Tudomány zöldövezet

A vártnál is gyorsabban olvadnak Grönland gleccserei

Az eddigi legpesszimistább előrejelzéseknél is gyorsabban olvadhat Grönland három legnagyobb gleccsere – írja az MTI. A jégtömegek elég vizet tartalmaznak ahhoz, hogy 1,3 méterrel emeljék meg a világ tengereinek szintjét. Az új tanulmányában a csapat korábbi felvételeket és egyéb adatokat használt fel ahhoz, hogy kiszámítsa, mennyi jeget veszített a Jakobshavn Isbrae, a Kangerlussuaq és a Helheim gleccser a 20. században.

A kutatók kimutatták, hogy a Jakobshavn Isbrae több mint 1,5 billió tonna jeget veszített 1880 és 2012 között, míg a Kangerlussuaq és a Helheim 1,4 billiót, illetve 31 milliárdot 1900 és 2012 között. A szakértők szerint az olvadás több mint 8 milliméterrel növelte globálisan a tengerek szintjét.

Shfaqat Abbas Khan, a dán Műszaki Egyetem kutatója elmondta, hogy a felhasznált adatok közé tartoztak a műholdas megfigyelések előtti időkből származó felvételek, amelyek segítettek a múlt századi jégveszteség megállapításában. „A 19. és 20. századi történelmi mérések fontos információkat tartalmazhatnak, amelyek jelentősen javítják az előrejelzéseket” – mondta az AFP-nek a kutató.

Fotó: RIEGER Bertrand / hemis.fr / hemis.fr / Hemis via AFP

2000-ig a tengerszintek emelkedését az olvadó glecsserek és az óceánok melegedő vízének tágulása okozta. Az elmúlt két évtizedben azonban a világ legnagyobb jégmezői, a grönlandi és az antarktiszi váltak a tengerszint-emelkedés legnagyobb forrásává. Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) kutatóinak előrejelzése alapján 2100-ra mintegy 30-110 centiméterrel emelkedhet a tengerszint az üvegházhatású gázok kibocsátásától függően. Amennyiben semmit sem teszünk a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséért a 21. században, akkor a globális hőmérséklet több mint 3 Celsius-fokkal növekedhet az iparosodás előtti időszakhoz képest. Ezen forgatókönyv alapján a három gleccser olvadása 9,1-14,9 milliméterrel emelné a tengerszintet.

A brit és a dán kutatók tanulmányukban felhívták a figyelmet arra, hogy ez a hőmérsékletnövekedés négyszerese a 20. századiénak, amikor a három gleccser már nyolc milliméterrel növelte a tengerek szintjét.

Alábecsülték a legpesszimistább forgatókönyvet. A jégveszteség háromszor-négyszer nagyobb lehet a korábban becsültnél a három gleccser esetében

– mondta Khan.

A tanulmány készítői arra jutottak, hogy az üvegházhatású gázok folytatódó kibocsátása miatt, az Antarktisz és Grönland jégpáncéljának olvadásával csaknem 40 centiméterrel nőhet meg a világ tengereinek szintje az évszázad végéig.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik