Belföld

Elítélhető a titoksértő újságíró

Törvénymódosítás kell ahhoz, hogy titoksértés miatt ne indulhasson büntetőeljárás újságírók ellen – válaszolta a Legfelsőbb Bíróság (LB) elnöke a Magyar Újságírók Szövetsége (MÚOSZ) Etikai Bizottságának levelére hétfőn.

Halák László, az etikai bizottság elnöke a napokban azt kérte a főbírótól: az LB adjon ki irányelvet, elvi döntést, annak érdekében, hogy a bíróságok az újságírók ellen titoksértés miatt indult eljárásokban hivatalból vizsgálják a társadalomra veszélyesség hiányát mint büntethetőséget kizáró okot. Annak kapcsán, hogy az utóbbi időben többször is indult büntetőeljárás újságírók ellen különböző titoksértési ügyekben, az etikai bizottság többek között arra hívta fel a figyelmet, hogy az újságírót a sajtótörvény kötelezi a nyilvánosság szolgálatára.

Lomnici Zoltán legfelsőbb bírósági elnök hétfői, MTI-hez is eljuttatott válaszlevelében úgy fogalmazott: „Ahhoz, hogy a Magyar Újságírók Szövetsége Etikai Bizottsága javaslatának megfelelően az újságírók ellen titoksértés miatt ne indulhasson büntetőeljárás, törvénymódosítás szükséges, erről azonban csak az Országgyűlés határozhat.” A főbíró rendkívül fontos, védendő értéknek tartja a magyar alkotmányban is rögzített sajtószabadságot.

Lomnici Zoltán a MÚOSZ levele alapján megvizsgálta a bírósági gyakorlatot, és megállapította, hogy a bíróságok minden államtitok, hivatali titok, illetve magántitok megsértése miatt indult bűntetőügyben „körültekintően vizsgálták a cselekmény társadalomra veszélyességét, és a vád alá vont újságíró bűnösségének alanyi fokát. Ezek alapján az eljárás alá vont újságírókat általában vagy felmentették a bűncselekmény vádja alól, vagy enyhébb szankcióval, intézkedéssel zárták le az ügyet”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik