Tudomány koronavírus

A koronavírus-karantén miatt már szabad szemmel is látható, mennyi állat él a velencei lagúnákban

Delfin ugyan még mindig nincs, van viszont rengeteg rákféle, medúza, kagylók, és gyönyörű, színes hínárok a velencei lagúnákban. Andrea Mangoni zoológus szerint ez az élővilág mindig is ott volt a koszos, felkavart vizekben, legfeljebb eddig nem láttuk – írja a Phys.org.

Mangoni volt az, akinek a velencei lagúnákban úszkáló medúzáról készített videója nagyot ment a közösségi médiában. A zoológus arra hívja fel a figyelmet, hogy mióta márciusban bevezették az olaszországi karantént, a turisták eltűntek a városból, és a hajók sem szennyezik a vizeket, ezért van, amikor 50-60 centiméterre is lelátni. Sokan nem gondolták volna, hogy ilyen sok állat él a lagúnákban.

Mangoni húsz éve dolgozik Velencében, de még soha nem látta ilyen tisztának a vizeket.

Marco Sigovini, a Velencei Tengeri Tudományok Intézetének kutatója szerint az elmúlt években még nőtt is a medúzák száma a velencei kanálisokban és a város környékén. Amikor nagyobb a forgalom a lagúnákban, a medúzák nagy része valószínűleg elpusztul – most azonban egyre több van belőlük, és szabad szemmel is láthatók.

A kutatók azonban úgy gondolják, hogy hosszú távon nem fog sok minden változni, és a karantén vége után visszaállnak a korábbi állapotok. A tisztább vizek pedig nem is jelentik azt, hogy kevesebb a szennyeződés – egyszerűen nem veri fel a forgalom a vizet annyira.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik