Tudomány koronavírus

Ikerkísérletekkel vizsgálták, mennyit számít a genetika a koronavírus-fertőzésben

A King’s College London kutatói azt elemezték, hogy ikrek között milyen eltérések mutatkoznak a koronavírus-fertőzés terén. A kutatáshoz 2633 egypetéjű és kétpetéjű iker adatait elemezték, akik használták az egyetem Covid-19 Symptom Tracker applikációját. A tanulmányt egyelőre még nem fogadta el független kutatókból álló testület (nem peer-reviewed), de már megtalálható a medRxiv preprint szerveren – írja az IFL Science.

Kép: Getty Images

Az előzetes eredmények azt mutatják, hogy a koronavírusos fertőzés tüneteinek nagyjából fele genetikára vezethető vissza. Az olyan fontos és gyakori tünetek, mint a láz, a fáradékonyság, a nehéz légzés, a hasmenés vagy az ízlelés és szaglás elvesztése, nagyban függenek az emberek génjeitől. Környezeti faktorok határozzák meg inkább a köhögést, a légzési nehézségeket, a rekedtséget és a hasi fájdalmakat.

Ezek az eredmények megmagyarázhatják, hogy egyes embereket miért érint rosszabbul a koronavírus-fertőzés, míg mások enyhébb tünetekkel ússzák meg a betegséget.

A 2600 ikert a TwinsUK kutatási adatbázisból találták a szakértők, azért volt fontos egypetéjű ikreket találni, mert 100 százalékban megegyeznek a génjeik, a kétpetéjűeknek pedig csak 50 százalékos az egyezés, mint a sima testvéreknél.

A szakértők szerint ez bizonyítja azt, hogy a koronavírus betegség nem kizárólag azon múlik, hogy valaki milyen környezetben él, vagy kikkel érintkezik, hanem a genetika is szerepet játszik benne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik