Belföld

Élet a parlament után

A parlamenti életből kiesett politikusok közül van, aki az üzleti életbe vagy az egyetemi katedra mögé tért vissza, de vannak olyanok is, akik nem képesek a háttérbe szorulni, és ha nem is politikusként, de gyakran találkozunk arcukkal a médiában. A FigyelőNet annak járt utána, mi lett egykor közismert, mára elfeledett politikusokkal.

Torgyán József, Schmuck Andor, Csintalan Sándor. Nevük ismerős mindannyiunk számára a politikai életből. Bár ma már egyiküket sem találhatjuk meg az Országgyűlésben, de egyes televíziócsatornákon még mindig találkozhatunk velük, természetesen nem politikusi minőségükben.

Csintalan Sándor az egyik hírcsatornán heti rendszerességgel bukkan fel. Műsorában a nézők hívásaira válaszol, általában elmarasztalva a kormányzatot, így letéve a voksát a legnagyobb ellenzéki párt mellett. Érdekesség, hogy a Defend biztonságtechnikai vállalat egykori igazgatója korábban pont a mostanában általa átkozott MSZP ügyvezető alelnöke volt. Schmuck Andor, egykor szintén szocialista politikus, ha lehet még nagyobb meglepetést okozott „visszavonulása” után a polgároknak. Volt ugye egykor pártember, majd egy erotikus lap igazgatója, később műsorvezető és nyugdíjas haknikirály is. A Xénia-lázzal ismertté vált politikus egyébiránt a politikának sem fordított hátat. Jelenleg a Tisztelet Társaságának elnöke, amely a roppant szavazóképes nyugdíjas korosztályt igyekszik szórakoztatni. Schmuck Andor vad személyiségét pedig mi sem jellemzi jobban, mint hogy korábban a Magyar Motorsport Szövetség elnöki tisztségét is betöltötte.

A korábbi sztárügyvédet, Torgyán Józsefet nem kell bemutatni, hiszen életét úgy ismeri mindenki, mintha egy valóságshowban szerepelne. Nem tétlenkedett, miután pártja, a Független Kisgazdapárt (FKgP) – amelynek színeiben 2002-ig tagja volt a törvényhozásnak, ráadásul az Orbán-kormányban évekig agrárminiszterként is tevékenykedett – nem került be a Parlamentbe a legutóbbi választásokon. 2002 után könyvet írt az Orbán-kormány működéséről, s napjainkban az egyik országos kereskedelmi csatornán egy könnyed szórakoztató műsor állandó vendége. Torgyán József bármit tesz, a közönség figyel rá, s a korábbi pártelnök a jelét sem mutatja, hogy hajlandó lenne a háttérbe húzódni, úgy ahogyan a legtöbb bukott politikus teszi.

A nemzet asszonyai

A rendszerváltás időszakában Petrasovits Anna, mint a nemzet asszonya élt az emberek tudatában, utalva Kéthly Anna karizmatikus személyiségére. A politikusasszony az egyetemi katedráról érkezett 1989-ben a politikába, hogy részt vegyen az átalakulásban. A kezdeti visszajelzések igazolták döntését, hiszen a négy legnépszerűbb politikus közt volt. A Magyar Szociáldemokrata Párt (MSZDP) egykori elnöke így az első demokratikus választásoknak még optimistán vághatott neki, ám a párton belüli belviszályok miatt pártja nem érte el a parlamenti küszöböt, s végül kimaradt a törvényhozásból. A sikertelen voksolás után a nemzet asszonya az újrakezdés asszonyává változott át, és még akkortájt is úgy tűnt, hogy fényes pályafutás áll előtte, azonban nem így lett. Petrasovits Anna eltűnt a közéletből és napjainkban egy környezetvédelemmel foglalkozó vállalkozás sikeres ügyvezető igazgatója.

Petrasovits Annától eltérően G. Nagyné Maczó Ágnes az első választást sikeresen vette, s 1990-ben az MDF támogatásával független képviselőként bejutott a parlamentbe. Országosan ismertté a férjével készített nyolcvanhat abaúji településről írt szociográfiája tette, amelyet később átnyújtott a kormánynak is. 1993-ban már a kisgazdapárt alelnökévé választották, majd az Országgyűlés alelnöke lett. Ürömi polgármestersége után ismét visszatért az FKgP színeibe. Legutóbb a pártszékházzal kapcsolatos jogvitában találkozhattunk a nevével. Jelenleg pedig vidéken egy ügyvédi iroda vezetője.

Menedzserek a miniszteri székben

Pintér Sándor, az Orbán-kormány belügyminisztere hivatali idejében az egyik legellentmondásosabb kormánytag volt, miután kiderült, korábban vállalkozóként tárgyalásokat folytatott a bombagyárosként ismert, majd elítélt Dietmar Clodóval. Napjainkban pedig már egy sikeres üzletember. Pintér karrierjének legjelentősebb állomása a taxisblokád volt, amikor kollegáival ellentétben kiállt az Antal-kormány mellett. Jutalma előbb egy budapesti, majd egy országos rendőr-főkapitánysági cím volt. Posztjától a robbantásos merényletek miatt Kuncze Gábor fosztotta meg, ám ekkor jött Csányi Sándor, aki az OTP Bank igazgatóságába választotta Pintér Sándort, sőt, beszállt az exrendőr induló biztonsági cégébe is. Pintér így 1998-ban már sikeres vállalkozóként érkezett a belügyminiszteri bársonyszékbe, és csak a ciklus végén, 2002-ben állt fel belőle. Napjainkban cége, a Civil Biztonsági Szolgálat Rt. immár az egyik legsikeresebb vállalkozás a biztonsági piacon. Továbbra is az OTP Bank Felügyelő Bizottságának tagja, s egyes lapértesülések szerint nem elképzelhetetlen, hogy 2006-ban a Fidesz győzelme esetén visszatér a belügyi tárca élére.

Az üzleti életből érkezett 1998-ban a gazdasági miniszteri posztra Chikán Attila, aki addigra már mind belföldön, mind külföldön nagy presztízsre tett szert. A Corvinus Egyetem vállalatgazdaságtan tanszékének oktatója több nemzetközi szervezet vezető tisztségviselője, hat nemzetközi és öt hazai folyóirat szerkesztő bizottsági tagja. Chikán Attila az Orbán-kormány bukása óta is tanít, publikál, valamint az üzleti élet egy prominens képviselője. A Richter Gedeon felügyelő-bizottságának elnöke, a Mol Rt. hasonló testületének tagja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik