Tudomány zöldövezet

Meddig melegedhet még a bolygó?

Egy új tanulmányban Steven Sherwood, az Új-Dél-Walesi Egyetem munkatársa és kollégái azt mérték fel, hogy mennyire érzékeny a földi klíma – írja a ScienceAlert. A kutatók biztosak benne, hogy bolygónk az üvegházgázok szintjének növekedése miatt melegedik, az 1950-es évek óta 0,8 Celsius-fokkal nőtt az átlaghőmérséklet. Igen valószínű, hogy a folyamat hátterében az emberi tevékenység áll.

Az, hogy a jövőben meddig melegedhet még a Föld, kérdéses. Az egyik legnagyobb bizonytalanságot az jelenti, hogy a politikai és gazdasági környezet hatására miként alakul majd a szén-dioxid-kibocsátás az elkövetkező évtizedekben. További kérdés, hogy bolygónk klímája mennyire is érzékeny az üvegházgázra. Utóbbit egyensúlyi érzékenységnek nevezik, ez a tartós szén-dioxid-szint megduplázódásával járó hőmérséklet-növekedést jelenti.

Kép: Getty Images

Eddig a kutatók ennek értékét 1,5-4,5 Celsius-fokra becsülték, Sherwoodék szerint azonban 2,6-3,9 Celsius-fok között mozoghat. A számítások alapján az iparosodás előtti időkhöz képest nagyjából 2070-re fog megduplázódni a szén-dioxid légköri koncentrációja, az egyensúlyi érzékenység azonban viszonylag lassan áll be.

A legvalószínűbb kibocsátási modellek és a pontosított egyensúlyi érzékenység alapján

2100-ig 2-3 Celsius-fokos felmelegedést tapasztalhatunk.

Sherwoodék úgy vélik, hogy a legpesszimistább és a legoptimistább klímaváltozási forgatókönyvek nem valószínűek. A szakértők szerint szinte lehetetlen lesz 1,5 Celsius-fok alatt tartani a felmelegedést, ennek ellenére drámaian csökkentenünk kell a kibocsátást, ha hosszú távon meg akarjuk fékezni az éghajlatváltozást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik