Belföld

Fidesz: adóemelés 2008-ban

A Fidesz szerint a kormány kiigazított konvergenciaprogramja növekvő adóteherrel számol 2008-ban, ami azt jelenti, hogy jövőre még mélyebbre kerül az ország a gazdasági és a szociális válságban.

„Nem látszik a fény az alagút végén, nem közeledünk a vége felé, hanem egyre mélyebbre merülnünk a gazdasági válságban és a szociális válságban” – fogalmazott Navracsics Tibor. A Fidesz frakcióvezetője pénteki lapértesülésekre reagált, amelyek szerint készülőben van a kormány frissített konvergenciaprogramja, amely semmivel sem jósol könnyebb évet 2008-ra és 2009-re.

Navracsics Tibor szerint a kiigazított konvergenciaprogram nem csökkenő vagy stagnáló, hanem növekvő adóteherrel számol. Azaz jövőre még nagyobb lesz a magyar lakosságra nehezedő adóteher, miközben Magyarországon világviszonylatban most is az egyik legmagasabb az adóterhelés. Ezt növeli tovább a kormány, korábbi adócsökkentési ígéretei ellenére, és közben nem tesz semmit ezeknek a nehézségeknek az elkerülésére – fogalmazott a frakcióvezető.

Elemzői vélemények szerint a magyar gazdaság növekedése a két százalékot sem fogja elérni az év végére, amivel nemcsak hogy nem közelítjük az EU átlagát, de még a volt szovjet tagköztársaságként rosszabb helyzetből indult balti államok is lehagyhatják Magyarországot a következő években. Emlékeztetett arra, hogy a kormányprogramban még 3-4 százalékos növekedéssel számolt a kabinet. Nem arról van tehát szó, hogy egy picit félrebecsülte a növekedést, hanem alig a felét tudja teljesíteni a gazdaság a kormányzati előrejelzésnek – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik