Belföld

A Euromoney is díjazta az M5-ös finanszírozását

A 2004-es év európai refinanszírozási ügylete díját kapta a londoni Euromoney gazdasági kiadói csoporttól a magyarországi M5-ös autópálya finanszírozási rendszerének átalakítása. Januárban egy szakfolyóirat már díjat ítélt az ügyletnek.

Csillag István volt gazdasági miniszter, aki a díjátadásra Londonba érkezett, csütörtökön elmondta: az indoklás szerint az M5-ös tranzakció egyszerre tartalmazta a beruházás korábbi fázisainak “átcsomagolását” és a második szakasz építéséhez szükséges pénzeket, emellett az ügylet “kinyitotta a közép-kelet-európai piacot” a magán- és az állami szféra által megvalósuló közös finanszírozási konstrukciók (PPP) előtt. A Euromoney-szaklap ítészei azt is elismerték, hogy az ügylet “össze tudta békíteni a magánbefektetői és az adófizetői érdekeket”.

Januárban a Project Finance International (PFI) című, a Thomson Financial pénzügyi elemző és adatszolgáltató csoport kiadásában megjelenő beruházás-finanszírozási szakfolyóirat az M5-ös díjfizetősből matricássá alakítását a tavalyi év térségi infrastrukturális ügyletének díjával ismerte el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik