Tudomány

Orbán legyőzte a Generálist

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
A mai naptól kezdve Orbán Viktor az, aki Magyarország miniszterelnökeként a legtöbb időt töltötte hivatalában. Tisza Kálmán, a Generális 14 év és 144 napnyi „rekordját” döntötte meg.

Amíg egy ország, nemzet feletti főhatalom születési jog, addig egy uralkodó addig marad a trónján, amíg azt egészségi állapota megengedi – a legtöbbször halálig –, illetve amíg úrrá tud lenni ellenfelein. Ám ha az ember elszámoltatható, bizonyos időközönként a szavazók által is leváltható vezető, már más megvilágításba kerül a bársonyszékben töltött idő.

170 év

Az évszázadokig szabadságáért küzdő Magyarország számára különösen fontos volt az olyan miniszterelnök, aki a választott Országgyűlés felé tartozik elszámolással, a nemzet érdekeit a királlyal szemben is képviseli, ha kell. Az első ilyen személy a később mártírhalált halt Batthyány Lajos volt.

Azóta eltelt több mint 170 év, a kormányt alakító személyek között pedig megtaláljuk a percembereket, diktatúrák bábjait éppúgy, mint a valódi államférfiakat. Hivatali idő hosszát tekintve a történészek bizonyára szétszálaznák a különböző korokat a siker vagy kudarc okát a választási törvényben, külső tényezőkben, uralkodói szándékban keresve, de mi maradjunk inkább a számoknál.

Orbán rekordot döntött

Tisza Kálmán 1875. október 20-ától 1890. március 13-áig összesen 14 évig és 144 napig kormányozta hazánkat, kőkemény stílusáról kapta a Generális melléknevet. Ezzel 130 évig ő volt a legtovább hivatalát viselő magyar miniszterelnök, ráadásul egyhuzamban.

A mai napon azonban Orbán Viktor átvette tőle a vezetést, innentől kezdve ő az az ember, aki eddigi történelmünk során a legtöbb időt töltötte miniszterelnökként.

Még akkor is, ha két részletben, a rekord ugyanis úgy „jön ki”, ha beleszámoljuk az 1998 és 2002 közötti első Orbán-kormányt. Ám Orbán Viktornak hátra van még jó másfél éve, és ha a Fidesznek sikerül 2022-ben is újráznia – márpedig ha a választások „most vasárnap lennének”, akkor sikerülne –, már az egyhuzamban viselt miniszterelnöki tisztség rekordját is elhódítaná.

Egy napig sem

Tisza Kálmán a második helyre csúszott, a dobogó harmadik fokán pedig Lázár György áll, ő 1975. május 15. és 1987. június 25. között foglalta el bársonyszékét. A negyedik gróf Bethlen István 10 évvel és 132 nappal.

A lista végén egyébként Hadik János grófot találjuk, aki 1918. október 30-án vette át a hivatalt Wekerle Sándortól, majd másnap hajnalban, az őszirózsás forradalom hatására le is mondott: kevesebb, mint 24 órán át volt Magyarország miniszterelnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik