Tudomány koronavírus

Koronavírus: ezekből az anyagokból érdemes maszkot csinálni

Egyre kevesebb maszkot lehet kapni a boltokban, és amik maradtak, azok is aranyáron kelnek el – nem csoda, ha egyre többen vállalkoznak arra, hogy inkább majd maguknak varrnak otthon néhányat, hogy legyen miben boltba menni, esetleg közlekedni. Egy friss kutatás most megvizsgálta, milyen anyagok nyújtanak nagyobb védelmet, és milyenekből érdemes ilyen maszkokat készíteni – írja a Science Alert.

Koronavírus: mindenkinek érdemes maszkot hordani
Összességében elmondható, hogy a maszkok – sőt, akár egy sűrű szövésű sál is – valamennyire csökkentik a fertőzés veszélyét.

Az Argonne Nemzeti Laboratórium és a Chicagói Egyetem közös kutatása arra kereste a választ, hogy milyen anyagoknak van a legjobb mechanikai és elektrosztatikus szűrési tulajdonságuk. Az eredmény annyira nem meglepő: az a legjobb megoldás, ha valaki

többfajta anyagot használ rétegesen, de a rosszul felhelyezett maszk még így hatástalan marad.

A szakértők olyan teljesen hétköznapi anyagokat vizsgáltak, mint a pamut, selyem, sifon, flanel, különféle szintetikus anyagok, valamint ezek kombinációi. A magas szálszámú pamut volt a leghatékonyabb a fizikai védekezésben, elektrosztatikus szűrésben pedig a poliészter volt a nyerő. A leghatékonyabb azonban tényleg az, ha különböző anyagokat egymásra rétegez az ember.

Videó mutatja meg, miként szűr egy maszk
A szakértők a beszéd során felszabaduló cseppeket vizsgálták.

A kutatók egészen nagy, 10 nanométeres részecskéktől kezdve a kisebb, 10 mikrométeres részecskéket is vizsgálták. A koronavírus nagyjából 80-120 nanométer átmérőjű. Egyelőre még az sem biztos, hogy az apró, aeroszol-részecskékre tapadt vírusok képesek-e fertőzni, de ha igen, akkor egy kombinált maszkkal benn lehet őket tartani az anyagok között.

Kép: AFP

A kutatók szerint a „hibrid”, vagyis több, különböző rétegből álló maszkok azért lehetnek a legjobbak, mert kombinálják a mechanikai és elektrosztatikus védelmet. Ha azonban nem megfelelően használjuk ezeket a maszkokat, vagy lyukassá válnak, drámaian lecsökken a védelmi hatásuk: akár 60 százalékot is veszíthetnek a biztonságosságukból.

A kutatók az ACS Nano tudományos folyóiratban jelentették meg az eredményeiket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik