Belföld

Karácsony: Elég sok turkálóból származó ruhám van

„Tudni kell rólam, hogy nekem elég sok turkálóból származó ruhadarabom van, úgyhogy ez igazából nem egy önmagában álló történet” – mondta a HVG-nek adott videóinterjújában Karácsony Gergely főpolgármester és miniszterelnök-jelölt, amikor a nemrégiben közzétett, nagy aktivitást kiváltó ingéről kérdezték.

Karácsony szerint meg kell próbálni tágítani azt, amit ma az emberek a politikának gondolnak, ennek volt egy „érdekes eszköze” a Facebook-bejegyzés. „Engem megdöbbentett, hogy ezzel mennyi lájkot lehet szerezni, (…) a választást viszont nem lájkokkal nyerjük” – jegyezte meg.

Az általa képviselt politikai vonalról  azt mondta, szimbolikus ügyekben kicsit középre húz az ellenzék hatpárti koalíciójához képest, a társadalmi igazságtalanságok mérséklése szempontjából pedig kicsit balra. Kampányában inkább a bizonytalan szavazókra koncentrál, annak ellenére, hogy az előválasztáson az elkötelezett ellenzéki szavazókat kell meggyőzni, két kampányt azonban szerinte nem lehet vinni.

Úgy látja, a magyar állam nem működik, ez mutatkozott meg a rossz járványkezelésben, minek következtében a világon a legtöbben nálunk haltak bele a koronavírusba lakosságarányosan. Szerinte ezért minden felelősség a kormányt terheli, miután az ellenzéket semmilyen döntésbe nem vonták bele. „Mindenkinél okosabb voltak, ha a Fővárosi Önkormányzat bármikor jó szándékú, partneri egyeztetést kezdeményezett, akkor elküldték a francba.”

A Fidesz Gyurcsányra építő kampányáról azt mondta,

12 év teljhatalmú kormányzás után még mindig gyurcsányozni nagyon nagy szegénységi bizonyítvány. (…) A 15 évvel ezelőtti viták az őszödi beszédről csak arra alkalmasak, hogy eltereljék a figyelmet a lényegről.

Kérdésre válaszolva azért ő is beszélt róla, mint mondta, 2006. október 23-án sokkolták az utcán történtek. „A köztársaság nagy drámája, azt gondolom, akkor kezdődött, ennek a jelentőségéről valószínűleg másféleképpen gondolkodunk. De ez már a múlt, nem sok értelmét látom, hogy ezen meditáljunk” – tette hozzá.

Úgy véli, neki van a legtöbb ismerete arról, hogy a hat párt hogy tudna együtt kormányozni, hiszen a fővárosi közgyűlésben ott vannak a képviselőik.

Arra a kérdésre, hogy angol nyelvtudás nélkül lehet-e valaki miniszterelnök 2022-ben, azt mondta:

Ha német kancellár lehetett, akkor talán magyar miniszterelnök is lehet. Ennek a jelentőségét nem túloznám el, nincs olyan tárgyalás, ahová bárki ne tolmáccsal érkezne a biztonság kedvéért. Azt vállalom, hogy frissítem az angol tanulmányaimat.

Nem hiszi, hogy kormányra kerülve kompromisszumot kellene kötnie a fideszes oligarchákkal, mert ha közbeszerzéses pénzcsapokat elzárják, akkor néhány év múlva, amikor apadni kezd a felhalmozott vagyon, a piaci versenyen kell majd helytállniuk.

Ugyanakkor szerinte nem egy politikai bosszúra kell készülni, mert akkor ugyanazt folytatnák, ahol Orbán Viktor abbahagyta. Ehelyett garantálni kell, hogy legyenek olyan nyomozó hatóságok, amelyek lefolytathatják a szükséges vizsgálatokat. „Ebben egy éles fordulatra van szükség. Minden pénz, ami bűncselekmény, törvénysértés, mutyi révén jutott bárkihez, az visszajár. Ebben nincs pardon, de ennek az eszköze a jogállami intézmények helyreállítása.”

Szerinte a kormány minden lépésékből látszik, hogy a hatalom elvesztése egy lehetséges forgatókönyv számára, Orbán pedig úgy fog bekerülni a történelembe, mint aki

2010-ben kapott egy lehetőséget, hogy államférfi legyen, és ehhez képest egy gonosz, korrupt ember lett belőle.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik