Tudomány

Baktériumok élnek a kávéban

A kávé jó hely a baktériumoknak: csábító keveréke a szénnek, hidrogénnek és oxigénnek.

A kávéval, azaz pontosabban koffeinnel táplálkozó baktériumot az Iowai Egyetem tudósai fedezték fel. A kávébaktériumokat Pseudomonas putida CBB5-nek nevezték el. Ezek a kis lények egész nap a tiszta koffeint zabálják, és speciális enzimjeikkel szén-dioxiddá és ammóniává alakítják azt.

A kávét nem csak megeszik ez a létforma, hanem a kávé egyik molekulája elengedhetetlen szaporodásukhoz és növekedésükhöz.

A különös baktériumokban élő enzimek nagyon ritkák hiszen, az élő szervezetek általában cukrot bontanak le energiatermelés céljára és nem koffeint.

A tudósok a jövőben a kávébaktériumok enzimjeinek felhasználása után kutatnak. A gyógyszerészetben hasznát vehetik ugyanis a szívritmuszavarok vagy asztma kezelésére ajánlott szerekben, mivel jól növelik a vér áramlását. Az élelmiszergyártóknak pedig a koffeinmentes kávé könnyebb előállításában segíthetnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik