Belföld

A dohányzás és a pedagógusnap volt a parlament fő témája

A parlament hétfői ülésén a dohányzás és az egészségügyi reform volt a fő téma a napirend előtti felszólalások alkalmával. Pető Iván Darvas Ivánt méltatta, a Ház egyperces néma felállással emlékezett. Tatai-Tóth András és Hiller István a pedagógusokat köszöntötte. Trianon évfordulójáról alig esett szó.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök nem, Horváth Ágnes viszont felszólalt napirend előtt a parlament hétfői ülésnapján, Takács Albert új rendészeti miniszter eskütételét követően. Az egészségügyi miniszter „Éljünk tovább és egészségesebben!” címmel tartott beszédében elmondta, a magyarok hat évvel kevesebbet élnek, mint az uniós átlag, ráadásul magasabb a betegségben töltött idő száma is. „Ezért van szükség reformra, amely két pilléren nyugszik. Egyrészt nagy az állam felelőssége, koncentrálással jobb minőségű ellátórendszert hozunk létre. De nem szabad elfeledkezni az egyén felelősségéről sem” – mondta Horváth Ágnes. Kiemelte: hazánkban kiemelkedően magas a dohányzás aránya, 19 percenként meghal valaki a cigarettázás következtében. A tüdőrák 95, az összes rákbetegség 35 százalékáért a dohányzás felelős. A miniszter adatai szerint a 16 évesek 18 százaléka már nikotinfüggő, évente 22 milliárd szálat füstölünk el. „Mindenki szabadsága addig terjed, amíg másoknak nem árt” – mondta Horváth Ágnes. Hozzátette: a passzív dohányzás is káros, a nemdohányzók védelme érdekében javasolják a nyilvános zárt helyen a dohányzás megszüntetését, amelyhez képviselőtársai támogatását kérte.

Mikola bízik Takács Albertben

Eörsi Mátyás, az SZDSZ frakcióvezetője támogatásáról biztosította miniszterét, csakúgy mint Vojnik Mária, az MSZP szakpolitikusa. Kiemelte: nem a dohányzás teljes tilalmáról van szó, csupán arra a minimális szintre szorításáról, amely a társadalom számára kedvező.

A Fidesz-frakció részéről Mikola István szólalt fel. Véleménye szerint késő Horváth Ágnes „hangváltása”, felvetése már késő, mert mostanra úgy alakították át az egészségügyi rendszert, hogy rossz, bizalmatlan a közhangulat irányába. A Fidesz szakpolitikusa hangsúlyozta: reméli, Takács Albert miniszterként is kiáll korábbi álláspontja mellett az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) bezárásával kapcsolatban. Az új miniszter ugyanis még ombudsmanként aggályosnak tartotta az OPNI bezárását.

Csáky András, az MDF frakcióvezető-helyettese egyetért Horváth Ágnes felvetésével a dohányzással kapcsolatban, hangsúlyozta ugyanakkor, nem szabad kiemelni egyetlen területet. Ráadásul véleménye szerint nem tesz jót egy ilyen dohányzásellenes programnak, hogy 16 ezer kórházi ágyat szüntettek meg, drágul a gyógyszer, a munkanélküliség növekedése miatt pedig családok százainak egzisztenciája gyengült meg.

Darvas Ivánra és Trianonra is emlékeztek

Pető Iván felszólalásában méltatta a vasárnap elhunyt Darvas Ivánt, akit minden idők egyik legnagyobb magyar színészének nevezett. Emlékeztetett rá, hogy a művész 1990-ben a liberálisok színeiben került be az Országgyűlésbe. Hiller István a kormány nevében fejezte ki részvétét a színész családjának.

Tatai-Tóth András szocialista képviselő és Hiller István oktatási miniszter egyaránt köszöntötte a tanárokat a pedagógus napon. Csak ezt követően kért szót Simicskó István, a KDNP képviselője, aki megemlékezett a trianoni békeszerződés évfordulójáról. Beszédében forszírozta a határon túli magyarok számára a magyar állampolgárság megadását. Egyben bejelentette: Németh Zsolt fideszes képviselővel közösen benyújtottak egy dokumentumot, amelyben azt kezdeményezik, június 4-e legyen a nemzeti összetartozás napja. Hiller István kulturális miniszter kiemelte: érdekünk, hogy minél több olyan környező ország az Európai Unió tagja legyen, ahol magyarok élnek.


A Fidesz kiúzné Kellert a közéletből


“2002-ben mindenki, politikai hovatartozástól függetlenül egyetértett abban, hogy az ország jó állapotban van. Az MSZP-SZDSZ kormány azonban hajtóvadászatot indított mindenki ellen, aki valamilyen formában részt vett a polgári kormányban, vagy segítette annak munkáját. A hajtóvadászat élére Keller Lászlót állították, aki az MSZP-SZDSZ kormány közpénzügyi államtitkára volt” – mondta Szijjártó Péter napirend előtti felszólalásában. A Fidesz szóvivője kiemelte, ártatlanul meggyanúsított emberek sínylették meg a Keller-féle államtitkárság – minf togalmazott – ámokfutását és kényszeres boszorkányüldözését. Konkrét esetként kiemelte, hogy a Fővárosi Bíróság bűncselekmény hiányában jogerősen felmentette az APEH egykori Bűnügyi Igazgatóságának munkatársait, akiket Keller László egy névtelen bejelentés alapján jelentett fel 2002-ben. Az öt évig húzódó eljárás miatt azonban az egyik vádlott időközben öngyilkos lett. “Egyszer Keller László úgy nyilatkozott munkájáról, hogy a lényeg a gyors reagálás. Igaza van: ezek után gyorsan bocsánatot kell kérni, és gyorsan el kell távozni a közéletből!” – mondta Szijjártó Péter.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik