Sport koronavírus

Ez lehet minden idők leghektikusabb NB I-es kéziszezonja

Pacsimentes meccsekkel és sűrített programmal rajtol a 2020-2021-es magyar női kézilabda-bajnokság, amely kedden délután a Győri ETO és az Érd egymás elleni mérkőzésével veszi kezdetét.

Az előző, félbeszakadt idény és a nemzetközi kupaindulásokkal való zsonglőrködés (nem az aktuális tabella döntött, hanem a 2018-19-es (!?) végeredmény) nem csupán a játékosok és a klubvezetőt idegeit terhelte meg, de a nézőkét is.

A liga most új ötlettel állt elő (ami később az MKSZ szakmai- és versenybizottsága is jóváhagyott): hogy ne legyen olyan káosz, mint idén tavasszal, a versenynaptár radikális megváltoztatásával 19 fordulót megrendeznek idén a női NB I-ben.

Az első (Győri ETO–Érd mérkőzésre) kedden, az idei utolsóra pedig december 30-án kerül sor. A további játéknapokról az MKSZ és a liga októberi egyeztetésein döntenek.

Ez persze segítheti a válogatott felkészülését is, a legoptimistább és legoptimálisabb, azaz koronavírus-mentes esetben tavasszal már olimpiai selejtezők, nyáron pedig a tokiói szereplés várhat a nemzeti csapatra.

Nagy László koronavírusos lett a Kiel elleni búcsúmeccs előtt
A sportigazgató pozitív tesztje miatt maradt el a Veszprém szombati meccse.

Ugyanakkor a rendszer sérülékeny, elég, ha csak arra gondolunk, hogy a hétvégén Nagy László sportigazgató pozitív tesztje miatt a Veszprém-Kiel mérkőzés is elmaradt. Márpedig elég nehéz lesz száz százalékig megakadályozni, hogy minden csapat minden tagja egészséges maradjon.

Főleg, ha ezt még az MKSZ-nek sikerült megoldania: a szövetség hivatalos honlapján megjelent pénteki hír szerint ugyanis

az egyik munkatárs Covid-tesztje pozitív eredményt hozott, így további intézkedésig az MKSZ otthoni munkavégzésre áll át.

Lázmérés, maszkhasználat, plexifal

A szövetség új egészségügyi protokollt vezetett be, amely alapján a szurkolók beengedése lázméréssel történik (csak a 37,5 Celsius-fok testhőmérséklet alattiak léphetnek be a csarnokba – kézfertőtlenítéssel és kötelező maszkhasználattal). A nézőket minimum 2 méteres távolságra kell tartani a pályahatároló vonalaktól, ahol ez nem megoldható, a nézőtéri szektorok megfelelő számú sorát üresen kell hagyni.

Kisebb távolságnál minimum másfél méter magas plexifalat kell felszerelni.

A mérkőzés hivatalos résztvevői és a nézők közötti fizikai kontaktus nem megengedett, így a meccsek utáni pacsizás is tilos.

Három nagyágyú harcol az érmekért

Hogy mi várható a bajnokságban? Afelől semmi kétség, hogy a Győri Audi ETO KC, a Ferencváros és a Siófok KC versenyfutása várható ismét.

A győriektől visszavonult Kiss Éva, Kari Aalvik Grimsbö és Katarina Bulatovic, valamint távozott Jana Knedlikova (Vipers), érkezett viszont két kapus, a francia Laura Glauser (Metz) és a norvég Silje Solberg (Siófok), illetve a jobbszélső Lukács Viktória (FTC).

A ferencvárosiaknál komoly mozgás történt, Lukács mellett távozott Danick Snelder (Siófok), Hornyák Dóra, Bánfai Kira (mindkettő Debrecen), Szemerey Zsófia (Mosonmagyaróvár), Debreczeni-Klivinyi Kinga (Dunaújváros) és Emily Christensen (Molde). Érkezett viszont Alicia Stolle, Emily Bölk (mindkettő Thüringer HC), Kisfaludy Anett, Janurik Kinga (mindkettő Érd), Julia Behnke (Rosztov-Don), Angela Malestein (Bietigheim) és Kovács Anett (Békéscsaba).

Nagyon elverte a Fradi a Győrt a bajnoki főpróbán
Elsőrangúan védekezett Elek Gábor csapata.

A Győr és a Ferencváros a felkészülési időszakban kétszer is megmérkőzött egymással: előbb 34-31-re a Bajnokok Ligája címvédője győzött, majd az FTC 24-16-ra visszavágott.

A Siófokot a Moldéba szerződő Tor Odvar Moen után immáron Bent Dahl irányítja, Silje Solberg már említett győri távozása mellett Andjela Janjusevic (Gloria Buzau) és Kjerstin Solas (Bayaasen) sem maradt. Érkezett viszont két holland világbajnok, Laura van der Heijden (Bietigheim) és Snelder, mellettük a német kapus Dinah Eckerle (Bietigheim), a francia Tamara Horacek (Paris 92), illetve két magyar, Kiss Nikolett és Tóth Gabriella (mindkettő Érd) számít erősítésnek.

A csapat a felkészülés során Győrben is pályára lépett, és 29-27-re kikapott, azonban minden más meccsét megnyerte.

A lebonyolítás változatlan

A 14 csapat körmérkőzéses rendszerben játszik 26 fordulót, így alakul ki a végső sorrend, rájátszás ezúttal sem lesz.

Jelen állás szerint Dániában nem lesz női kézi Európa-bajnokság
Legalábbis ezt mondta Per Bertelsen, a dán szövetség elnöke száz nappal a rajt előtt.

Jelen állás szerint november 22. és december 30. között szünetel a bajnokság a norvég-dán közös rendezésű Európa-bajnokság miatt, ám a torna megrendezése a koronavírus-járvány miatt egyre bizonytalanabb.

Az NB I heti programja

Szeptember 1. kedd
18.00: Győri ETO – Érd

 

Szeptember 4., péntek
18.00: DVSC – Mosonmagyaróvár
18.00: Győri ETO – Kisvárda
18.00: Boglári Akadémia-SZISE – Békéscsaba
18.00: Dunaújváros – Szombathely

 

Szeptember 5. szombat
16.30: FTC – Vác
18.00: MTK – Alba Fehérvár
18.15: Siófok – Érd

Kiemelt fotó: Fradi.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik