Belföld

Karácsony Gergely nem lesz Orbán kihívója

„Nem indulok az előválasztáson. A jelenlegi megbízatásommal óriási feladatot kaptam, és Budapestre szeretnék koncentrálni” – ezt mondta Karácsony Gergely a balkaninsight.com-nak, a nyilatkozatot az Azonnali.hu idézte. A főpolgármester szerint ugyanakkor nincs más út az ellenzék előtt, mint előválasztást tartani a miniszterelnök-jelölt személyéről, mint ahogyan őt is így választották meg a főpolgármester-jelölti szerepre.

„Nézzünk szembe a dologgal: az ellenzék egyetlen sikersztorija a 2019-es önkormányzati választás volt” – magyarázta Karácsony.

A kérdés azért is aktuális, mert vasárnap tartják a lengyel elnökválasztás második fordulóját, ahol a Fidesszel sok rokonságot mutató jobboldali kormánypárt jelöltje, a hivatalban lévő elnök, Andrzej Duda kihívója Varsó liberális-konzervatív főpolgármestere, Rafal Trzaskowski.

Karácsony néhány napja az ATV-ben arról beszélt, „128-szor megüzenték nekem különböző fideszes fürkészek és portyázók, hogy vonuljak ki a belpolitikából, mondjam azt, hogy nem akarok indulni a választáson, és akkor minden rendben lesz”. Magyarán a főpolgármester arra utalt: ha nem lesz miniszterelnök-jelölt 2022-ben, akkor Budapest vezetése több jóindulatra számíthat a kormánytól. És bár akkor is megjegyezte, hogy a főpolgármesteri poszton kívül nincsenek ambíciói, hozzátette, abszurd, hogy ezen múlik a város jövője.

A hazai politikusok közül eddig Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester közölte, hogy elindulna a miniszterelnök-jelölti pozícióért egy előválasztáson.

Kiemelt kép: Mohos Márton / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik