Belföld

Bukott szcientológus képzés

Nem alkalmazhatók szcientológus módszerek a pedagógus továbbképzésben – döntött Hiller István. Az oktatási tárca vezetője egy április 6-án kiadott engedélyt vont vissza.

Hiller István oktatási és kulturális miniszter visszavonta az Alkalmazott Oktatástan Közép-Európa Oktatási Kht. számára kiadott engedélyt . Az engedély hétfőtől hatályos visszavonása azt jelenti, hogy a pedagógus-továbbképzésben nem használható többé az L. Ron Hubbard nevéhez fűződő Tanulási Technológia program – olvasható a távirati irodához csütörtökön eljuttatott közleményben.


A szaktárca megállapította, hogy “nincs reális esély a programban kidolgozott célok megvalósítására”, mert azokat csak általánosságokban fogalmazták meg. A program által kínált ismeretek pedig nem nyújtanak többet a korábban már engedélyezett pedagógus-továbbképző programoknál – fűzték hozzá.

Tiltakozott az MDF

Az MDF szerdán azt közölte a távirati irodával: elfogadhatatlannak tartja, hogy szcientológus módszerek érvényesüljenek a magyar oktatási rendszerben. A párt felszólította Hiller Istvánt, hogy “haladéktalanul változtassa meg a tárca korábbi döntését, amely a pedagógus-továbbképzésben teret biztosít a több nyugat-európai országban vallásként el nem ismert, nemzetbiztonsági kockázatot is jelentő szektának”.


Emlékeztettek arra is, hogy az OKM április 6-án határozatban biztosította a szcientológus módszereket alkalmazó Alkalmazott Oktatástan Közép-Európa Oktatási Kht.-t a pedagógus-továbbképzési program szakképzési jegyzékébe való felvételről.

Pokorni is belelépett

Az Alkalmazott Oktatástan Alapítvány 2000-ben már tartott továbbképzést, amelyet az oktatási tárca szakértői nyolc hónapon keresztül vizsgáltak, ezután Pokorni Zoltán oktatási miniszter (Fidesz) aláírta a programindítási engedélyt.


A tanfolyamon részt vevő tanárok közül többen az oktatási miniszterhez fordultak, mert az átképzésen megalázó feladatokat kellett végrehajtaniuk. A tárca vezetője ezt követően visszavonta az alapítvány programindítási engedélyét.


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik