Közélet

Hack Péter: Németh Sándor nem kötött politikai alkut Semjénnel

A diakónus állítja, a kormány még csak utalást sem tett arra, hogy lenne bármilyen politikai elvárása a Hit Gyülekezete felé.

A Népszava annak járt utána, mi minden változott azóta, hogy a  Hit Gyülekezete és az SZDSZ nagy csatákat vívott a jobboldallal, magával Semjén Zsolttal is, aki a minap új szerződést kötött Németh Sándor vezető lelkésszel. A ceremónián ott volt az egykori liberális politikus, Hack Péter diakónus is, aki azt  mondta, jó érzés volt találkozni az egykori „nagy ellenféllel”.

Hack Péter: Semjén után marad a puszta és 1984
A professzor szerint körbezárulnak a szabadságjogokat korlátozó lépések.

Szerinte a sokáig nagyon ellenséges jobboldal bizonyságát adta, hogy végképp  megváltozott a véleménye.

Az Orbán-kormány felismerte, a Hit Gyülekezete tartósan jelen van a társadalomban, beágyazottsága komoly, fontosak nemzetközi kapcsolatai az országnak.

Hack emlékeztetett rá, 2011-ben a fideszes többségű parlament új vallásügyi törvénye őket is az úgynevezett „bevett egyházak” közé sorolta. A megállapodás azóta napirenden volt. A gyülekezet csak  olyan közfeladatok után kap költségvetési támogatást, amelyeket állami, önkormányzati intézményeknek kellene ellátniuk.

Hitéleti támogatásra – a minden egyháznak járó egyszázalékos adófelajánlásokat kivéve – a Hit Gyülekezete nem tart igényt, mert a kormánytól eltérően az önfenntartó modell híve, mert így derülhet ki, melyik felekezetre van valós igény. Náluk alapelv, hogy lelkészeiket ne az állam, hanem az adott közösség tartsa el.

Hack szerint ennél fontosabb, hogy a kormány tiszteletben tartja az egyházi autonómiát. A kérdésre, hogy mostantól a gyülekezet a Fidesz deklarált szövetségesének tekinthető-e, azt válaszolta, hogy

ez nem politikai megállapodás, nem politikai alku.

Szerinte a kormány a közfeladatokat ellátó egyházakkal köt megállapodást. A felvetésre, hogy ehhez képest Iványi Gábor Magyarországi Evangéliumi Testvérközössége mégsem kapta vissza egyházi státuszát, azt mondta, reméli erre is lehetőség lesz.

Vannak kérdések (élet és család védelme, a konzervatív értékek tisztelete), amelyekben álláspontjuk közel áll a Fideszéhez, míg az egyházi finanszírozásban mást képviselnek. Ennek azonban nincs jelentősége a megállapodás szempontjából. Hack Péter az összes előkészítő tárgyaláson jelen volt, és állítja, a kormány még csak utalást sem tett arra, hogy lenne bármilyen politikai elvárása a Hit Gyülekezete felé.

Emberöltőkre szóló szerződést kötött a kormány a Hit Gyülekezetével
Németh Sándor és Semjén egymás kezébe csaptak.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik