta, hogy nem csak visszatekinteni fog, hanem előre is, és ugyan az előző év rossz volt, de jobb évet kíván majd idénre, mint tavalyra.

Kezdődik is

Gyurcsány Ferenc egyedül sétált ki zászlók elé, a beszédet nem közönség előtt mondja el, csak a stáb van ott, de ők megtapsolták.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik