Sport

Döntöttek a férfias futónőkről, Semenyáéknak gyógyszert kell szedniük

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) elutasította a dél-afrikai Caster Semenya fellebbezését, amelyet a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) szabályozása miatt adott be, írja az MTI. A CAS indoklásában megállapította, hogy a szabályozás diszkriminatív, ugyanakkor

a vizsgált dokumentumok és bizonyítékok alapján erre a diszkriminációra szükség van ahhoz, hogy a női atlétika érintett versenyszámainak igazságossága megmaradjon.

A 28 éves kétszeres olimpiai bajnok Semenya tiltakozását az váltotta ki, hogy az IAAF tavaly úgy határozott, a túl magas tesztoszteronszinttel rendelkező női középtávfutók – 400 és egy mérföld közötti távokon – csak akkor indulhatnak nemzetközi versenyeken, ha gyógyszerekkel 5 nanomol/liter alá csökkentik annak mértékét a vérükben.

Korábban részletesen is foglalkoztunk az üggyel:

Nem lehet jó döntést hozni a férfias futónők ügyében
Tíz éve nem tudnak mit kezdeni Caster Semenyával.

Márpedig Semenya hiperandrogenizmussal él, ami azzal jár, hogy szervezetében a férfi hormonok aktivitása a normál mértéken felüli, aminek egyik legjelentősebb tünete a szokásosnál magasabb tesztoszteron-szint. Ez a hormon növeli az izomtömeget, az erőt, illetve az állóképességet befolyásoló hemoglobinszintet.

A 800 méter háromszoros világbajnoka pályafutása kezdete óta támadások kereszttüzében áll férfias adottságai miatt. A 2009-es első vb-győzelme után egy évig nem is versenyezhetett, amíg az IAAF nemi vizsgálatokat végeztetett rajta. Később azonban visszatért, a 2012-es és a 2016-os olimpián megnyerte a kétkörös távot, mint ahogy a legutóbbi két vb-n is.

Több női riválisa arra panaszkodott, hogy a hiperandrogenizmus tisztességtelen előnyhöz juttatja Semenyát.

Az IAAF már 2015-ben szabályozni akarta a helyzetet, de akkori kísérletét éppen a CAS hiúsította meg az indiai Dutee Chand fellebbezésének helyt adva. Tavaly márciusban azonban az IAAF tanácsa jóváhagyta az új szabályt, mivel egy 2017-es – az IAAF és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) megbízásából készült – tanulmány bizonyította, hogy a magas tesztoszteronszintű nők jelentős előnyt élveznek a pályán a riválisokkal szemben.

A mostani ítélet azt jelenti, hogy a magasabb tesztoszteronszintű sportolóknak egy héten belül el kell kezdeniük a gyógyszeres kezelést, ha rajthoz szeretnének állni a szeptemberi dohai világbajnokságon.

A későbbiekben még szigorúbb lesz a szabályozás, ugyanis az érintett atléták csak akkor indulhatnak az IAAF versenyein, ha előtte hat hónapig folyamatosan az előírt érték alatt volt a tesztoszteronszintjük. Az idei vb-re a CAS hosszadalmas döntéshozatala miatt különleges engedményt kapnak.

A nemzetközi szövetség közleményben üdvözölte az ítéletet. „Az IAAF örül annak, hogy szükségesnek, ésszerűnek és arányosnak találták a szabályozást” – írták. A világszervezet hozzátette, a CAS által jóváhagyott előírások egy hét múlva lépnek hatályba.

Semenya Twitter-oldalán csak annyit közölt, hogy

néha az a legjobb reakció, ha nem reagálunk semmit.

Az ítéletet szerdán bejelentő CAS február közepe óta vizsgálta Semenya beadványát, amelyet korábban az egyik legjelentősebb ügyének nevezett, ugyanis a döntésnek széleskörű következményei lehetnek nemcsak az atlétika, hanem a sport jövője szempontjából is.

Lehet, hogy újabb fellebbezés lesz

A sportoló elsőre ugyan szűkszavú volt, de később ügyvédeivel közössen közleményben tudatták: megfontolják, hogy fellebbezenek a CAS döntése ellen. Semenya kijelentette: az elmúlt évtizedben az IAAF próbálta őt lelassítani, de ez csak erősebbé tette őt.

„Az ítélet nem fog visszatartani. Ismét felül fogok emelkedni, és továbbra is inspirálni fogom a fiatal nőket és atlétákat Dél-Afrikában és az egész világon” – fogalmazott Semenya.

Fotó: Patrick Smith/Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik