Tudomány koronavírus

Gyomorégésre használt gyógyszert tesztelnek a koronavírus ellen

23 New York-i kórházban tesztelnek egy gyomorégés ellen gyakran használt gyógyszert, a famotidint – írja a CNN. A famotidin csökkenti a gyomorsav elválasztását, és ezt gyakran használják peptikus fekélybetegség és a gastrooesophagealis refluxbetegség kezelésére.

Egyelőre 187 ember jelentkezett a kutatásra, de a szakértők 1200-ra számítanak legalább. Ha az eredmények jók lesznek, az nagyon megdobhatná a kezelések sikerességét, hiszen a famotidin olcsó, könnyen beszerezhető szer. „A történelem során sokszor láttunk már olyat, hogy egy adott dologra kifejlesztett gyógyszernek hatása volt egy másik betegségre is” – nyilatkozta a CNN-nek Dr. Kevin Tracey, a Northwell Health egészségügyi központ kutatóorvosa.

A szakértő figyelmeztet: könnyen lehet, hogy a gyógyszer mégsem lesz hatásos, ezért meg kell várni a klinikai kutatás eredményét, hogy biztosat tudjunk mondani. Arra sem biztat senkit, hogy otthon szedjen famotidint, ha koronavírusos tünetei vannak, a kutatásban részvevők ugyanis mintegy kilencszer annyi adagot kapnak a szerből, mint amennyit biztonságosan otthon be lehet szedni.

Kép: Paul Hennessy/NurPhoto

A gyógyszer egyébként úgy került szóba, hogy Kínában észrevették: az alacsonyabb jövedelmű emberek gyakran jobban bírják a betegséget, mint a gazdagabbak. A különbséget a famotidinben találták meg: a refluxtól, gyomorégéstől szenvedő szegényebbek ezt használták, a gazdagabbak pedig egy drágább gyógyszert.

Ezt támasztotta alá a floridai Alchem Laboratories kutatása is, amelynek matematikai modelljei a famotidint hozták ki az egyik legígéretesebb olyan, már létező gyógyszernek, ami hatásos lehet a koronavírus ellen. Az első elképzelések szerint

a famodtidin szerkezete meggátolhatja a vírus szaporodását. 

A New York-i kutatók azt is megjegyezték, hogy a kutatásban szereplők egyelőre hidroxiklorokint is kapnak – ez az a szer, amit Donald Trump is nagyon ajánlgatott, egészen addig, amíg ki nem derült, hogy többet árt, mint használ. Az orvosok most felülvizsgálják azt, hogy a klorokin használata biztonságos, sőt, szükséges-e, és eszerint változtatnak majd a gyógyszerkoktélon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik