Élő Belföld

Orbán Viktor: Három hónappal meghosszabbítjuk az üzemanyagár-stopot

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Emberemlékezet óta nem beszéltek úgy a magyarokkal, mint most az ellenzék, háború esetén akár milliós nagyságrendben érkeznének menekültek Ukrajnából, Márki-Zay csak a sokadik megváltójelölt a túloldalon. Így értékelte a mögöttünk hagyott évet a miniszterelnök.

Orbán Viktor szombaton délután a Várkert Bazárban tartotta meg évértékelő beszédét, amelynek megrendezésére tavaly a koronavírus-járvány miatt a hagyományos formában nem volt lehetőség.

A kormányfő közel egyórás beszédének legfontosabb részeit alább pontokban foglaltuk össze:

  • A baloldaltól megtudták, hogy valójában gombák, akiket sötétben tartanak és trágyával etetnek, hogy vidékiek és falusiak, akik egy keresztrejtvényt sem tudnak megfejteni és reggel 10 órakor nem csak részegek, hanem agymosottak is.
  • Szerinte így emberemlékezet óta nem beszéltek a magyarokkal, mint most az ellenzék. Kínos még nekik is, mert „a baloldal, bár olyan amilyen, mégiscsak benne van a nemzetben, mint a balsors a himnuszban.”
  • Terheléspróbának nevezte a világjárványt, ami mindenkit nyomás alá helyezett, de a parlament végig ülésezett, megadta a kormánynak a sikeres védekezéshez szükséges mozgásteret és közben ellenőrzés alatt is tartotta a helyzetet.
  • Mára Magyarországon mindenhol többségbe került a magyar tulajdon. A koronajárvány idején is meg tudták tartani a magyar kézben tartott vállalatokat.
  • Ha lesz orosz-ukrán háború, akkor akár milliós nagyságrendben érkeznének menekültek Ukrajnából, ami alapjaiban rajzolná át Magyarország térképét. A hazánkat nekünk kell megvédeni, mert más azt nem fogja megtenni helyettünk, ezért is fejlesztik a hadipart.

Farkas Norbert / 24.hu

  • Az árstopok beváltak, és bejelentette: további három hónapig marad a hatósági ár az üzemanyagoknál is. Ez azt jelenti, hogy május 15-ig nem lehet 480 forintnál drágábban adni a benzint és a gázolajt a kutakon.
  • Ma már mi gyártjuk azt, amire szükségünk lehet egy újabb világjárvány idején, fogalmazott. Garantálta, hogy a magyar egészségügy és gyógyszeripar teljes fegyverzetben fogadja majd az újabb járványokat.
  • Szerinte migránsválság nem lesz, hanem már van is. Hunyadi Szulejmán csapatait állíttotta meg a magyar határon, ő pedig Soros György embereit, jelentette ki.
  • Márki-Zay csak az ellenzék sokadik megváltójelöltje. 2010 óta szerinte negyedszer akarják eladni az embereknek az összeszervezés meséjét, de ezt negyedszer sem veszi majd be a magyarok gyomra, állította.
  • Szimpatizánsainak végül azt üzente: nyergeljenek, a kampány elkezdődött, ideje kilovagolni.

Farkas Norbert / 24.hu

Az eseményről percről percre is tudósítottunk, amit lentebb tud visszaolvasni.

A magyarok gyomra ezt negyedszer sem veszi be

Ez már a sokadik megváltójelölt, Gyurcsány is így kezdte, mondja Márki-Zayról, a nevét nem említve.

Gyógyulást ígér, de csak három az egyben kínálja neked az akciós DVD-t. És amikor mindent elhittél, lelép a pénzeddel a Bahamákra, gyógyulás nélkül egy rakat giccses DVD-vel

– fogalmazott.

2010 óta már negyedszer akarják eladni nekünk a megváltozott és megújult, össze- és újjászervezett meséjét. Biztos benne, hogy a magyarok gyomra ezt negyedszer sem veszi be. Akármilyen szívósak is az osztályharcos kommunisták, ha most legyőzik őket, nem tudnak annyi Mini Ferit gyártani, hogy még egyszer színre léphessenek.

Sosem voltunk olyan erősek, jól szervezettek, mint most. Tegyünk pontot az ügy végére. Nyergeljetek, a kampány elkezdődött, ideje, hogy kilovagoljunk. A jöttünkre 50 nap múlva jobboldalról számítsatok

– zárta a beszédét Orbán.

Orbán szembeállítja a nemzetállamokat a globális világgal, Magyarországot a Nyugattal

Soros György a globális világ hőse,

persze az apró sem jön rosszul.

A globális elit a jogállanot eszközként használja ellenünk, azaz jogállami dzsihádot folytat. A dzsiháddal szemben a szavak nem érnek semmi, ezért fel kell venni a harcot.

A legfontosabb kérdés, hogy együtt akarunk-e maradni.

Az Európai Uniónak szerinte csak akkor van értelme, ha a növekvő kulturális elidegenedés mellett együtt lehet tartani. Orbán az EU-t egyben tartaná, szerinte Európának is előre kell mennie, nem hátra.

Lesz-e újabb migránsválság?

Orbán szerint nem lesz, hanem már van. Szerinte azt hittük, hogy ha sikerül lezárni a határainkat, talán a migránsok is belátják, hogy nem érdemes Magyarországon próbálkozni.

Nem látták be

Ez azért van, mert Magyarország a német területek végvára, és a migránsok oda érkeznek. Orbán szerint eddig hatszáz milliárdot költöttek a  migránsok elleni védekezésre, ezeket a magyar családokra is lehetett volna költeni.

Hunyadi a Szulejmán csapatait állíttotta meg a magyar határon, ő pedig Soros György embereit, mondja a magyar miniszterelnök.

Vele szemben az ellenzék beengedné a migránsokat, sőt úgy gondolják, hogy majd ők is magyarokká fognak válni, mondja.

Orbán aztán elismételi,

Az apa férfi, az anya nő.

Lesz-e újabb járvány?

Beköszöntött a járványok kora is, mondta Orbán. Minket sem kímélt a pandémia, de korán ébredt a kormány szerinte.

Elsők között szerezték meg a vakcinákat, elsők közt oltották be az emberek több mint felét. Úgy tűnik, mára túl vagyunk a nehezén.

Menet közben rendbe tették az orvosi béreket, felszámolták a hálapénzt, elválasztották az állami és magán egészségügyet a járvány közepén, sorolta Orbán.

Ma már mi gyártjuk azt, amire szükségünk van vagy lehet egy újabb világjárvány idején. A legnagyobb falat a Debrecenben épülő vakcinagyár, ami 55 milliárd forint. Azt garantáljuk, hogy a magyar egészségügy és gyógyszeripar teljes fegyverzetben fogadja majd az újabb járványokat

– közölte.

Brüsszel zsákutcában

Óriási csatát vívtunk, hogy minősítse végre Brüsszel fenntarthatónak az atomenergiát és a földgázt, az árak alakítása viszont kicsúszott a brüsszeli bürokraták kezéből, a kialakult válságot nem oldják meg, a magas energiaárak ezért évekig velünk maradnak, mutatott rá a kormányfő.

Szijjártó Péter rámenősségének köszönhető, hogy hazánk jó gázszerződéseket kötött és időben tette mindezt.

Egész Európában büntetőadót készülnek bevezetni a lakás- és gépkocsi-tulajdonosokra. Abszurd, hogy a magas árak mellett a tagállamoknak Brüsszellel is hadakoznia kell. Brüsszel terve megbukott, mert tönkreteszi az európai vállalkozásokat és családokat is. Zsákutca, új terv kell

– mondta.

Marad a hatósági ár az üzemanyagoknál

Lesz-e pénz, kérdezi Orbán? Ha a baloldal kormányoz, nincs pénz, de ma a szegények száma csökken, a középosztály erősödik.

A minimálbér ma magasabb, mint az átlagbér volt a Gyurcsány-Bajnai kormány idején. A vidékfejlesztésre háromszor annyit fognak költeni, mint eddig, tette hozzá.

Szerinte megéri dolgozni. Folyamatosan védik a családokat, mondja, a rendkívüli helyzetben nem nézték tétlenül az árak változását, hanem bevezették a négy stop politikáját. Az áram ára ma Magyarországon a legalacsonyabb, a rezsicsökkentés működik, Franciaország és Spanyolország most veszi át tőlünk.

Három hónappal meghosszabbítják az üzemanyagárstopot, jelentette be. Ezzel az ötödik legalacsonyabb az üzemanyag ára itthon európai szinten.

Más nem fogja megvédeni helyettünk Magyarországot

Európa katonai ereje legyen legalább összemérhető az oroszokkal, mert amíg ez nincs így, Európa biztonsága az oroszokon és az amerikaiakon múlik. Ezért a közös haderőt szorgalmazza Orbán, a hadiipart itthon fejleszteni kezdték, ide be kell vonni az egyetemeket, innovációs parkokat kell építeni.

Be kell vonni a fiatalokat, akik képesek megvédeni a hazát. A most fizetett fegyverpénz kifejezi a megbecsülést, de messze nem elég. Egyetlen szövetségesünk sem fogja a saját bőrét vásárra vinni a magyarok helyett. Nincs olyan szövetségesünk a világban, akik helyettünk védené meg a hazánkat. Mellettünk talán igen, de helyettünk nem

– mondta Orbán.

Súlyos kérdések jönnek szembe

Lesz-e háború, lesz-e újabb járvány, lesz-e újabb migrációs krízis? A minsztrerelnök az ország geopolotikia helyzetére tereli a szót.

Nem fogadunk el olyan brüsszeli döntéseket, amelyek ellentétesek Magyarország érdekeivel. Szóba sem jöhet nagyhatalmi arrogancia. Nem a balkánról, hanem a balkánnal kell beszélgetni. Ennél azonban sürgetőbb az ukrán válság: el kell kerülni a háborút.

Háború esetén százezerszám, akár milliós nagyságrendben érkeznének menekültek Ukrajnából, ami alapjaiban rajzolná át Magyarország térképét.

Gazdasági sikerek, alacsony államadósság

2021-ben már 7 százalékkal növekedtünk, és bővel ledolgoztuk a visszaesést. Az államadósság nyolcvan százalék alatt, az év végére pedig hetvenhétre szorítanák vissza, bezzeg Nyugaton egekben van, Ausztria is megelőzött minket államadósságban, mondta  miniszterelenök.

Gazdasági kérdésekkel indít Orbán

Mára Magyarországon mindenhol többségbe került a magyar tulajdon. A koronajárvány idején is meg tudták tartani a magyar kézben tartott vállalatokat. A válság ellenére emelett felturbózták a magyar vállalatok külföldi befektetéseit. A MOL terjeszkedik, az OTP ott van az egész balkánon, magyar vállalat építi az indonéziai útdíjrendszert, sorolja a miniszterelnök.

Mi az előre és mi a hátra?

Magyarországnak előre kell mennie, nem hátra, de mi az előre és mi a hátra, teszi fel a kérdést Orbán. Erről fog ma beszélni, jelentette be.

Két nehéz évet hagytunk magunk mögött, állítja a miniszterelnök. Meg kellett szervezni a védekezést, újra kellett indítani a gazdaságot, támaszt kellett nyújtani az időseknek és a fiataloknak, ez gombócból is sok, nemhogy feladatból.

Köszönetet mondott az orvosoknak, mentősöknek, operatív törzsnek, az oltási kampány szervezőinek, Áder Jánosnak és feleségének a munkáját.

Egy ilyen semmiből lecsapó világjárvány terheléspróba is, afféle stresszteszt. Mindannyiunk nyomás alá helyez. Önök is láthatták, a magyar állam derekasan állta a sarat. A parlament végig ülésezett, megadta a kormánynak a sikeres védekezéshez szükséges mozgásteret és közben ellenőrzés alatt is tartotta a helyzetet

– közölte.

A kormány szerinte egységes és higgadt maradt, az ország cselekvőképessége nem forgott veszélyben, az új alkotmányos államvezetési rend jól vizsgázott.

Európában az emberek bizalma lassan de biztosan elpárolgott, itthon viszont sikerült megerősíteni a közbizalmat, mert a többség szerint az ország jól védekezett.

"Megtudhattuk, hogy reggel 10 órakor már részegek vagyunk és agymosottak is"

Jó érzés végre együtt lenni, tavaly ilyenkor a koronavírus-járvány miatt elmaradt a szokásos találkozónk. Nagy is a kísértés, hogy átadjuk magunkat a viszontlátás örömének, de nagy dolgokról kell beszélnünk, hiszen 50 nappal vagyunk a választás előtt, kezdte beszédét Orbán.

Mi, akik ma itt összejöttünk, különböző emberek vagyunk, de egy dolog közös bennünk: magyarok vagyunk, akiknek közös szenvedélye Magyarország. Most azonban váratlanul megtudhattunk a baloldaltól, hogy ezt rosszul tudjuk. Mi valójában gombák vagyunk, akiket sötétben tartanak és trágyával etetnek. Megtudhattuk azt is, hogy vidékiek és falusiak vagyunk, egy keresztrejtvényt sem tudunk megfejteni és reggel 10 órakor már részegek vagyunk és agymosottak is

– sorolta, utalva az ellenzék kijelentéseire.

A gomba szerinte stimmelhet, mert ennyi zagyvaságot csak akkor hord össze az ember, ha begombázott. Az is lehet ugyanakkor, teszi hozzá, hogy ez egy stratégia, egy új politikai stratégia, gúnyolódni a többieken.

Emberemlékezet óta nem beszéltek így a magyarokkal. Ha ez stratégia, akkor világszabadalom. Beszélni mindenki tud, de a vezető mindig tudja, mikor hallgasson. Kínos, nem kicsit, nagyon. Még nekünk is az, mert a baloldal, bár olyan amilyen, mégiscsak benne van a nemzetben, mint a balsors a himnuszban

– tette hozzá.

Horn Gyula szerinte forog a sírjában, az SZDSZ-esek zavartan bámulják a cipőjük orrát. Magyarország legkorruttabb kormányának vezetői egy gombaszakértővel kiegészülve pályázik a kormányzásra, mondta.

Ma kezdődött a kampányidőszak

Nem véletlen az évértékelő időzítése: szombaton hivatalosan is megkezdődött szombaton az április 3-ai országgyűlési képviselő-választás és a vele egy napon rendezendő népszavazás kampányidőszaka, és életbe léptek a kampányra vonatkozó szabályok.

Tavaly a megszokott formában elmaradt az évértékelő

Az első évértékelő beszédét 1999-ben, az első miniszterelnöki ciklusa alatt tartotta Orbán Viktor, azóta minden esztendő elején áttekinti az elmúlt évet, illetve ismerteti a következő időszak kormányzati feladatait.

Tavaly a koronavírus-járvány miatt nem volt lehetőség a rendezvény megtartására, ezért a kormányfő a parlamentben a tavaszi ülésszak megnyitójaként mondta el politikai helyzetértékelő beszédét a 2020-as esztendőről.

Olvasói sztorik