Közélet koronavírus

Ez a történet is megmutatja, miért fontos a járvány fékezése

Szegedi olvasónk arról számolt be, hogy zökkenőmentesen zajlott a koronavírus-tesztje. A járvány kezdete óta túlterhelt budapesti kórházakban nem így néz ki az eljárás.

Olvasva egyik olvasójuk levelét a kedvezőtlen tesztelési eljárásról, én egy pozitív (már amennyiben ilyen esetben lehet valami jó is) eljárásban részesültem a tesztelés során

– írta meg nekünk Klaudia, arra a cikkünkre reagálva, ami arról szólt, hogy múlt héten olvasónk elég sok kellemetlenséget tapasztalt koronavírus-tesztelése alkalmával: a mentő lassan ért ki hozzá, más betegekkel együtt vitte be, a Szent László Kórházban nem különítették el, a tesztjéről pedig sokáig nem derült ki számára az eredmény. Úgy kellett hazajutnia valahogy, hogy nem tudta, fertőzött-e-

A hat óra alatt kiérő mentő csak a kezdet volt – így zajlott egy koronavírus-tesztelés
Olvasónk elmesélte, mi történt vele, miután jelezte a háziorvosának, hogy koronavírus-fertőzésre gyanakszik.

Sokat számít, hány embert kell tesztelni

Klaudia ezzel szemben egy korrekt eljárásról írt nekünk, ami arra is rávilágít, hogy mennyire fontos a járvány lelassításaFeri Budapesten, a koronavírus első magyarországi megjelenési helyén leterheltebb egészségügyi rendszerben kényszerült tesztelésre, Klaudia viszont Szegeden, egy kevésbé fertőzött városban teszteltetett a múlt héten. (Ezt persze csak a hírek alapján tippelhetjük, mivel hivatalosan nem közölnek területi adatokat Magyarországon a koronavírus-fertőzöttségről.)

Azóta Szegeden is felpörögtek az események: a város egyetemének rektora, Rovó László ugyanis sítúrájáról hazatérve nem tartotta a karantént, sőt, még operált is, majd kiderült, hogy koronavírusos. A rektor felelőtlenségének következtében legalább hat egészségügyi dolgozó fertőződött meg, és önkéntes karanténba vonult miatta Trócsányi László volt igazságügyminiszter, illetve B. Nagy László fideszes országgyűlési képviselő is, noha ő hétfőn bement szavazni a parlamentbe a felhatalmazási törvény sürgősségi eljárásáról.

Szegeden ezzel együtt is kevesebb lehet a fertőzött, mint a fővárosban, múlt héten pedig még ennyi szegedi koronavírusos történésről sem hallottunk, amit alátámaszt Klaudia története is.

A szegedi eljárás sokkal jobban hasonlít a magánrendelésben elvégeztetett tesztelésekre, de míg előbbi ingyenes, utóbbiért komolyabb összeget is elkérhetnek: Gergő nevű olvasónk például arról számolt be, 48 ezer forintjába került, hogy megállapítsák, fertőzött-e.

„Ennyire rosszul még életemben nem voltam”

Pedagógusként dolgozom, tehát ki vagyok téve mindennemű megbetegedésnek, kimondottan az influenzának is. Mivel négy napot kint töltöttünk Barcelonában február végén, ezért különösen figyeltem magam, bár már enyhe influenza tünetekkel mentem kifele is

– írta Klaudia, aki két héttel a hazaérkezése után dőlt ágynak: belázasodott, köhögött, és gyengének is érezte magát, azonban más tünete nem volt.

A háziorvosa „távgyógyításban” antibiotikumot írt fel neki, arra alapozva, hogy a tanárnő korábbi teleken is mindig összeszedett valamit a gyerekektől. Klaudia inkább önkéntes karanténba vonult a biztonság kedvéért, és közben két naponta beszélt telefonon az orvosával.

A párom az én lebetegedésemtől számított ötödik napon lázasodott be. Hozzáteszem, én ennyire rosszul még életemben nem voltam. Ezt ő is elmondhatta, hiszen sportoló, 15 éve nem volt beteg, most 30 éves

– mesélte Klaudia, és a szokatlan rosszullét miatt múlt hét hétfőn a férfi fel is hívta a saját háziorvosát, immár azzal, hogy koronavírus gyanús tünetei vannak.

Húsz perc alatt megvolt a vizsgálat, estére az eredmény is

A doktornő arra kérte Klaudiáékat, hogy a saját autójukkal menjenek be a szegedi egyetem klinikájának infektológiájára. Ott a hátsó bejáratnál kellett csengetniük:

Először kiadtak nekünk egy-egy maszkot, majd egy nagyon kedves hölgy kikérdezett minket alaposan. Hol jártunk, mikor, tünetek, azok erősségei. Ezek után orrból, szájból kenetet vettek és meghallgatták a tüdőnket. Ez volt délután ötkor, körülbelül 20 perc volt az egész

– idézte fel Klaudia a procedúrát, ami közben az egészségügyi dolgozók „fel voltak rendesen öltözve védőruházatba, sőt, amikor odaértünk, épp egy hölgyet támogatott be két szkafanderes mentős az épületbe. „Nem többet, csak egyet” – tette hozzá Klaudia, amiből szintén lehet következtetni, mennyire más a szegedi helyzet, mint a budapesti, ahol tömegjelenetek alakultak ki a Szent László Kórházban.

Klaudiáékat ezután hazaengedték, és kikötötték, hogy az eredményig sehova nem mehetnek:

Este 11-re ígértek eredményt, de már fél 11-kor hívtak, hogy negatív, és szerda 15 órára beszéltük meg a következő vizsgálatot

– mesélte a szegedi tanárnő, aki párjával immár maszkban ment vissza a megbeszélt időpontra a klinikára, ahol hasonlóan gyorsan lezajlott a második vizsgálat is. Még aznap éjszaka jelezték nekik telefonon, hogy az is negatív lett.

Kiemelt képünk: Sebastian Kahnert/picture alliance via Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik