Belföld

Sólyom visszaküldte a pártingatlanokról szóló törvényt

Sólyom László köztársasági elnök megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek a pártok államiingatlan-használatáról szóló törvényt.

A köztársasági elnök december 30-án levélben tudatta Szili Katalinnal, az Országgyűlés elnökével, hogy megfontolásra visszaküldi az Országgyűlésnek az állam tulajdonában álló ingatlanokon pártok számára biztosított ingyenes ingatlanhasználat megszüntetéséről szóló törvényt.

A törvény a bizonyos politikai pártok rendelkezésére álló ingyenes ingatlanhasználatot szünteti meg, ugyanakkor a használt ingatlanokra bérleti szerződés megkötését teszi lehetővé. Egyúttal az így kibérelt ingatlanra vételi jogot enged a pártoknak, 15 éves részletfizetési kedvezménnyel, illetve bizonyos esetekben árengedménnyel. Jelenleg az 1998-ban országos listát állított és 2000-ben képviselőcsoporttal bíró pártok használnak ingyenesen ingatlant, és válnak a jelen törvénnyel jogosulttá a kedvezményes – lakott állapotban történő – vásárlásra. A kihirdetésre megküldött törvény egyszeri alkalomra szól, nem rendelkezik a később az Országgyűlésbe jutó pártokról.

A köztársasági elnök álláspontja szerint a pártok egyenlő versenyhelyzete alapvető feltétele a demokráciának, és egyúttal a demokratikus többpártrendszer megújulási képességének. Ez különösen igaz a pártok állami anyagi támogatására vonatkozó jogi szabályozásra. A törvény egy a pártok esélyegyenlőségét biztosító, elvileg minden párt számára elérhető, nyitott szabályozást szüntet meg, és az eddigi feltételes és határozott célhoz kötött juttatás helyett egyszeri, végleges anyagi támogatásban részesíti a kedvezményezett pártokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik