Kultúra

SZFE-dolgozók: Folyamatos fenyegetés és megfélemlítés ér bennünket a kancellár és a rektorhelyettes részéről

Hétfő délután 15 órakor újabb sajtótájékoztatót tartottak a Színház-és Filmművészeti Egyetemet szeptember elején elfoglaló hallgatók, mely az SZFE sztrájkolói közleményének felolvasásával kezdődött. Elhangzott, hogy a Törvényszék október 23-án jogszerűtlennek minősítette a sztrájkot. Ezt azzal indokolták akkor, hogy a szenátus jogköreinek visszaszerzése a fenntartótól nincs összefüggésben a dolgozók gazdasági és szociális érdekeivel.

Ezzel szemben a mi álláspontunk továbbra is az, hogy egy felsőoktatási intézményben a szenátus hatáskörének  terjedelme kulcskérdés. A szenátus gyakorolja ugyanis az egyetem alaptörvényben biztosított jogait

– mondták.

Elhangzott, hogy a szenátuson keresztül tudnak beleszólni az egyetem polgárai a különböző döntésekbe, ami egyértelműen szociális érdek. A sztrájkbizottság másodfokon fellebbezett a határozat ellen, valamint megfogalmaztak egy további sztrájkkövetelést is október 15-én, ami a modellváltás teljes visszafordítását, az egyetem alapítványi fenntartásának megszüntetését célozza.

A modellváltás már olyan jelentőségű kérdés, amelyben a fenntartó nem jogosult dönteni, ezért ezt a sztrájkkövetelésünket magának Magyarország kormányának címeztük. Erre a követelésünkre választ a kormány részéről eddig nem kaptunk

Hozzátették, mindeközben folyamatos fenyegetésekkel és megfélemlítésekkel kell szembenéznie a dolgozóknak a kancellár és a rektorhelyettes részéről. Először a bérükkel fenyegetőztek, hogy nem fizetik ki nekik, ami végül munkajogi szempontból alaptalannak bizonyult, a bért az egyetemnek ki kellett fizetnie. Emellett a kancellár folyamatosan követeli a sztrájkban résztvevők névsorát, de adatvédelmi szempontból ez a követelés is alaptalan. A rektor ráadásul a legnagyobb hirtelenséggel azonnali őszi szünetet jelentett be, kitiltva ezzel a dolgozókat az intézményből, mindezt úgy, hogy a munkajogi előírásoknak nagyrészt nem is tett eleget.

Továbbra is az az álláspontunk, hogy a helyzet tárgyalásos rendezésének az az alapfeltétele, hogy az önmagát az autonómiagaranciák tekintetében illetéktelennek nyilvánító és a tárgyalásokat egyoldalúan megszakító tárgyalópartner helyett az alapítójogokat 2022. január 1-ig gyakorló, ágazati felelős minisztérium, az ITM vezetőjével elkezdhessük az érdemi tárgyalásokat

– mondták, hozzátéve, hogy továbbra is folytatják a sztrájkot.

Bodrogi Gyula az SZFE-ügyről: Ha politikáról szól, akkor azonnal abba kell hagyni a szakmát
Először szólalt fel az SZFE-ügyében, bár szerinte a Nemzet Színészeinek kellett volna legelőször elmodnania a véleményüket.

Előzmények

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, Szarka Gábor nemrég kinevezett kancellár hirtelen, még aznap kezdődő, előrehozott őszi szünetet hirdetett október 16-tól, amit nemrég október 26-ról meghosszabbítottak november 1-ig. Indokként fertőtlenítésre hivatkozott, de célja inkább az volt, hogy az épületeket elhagyják a blokádod fenntartó tanulók, így a kollégiumot is. Ekkor a hallgatók több terem, így az Ódry Színpad visszafoglalását is bejelentették, bár később nem jutottak be mindegyik terembe, miután nem kapták meg a kulcsokat.

Október 23-án az SZFE hallgatói tüntetést tartottak, amelyen sok ezren megjelentek, az Urániától majdnem az Astoriáig állt a sor.

Sok ezren tüntettek az SZFE szabadsága mellett
A Műegyetemtől az Urániához vonultak, ahol beszédek hangzottak el.

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik