Nagyvilág

Karácsony: Trzaskowski elhozta a reményt a magyar demokratáknak is

A szavazatok csaknem teljes feldolgozottsága mellett minimális előnnyel nyerte meg a lengyelországi elnökválasztást a jelenlegi elnök, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt jelöltje, Andrzej Duda. A politikus a szavazatok 51,2 százalékát szerezte meg, míg kihívója, a Polgári Platform (PO) által vezetett koalíció jelöltje, Rafal Trzaskowski a voksok 48,8 százalékát szerezte meg.

Karácsony Gergely főpolgármester Facebook-oldalán arról ír, hogy nagyon szorítottam barátja, Rafał Trzaskowski sikeréért.

Ha most nem is sikerült beteljesítenie a reményt, mégis elhozta azt sok lengyel demokrata és európai – így magyar – demokrata számára is. Bebizonyította, hogy a magyarhoz hasonlóan nehezített pályán, államilag finanszírozott lejáratókampány és irtózatos ellenszél dacára elvszerű és dinamikus kampánnyal a demokrácia, a tolerancia és a jogállam hívei közös táborba szervezhetők. A választást minimális különbséggel elveszteni látszik ugyan, de a fiatal Lengyelországot, vagyis a jövőt alighanem megnyerte. Emelem a kalapom előtte

— fogalmaz Budapest főpolgármestere, aki hozzátette:

bár Rafal bizonyította, hogy másra, többre is hívatott, nekem öröm az ürömben, hogy Varsó főpolgármestereként tovább folytathatom vele a megkezdett együttműködést a városaink európai, demokratikus és zöld jövőjéért.

Hiába győzött a lengyel kormánypárt, kiderült, hogy mégsem verhetetlen az illiberalizmus
Ezt a győzelmet nehéz lesz győzelemként eladni, hiszen pár hónapja még úgy volt, hogy a kormánypárt jelöltje agyonveri az ellenzékét.

Kiemelt kép: Karácsony Gergely Facebook-oldala/Havran Zoltán

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik