Tudomány zöldövezet

11 év után tért haza az olajkatasztrófából kimentett madár

Hazatért az a barna gödény, amelyet 11 éve mentettek ki a Deepwater Horizon olajfúrótorony katasztrófájának helyszínéről – írja a Live Science. Az olajtól elázott pelikánt 2010. június 14-én találták meg, Louisianából Georgiába szállították, ahol meggyógyították, majd szabadon engedték.

Az élőlény közel tíz év után végre megtette az eredeti otthonához vezető 1100 kilométeres utat.

Casey Wright, a Louisianai Hal- és Vadvédelmi Hivatal (LDWF) munkatársa szerint lenyűgöző, hogy az állat visszajutott Georgiába. A szakember volt az, aki megfigyelte, illetve megörökítette a példány Barataria Bay-ben. Az egyedet a jobb lábán lévő jelölés alapján azonosították.

Douglas Sacha / Getty Images

A Deepwater Horizon olajszivárgása 2010. április 20-án kezdődött, a katasztrófában több mint 370 ezer tonna szennyeződés áramlott a Mexikói-öbölbe. Az olaj 87 napon át szivárgott, az esemény során rengeteg élőlény pusztult el, a térség pedig még ma sem heverte ki a történteket. Az Egyesült Államok Hal- és Vadvédelmi Szolgálatának becslése alapján 65-102 ezer madár veszett el a katasztrófában, a begyűjtött mintegy 5 ezer példányból csak 582 életét tudták megmenteni.

Az LDWF-nek korábban sikerült helyreállítani a hazatérő pelikán fészkelőhelyét, a Queen Bess Islandet. A barna gödény, sok más madárfajhoz hasonlóan, előszeretettel keresi fel eredeti otthonát, még ha ehhez sokat is kell repülnie.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik