Forma-1

Hamilton nagyon simán nyerte a Spanyol Nagydíjat, de Vettel lett a nap hőse

Lewis Hamilton pályafutása 88. futamgyőzelmét aratta, amikor megnyerte a Forma-1-es Spanyol Nagydíjat.

Azt lehetett tudni, hogy a rajtnak komoly jelentősége lesz, mivel az utolsó tizenkilenc Spanyol Nagydíjon tizenötször az nyert, aki az élről indult, és a verseny történetében mindössze háromszor fordult elő, hogy olyan pilóta győzött, aki nem az első sorból rajtolt.

Most Hamilton simán eljött, mögötte volt inkább tülekedés, Valtteri Bottas beragadt, amit Max Verstappen és Lance Stroll is kihasznált, utóbbi a szélárnyékból kibújva tréfálta meg az első kanyarban belső íven a Mercedes finn versenyzőjét.

Bottas nem hagyta magát, és később a DRS segítségével megelőzte Strollt, majd elkezdett közelíteni Verstappenhez.

Az élen Hamilton a gumijaira vigyázva autózott, aztán odalépett, és a verseny egyharmadánál nyolc másodperc volt az előnye Verstappen előtt, akik többször is kifakadt, mert nem értette, miért nem hívja ki a Red Bull kerékcserére. Ez végül a 22. körben történt meg, majd egy körrel később Hamilton és Bottas is követte a példáját, ezután a címvédő előnye négy másodperc volt a holland, és majdnem hat másodperc a finn előtt.

Elöl nem történt semmi izgalmas, hátrébb viszont nagy csata folyt a pontszerző helyekért, a két Racing Point, Stroll és Sergio Pérez egymást gyűrte, a két Ferrari viszont nem volt bent az első tízben. A 37. körben Charles Leclerc alatt állt meg a Ferrari, és bár el tudott indulni újra, de bement a bokszba, és ezzel véget is ért számára a verseny.

A 37. kör hozott még egy említésre méltó eseményt, Kimi Räikkönen ugyanis a kör befejezésével elmondhatta, hogy F1-pályafutása során 83 846 kilométert tett meg, és ezzel Fernando Alonsót megelőzve ő lett az új csúcstartó.

https://twitter.com/F1/status/1295000160951513088

20 körrel a vége előtt Hamillton majdnem 15 másodperccel vezetett Bottas előtt, Verstappen pedig a második bokszkiállása miatt a harmadik helyre csúszott vissza. A Mercedes is berendelte Hamiltont és Bottast, így visszaállt az alapállapot, az angol pilótát Verstappen és Bottas követte, és az volt a kérdés az utolsó 15 körre, hogy összejön-e a kettős győzelem a Mercedeseknek.

A negyedik helyen autózó Pérez számára izgalmas színezetet adott az utolsó köröknek, hogy a kék zászló figyelmen kívül hagyása miatt 5 másodperces büntetést kapott. A Ferraritól az idény végén távozó Sebastian Vettel úgy döntött, hogy megpróbálja egy bokszkiállással letudni a futamot, mert csak így maradt az esélye a pontszerzésre, és bár az olasz csapathoz a helyére érkező Carlos Sainz megelőzte, a hetedik helyet őrizte a négyszeres világbajnok.

Hamilton az élen zavartalanul száguldott, sorra körözte le a többieket, csak Verstappennek és Bottasnak nem adott egy kört. Bottasnak már nem volt esélye a második hely megszerzésére, így kihívták még egyszer a bokszba új gumikért, hátha meg tudja futni a pluszpontot érő leggyorsabb kört.

Hamilton nagyon simán nyerte meg a futamot, így zsinórban negyedszer, összesen ötödször lett a Spanyol Nagydíj legjobbja. Verstappen és Bottas végzett még a dobogón, utóbbinak végül összejött a leggyorsabb kör. Vettel is örülhetett, mivel megtartotta a hetedik helyet, a szurkolók meg is választották a nap versenyzőjének.

A pontszerzők közé még Stroll, Pérez, Sainz, Alexander Albon, Pierre Gasly és Lando Norris tartozott.

Infografika: Sofascore

Hamilton 156. alkalommal végzett dobogós helyen, ezzel immár egyedül csúcstartó ebben a kategóriában. A vb két hét múlva Belgiumban folytatódik.

A vb-pontversenyek állása 6 futam után:

 versenyzők:
1. Hamilton 132 pont
2. Verstappen 95
3. Bottas 89
4. Charles Leclerc (monacói, Ferrari) 45
5. Stroll 40
6. Albon 40
7. Norris 39
8. Pérez 32
9. Sainz 23
10. Daniel Ricciardo (ausztrál, Renault) 20
11. Vettel 16
12. Esteban Ocon (francia, Renault) 16
13. Gasly 14
14. Nico Hülkenberg (német, Racing Point) 6
15. Antonio Giovinazzi (olasz, Alfa Romeo) 2
16. Danyiil Kvjat (orosz, Alpha Tauri) 2
17. Kevin Magnussen (dán, Haas) 1

 

csapatok:
1. Mercedes 221 pont
2. Red Bull 135
3. Racing Point 63
4. McLaren 62
5. Ferrari 61
6. Renault 36
7. Alpha Tauri 16
8. Alfa Romeo 2
9. Haas 1
A Racing Pointtól 15 pont büntetés miatt levonva.

Kiemelt kép: Josep LAGO / POOL / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik