Gazdaság

Ötödébe kerülhet, ha turkálóból öltözködünk

Neményi Márton / 24.hu
Neményi Márton / 24.hu

A 800-900 milliárd forintos újruha vásárlásokhoz mérve első pillantásra nem tűnik olyan nagynak a turkálók tere. De ha azt nézzük, hogy a turikban minden sokkal olcsóbb, akkor bizony már az kerekedik ki, hogy darabban (vagy ha jobban tetszik, akkor kilóban) mérve már nem is olyan kevés, amit használt cuccokból magunkra dobálunk – emelte ki a használt ruhás piacról szóló cikkében a Blokkk.com.

Lazán becsülve az arányokat (lekövettek egy pár darabot, mennyi is lehetett hajdanán az új ára anno), tetemes, legalább ötszörös az átlagos különbség a szakportál szerint egy-egy ruha új és használt darabja között. Így viszont a használt ruhás piacról az újakkal összevetve ruháink negyedét-ötödét pakolhatjuk a gardróbba.

A koronavírus persze térdre kényszerítette a turkálókat is, nekik is be kellett zárniuk mindkét boltzáras menetben. 2020 áprilisában 80 százalékot esett a piacok (az újruhás 90 százalékot), és 2021 is nehezen indult. De végül a turipiac igazából ki is kapaszkodott a gödörből 2021 júniusára. Ennek a hónapnak a piaca ugyanis már több is egy hajszállal, mint a járvány előtti azonos időszaké. És különösen a második negyedév 64 százalékos megugrása azt vetíti előre, hogy a későbbiekben nem lesz rest a kedves vásárló ugyanannyit turkálni, mint hajdanán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik